Hyppää sisältöön

Valmet Automotive käynnistää muutosneuvottelut autotuotannon vähentymisen vuoksi – jopa 630 työpaikkaa uhattuna

Tuotantomäärien vähenemiseen liittyvät muutosneuvottelut koskevat koko autonvalmistusliiketoimintaan liittyvää henkilöstöä.

Auto liukuhihnalla.
Auto liukuhihnalla Uudenkaupungin autotehtaalla. Arkistokuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Ari Welling,
Laura Kangas

Valmet Automotive antanut tänään neuvotteluesityksen henkilöstön vähentämistarpeesta Uudenkaupungin autotehtaalla, kertoo yritys tiedotteessaan.

Esityksen perusteena on tuotannollinen ja taloudellinen sopeutustarve, joka johtuu autotuotannon määrän vähenemisestä vuoden 2023 aikana.

Tuotantomäärien vähenemiseen liittyvät muutosneuvottelut koskevat koko autonvalmistusliiketoimintaan liittyvää henkilöstöä. Sopeutustarve on enintään 630 henkilöä.

Työnantaja harkitsee toimenpiteeksi lomautuksia, irtisanomisia ja toimenkuvien muutoksia. Sopeutustarpeen toteutukseen etsitään neuvotteluissa henkilöstön ja yrityksen edut parhaiten huomioivia ratkaisuja.

Rannus: globaaleihin muutoksiin on pakko reagoida

Valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannus kertoo, että tehtaan on välttämätöntä reagoida maailmantilanteeseen.

– Tästä on jonkin aikaa neuvoteltu asiakkaan kanssa. Maailmantilanne on vaikuttanut tuotannossamme olevien tuotteiden kysyntään jo pidemmän aikaa. Olemme tottakai osa globaalia verkostoa ja autoteollisuutta.

Rannus ei halua ennakoida tulevaa vaan haluaa antaa neuvottelijoille täyden työrauhan.

– On turhan aikaista lähteä tässä kohtaa spekuloimaan, mikä neuvottelujen lopputulos on. Päätösten aika on sitten, kun neuvottelut on käyty.

Uudenkaupungin autotehtaalla on autonvalmistusliiketoiminnassa töissä väkeä noin 2 000. Neuvottelut koskevat koko autonvalmistusliiketoiminnan henkilökuntaa.

– Lain mukaan muutosneuvottelut meidän kokoisessamme yrityksessä kestävät vähintään kuusi viikkoa, toteaa Rannus.

Muutosneuvotteluissa käsiteltävä sopeutustarve ei koske yrityksen akkuliiketoimintoja. Valmet Automotivella on akkutehtaat Salossa ja Uudessakaupungissa.

Pörssilistautuminen peruuntui syksyllä

Viime kuukaudet ovat olleet myrskyisiä Valmet Automotivelle.

Lokakuussa 2022 yhtiö kertoi suunnittelevansa listautumista pörssiin, mutta listautumisaikeet peruttiin vain pari viikkoa myöhemmin. Yhtiö perusteli suunnitelmien muuttumista sillä, että hetki ei ollutkaan otollinen talouden näkymien ja markkinoiden epävarmojen tunnelmien vuoksi.

Syyskuussa Valmet Automotive aloitti hollantilaisyhtiö Lightyearin sähköautojen sarjatuotannon. Lightyear 0 -sähköauto käyttää aurinkoenergiaa ajoakun lataamiseen. Malli on tiettävästi maailman ensimmäinen sarjatuotantovaiheeseen edennyt aurinkosähköä hyödyntävä ajoneuvo.

Valmet solmi viime vuonna sopimuksen sähköautojen valmistamisesta myös saksalaisen Sono Motorsin kanssa. Sion-nimisten sähköautojen valmistamisen on määrä alkaa Uudenkaupungin autotehtaalla vuoden 2023 jälkimmäisellä puoliskolla, mutta Sono Motors on sittemmin ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin.

Marraskuussa kerrottiin, että Valmet Automotive haluaa laajentaa tonttiaan ja tehdasrakennuksiaan Uudenkaupungin autotehtaalla.

Valmet Automotiven edelliset muutosneuvottelut olivat viime keväänä Uudenkaupungin autotehtaalla. Silloin neuvottelujen tuloksena reilut 300 ihmistä irtisanottiin ja reilut 600 lomautettiin.

Lisätty Pasi Rannuksen kommentit 10.1.2023 kello 17.00

Suosittelemme sinulle