Hyppää sisältöön

Hyvinvointialueiden alku on poikinut jo 14 kantelua – Pirkanmaalla setvitään, kuka saa olla päättämässä

Kanteluita on tehty eniten Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta. Kakkossijan oikeusasiamiehelle tulleissa kanteluissa jakavat Keski-Suomi ja Satakunta. Useimmat kantelut koskevat palveluita.

Ruutukaappaus Eduskunnan oikeusasiamiehen kantelusivustolta.
Eduskunnan oikeusasiamies on saanut uusilta hyvinvointialueilta jo useita kanteluita. Oikeusasiamies valvoo ja edistää laillisuutta sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista muun muassa viranomaisten toiminnassa. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle
Reija Grönroos

Ajoterveyttä koskeva lääkärinlausunto. Lähetteen saaminen. Korvaushoito. Sosiaalityöntekijän pääsy potilastietoihin.

Nuoren kuuleminen EHO-päätöksen tekemisestä, jälkihuollon suunnittelu ja kohtelu koulukodissa.

Omaishoidon palveluiden irtisanominen sote-uudistuksen yhteydessä.

Muun muassa nämä asiat eivät ole menneet vasta-aloittaneilla hyvinvointialueilla niin kuin kansalaisten mielestä olisi pitänyt.

Useimmat kantelut koskevat hoito- tai hoiva-asioita, sosiaalitoimen menettelyjä tai palvelujen saamista ja valinnanvapautta. Pirkanmaa tekee poikkeuksen: kantelu koskee päätöksentekoa.

Kuka saa olla päättämässä?

Yle kertoi maanantaina, että Pirkanmaan aluehallituksen jäsen pyytää oikeuskanslerin tulkintaa jääväämisen perusteista. Jääviys tarkoittaa, että käsiteltävään asiaan jollakin tapaa osallinen joutuu poistumaan kokouksesta käsittelyn ajaksi.

Kantelun tehnyt päättäjä jäävättiin hallituksen kokouksessa, koska hän on myös Valkeakosken kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Kokousasia koski Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä periytynyttä alijäämää ja sen kattamista.

Tamperelaiset luottamushenkilöt olivat poistuneet jo aiemmin, sen sijaan Tampereen apulaispormestari sai jäädä.

Koska jäävätyn aluehallituksen jäsenen tekemä oikaisupyyntö ei muuttanut tilannetta, hän haluaa saada tulkinnan oikeuskanslerilta.

Kaksi per päivä

Kaikkiaan eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan on jätetty uusilta hyvinvointialueilta 14 kantelua. Alueet ovat toimineet puolitoistaviikkoa, joten joka arkipäivä on tehty keskimäärin kaksi kantelua.

Kun kanteluita maanantaina oli 11, niitä oli tiistai-iltapäivänä jo 14. Jos sama vauhti jatkuu, oikeusasiamiehen kansliassa on tammikuun lopussa yli 40 kantelua. Vuoden lopussa lähestytään 500:aa, jos alkuvauhti pysyy.

Millaisia ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle