Epäluottamus kasvaa Ylöjärven kaupunginhallituksessa. Nyt kaupunginhallituksen jäsenet puhuvat jo mahdollisesta hallituksen hajottamisesta.
Hallituksen varapuheenjohtaja Mika Kotiranta (kok.) sanoo, että epävirallisissa keskusteluissa on viime päivinä puhuttu, onko poliittisesta kriisistä enää muuta ulospääsyä.
Kotiranta sanoo, että tietyn ryhmän pitäisi itse tehdä ryhtiliike ja vaihtaa vapaaehtoisesti henkilöä hallituksessa. Kotiranta ei halua nimetä ryhmää.
Useiden puolueiden edustajat ovat kyllästyneet siihen, että Ylöjärven kaupunginhallituksen luottamuksellisia keskusteluja ja salaisia asioita on vuotanut julkisuuteen.
Ylöjärven poliittisen kriisin taustalla ovat yli kahden vuoden takaiseen johtamisselvitykseen liittyvät epäselvyydet ja samoihin aikoihin tapahtunut entisen kaupunginjohtajan ero.
Kriisi äityi uudelleen pahaksi noin kuukausi sitten. Silloin julkisuuteen päätyi tietoja kaupunginhallituksen marraskuun lopussa salaisena käsittelemästä asiasta.
Ylöjärven Uutiset kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) 10. joulukuuta, että salainen pykälä koski poliisin lausunto- ja selvityspyyntöä. Uutisen mukaan poliisi pyysi Ylöjärven kaupungilta selvitystä sen arvioimiseksi, pitääkö jonkun epäillä syyllistyneen rikokseen johtamisselvityksen tilaamisessa.
Rikosilmoitusta mahdollisesta vuotajasta ei ole tehty
Eilen maanantaina kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden edustajat julkaisivat tiedotteen, jossa he vaativat vuotojen selvittämistä. Tiedotteen oli allekirjoittanut kymmenen luottamushenkilöä.
– Ei ole todellakaan kaupungin etu, että tällainen vuotaja saa puuhastella ja julkaista salassa pidettäviä keskusteluja, sanoo SDP:n Jaana Heikkilä.
Heikkilä on kaupunginhallituksen jäsen ja SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja. Hän toivoo, että maanantain ulostulo auttaisi työrauhan saavuttamisessa.
Sekä Heikkilä että kokoomuksen Mika Kotiranta sanovat, että rikosilmoitusta vuotajan selvittämiseksi ei ole tehty.
Kotiranta pohtii, kannattaako poliisin resursseja käyttää tällaisen asian selvittämiseen. Lisäksi hän arvioi, että poliisitutkinta voisi entisestään halvaannuttaa Ylöjärven kaupunginhallituksen toimintaa.
Ulostulo ihmetyttää perussuomalaisissa
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mauri Heiska (ps.) ihmettelee, miksi kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden edustajat tekivät ulostulon ilman perussuomalaisia.
– Kummastuttaa, että meitä ei kutsuttu kyseiseen palaveriin. Meillä on yhtä lailla halu ratkaista tämä asia.
Heiska kommentoi lyhyesti myös kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Mika Kotirannan mainintaa mahdollisesta hallituksen hajottamisesta.
– Se on sitten Mikan mielipide asiaan.
Heiskalla on oma ehdotuksensa siihen, miten tilanne voisi ratketa.
– Tietysti se, että vuotaja tunnustaisi itse omaehtoisesti.
Myös Heiska toivoo, että asia voitaisiin ratkaista kääntymättä poliisin puoleen.
– Hoidetaan asiat valmistelun kautta eikä lähdetä laukalle.
Hallituksen perussuomalainen jäsen Hannu Ruuska arvioi, että muissa puolueissa on jo pitkään ollut halua kaataa nykyinen kaupunginhallitus. Ruuska katsoo, että maanantaina julkaistu tiedote on yksi tapa tavoitteen toteuttamiseksi.
– He saavat tavallaan verukkeen siitä, että asia ei ole edistynyt toivotulla tavalla.
Ruuska katsoo, että ei ole perussuomalaisten etu, että kaupunginhallitus kaatuu.
– Mielestäni tässä on koko ajan pelattu meitä vastaan. Emme voi sille mitään, jos he haluavat sen väen vängällä kaataa.
Kotiranta kiistää, että hallituksen kaatamista olisi puuhattu jo pitempään.
– Tämä on heidän kuvitelmaansa. Tällaisesta ei ole aiemmin puhuttu.
Kaupunginhallituksen hajottamisesta ja uuden hallituksen valitsemisesta päättäisi valtuusto.
Johtamisselvitys kaihertaa perussuomalaisia
Hannu Ruuska sanoo, että perussuomalaisia vaivaa edelleen se, miten Ylöjärven kaupungin johtoa koskeva johtamisselvitys aikanaan toteutettiin. Lisäksi häntä kaihertaa se, miten selvitykseen liittyviä oikeus- ja poliisiasioita Ylöjärven kaupunginhallituksessa tällä hetkellä käsitellään.
Hänestä tuntuu, että joillakin poliitikoilla on halua salata sellaisiakin asioita, joita ei tarvitsisi salata.
– Silloisen kaupunginjohtajan irtisanoutumiseen johtaneen johtamisselvityksen takana olivat samat henkilöt kuin nyt tässä. Ilmeisesti silloin kaupunginjohtaja oli ei-toivottu heille ja nyt me olemme ei-toivottuja, Ruuska sanoo.
Kiistan juuret juontuvat vuoden 2020 loppupuolelle. Silloin Ylöjärven kaupunginhallitus päätti kaupungin johtamisen selvittämisestä.
Työterveyslaitoksen tekemän johtamisselvityksen tulokset valmistuivat pian vuodenvaihteen jälkeen. Kaupunginhallitus käsitteli (siirryt toiseen palveluun) niitä 7. tammikuuta 2021. Samana päivänä Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto irtisanoutui tehtävästään. Eron taustalla oli koko syksyn kestänyt poliittinen turbulenssi.
Silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) perusteli (siirryt toiseen palveluun) johtamisselvityksen tilaamista kaupunginhallituksen tietoon tulleilla vakavilla huolenaiheilla työilmapiiristä ja työturvallisuudesta kaupungin ylimmässä johdossa ja kaupungintalolla. Luojus toimii nykyään Ylöjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.
Selvitystyön johtopäätöksissä todettiin, että johtamisen muutos oli tarpeen. Konkreettisina asioina mainittiin muun muassa kaupungin johtoryhmätyöskentelyn kehittäminen, tiedonkulun kehittäminen ja avoimuuden lisääminen johtoryhmän ja kaupunginhallituksen jäsenten välillä, henkilöstön työhyvinvointikyselyn tulosten käsittelyn kehittäminen sekä epäasiallisen kohtelun nollatoleranssiin liittyvän toimintamallin kehittäminen.
”Asia ei ole vielä loppuun käsitelty”
Myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mauri Heiska sanoo, että johtamisselvitys hiertää perussuomalaisia. Hän sanoo, että asia ei ole vielä loppuun käsitelty, Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaisusta huolimatta.
Heiska ei avaa tarkemmin, millaista käsittelyä tapaus vielä vaatii, koska asiat ovat salaisia.
Syyskuussa 2022 Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi johtamisselvitystä koskevat kaupunginhallituksen päätökset lainvastaisina. Perusteluna oli se, että hallintosäännön mukaan kaupunginhallituksen toimivaltaan ei kuulunut alle 200 000 euron hankinnasta päättäminen. Johtamisselvityksen kustannukset olivat runsaat 18 000 euroa.
Hallinto-oikeus katsoi, että kaupunginhallitus ylitti toimivaltansa. Hallinto-oikeuden päätökseen on haettu valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
Voit kommentoida aihetta 11. tammikuuta kello 23:een saakka.