Hyppää sisältöön

Kanta-Hämeessä on todettu tavallista enemmän B-hepatiittia – voi levitä huomaamatta

B-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka on monella oireeton. Se tarttuu esimerkiksi seksikontakteissa.

Huumeruisku graniittisella portaalla. Vieressä vihreä piharatamo.
Hepatiitti B voi tarttua esimerkiksi yhteisiä huumeruiskuja käytettäessä. Kuvituskuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Sini Ojanperä

Kanta-Hämeessä on ollut viime aikoina tavallista enemmän B-hepatiittitapauksia.

Kanta-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Janne Mikkola kertoo, että uusia tapauksia on todettu puolen vuoden aikana viisi, kun tavallisesti akuuttia B-hepatiittia ei diagnosoida alueella edes vuosittain. Sairastuneita on ollut Hämeenlinnan ja Riihimäen seudulla.

Hepatiitti B voi tarttua esimerkiksi yhteisten huumeneulojen välityksellä ja seksikontakteissa. Tauti on usein oireeton, eli se saattaa levitä huomaamatta.

Oireita ovat muun muassa pahoinvointi, ripuli ja ihon keltaisuus. Oireet häviävät yleensä parissa viikossa. Viruksen aiheuttama maksatulehdus voi kasvattaa syöpäriskiä.

Oireilevan kannattaa varata aika lääkärille omalta terveysasemalta.

Riskiryhmille rokote tarjolla

Intektioylilääkäri Mikkola muistuttaa, että joidenkin ryhmien on mahdollista rokottautua maksutta B-hepatiittia vastaan. Terveydenhuollossa ei ole kuitenkaan välttämättä tarjottu rokotesuojaa riittävän hanakasti.

– B-hepatiitti on ehkä ollut viime aikoina vähemmän esillä kuin C-hepatiitti, johon on kehitetty uusi tehokas lääkehoito, hän arvioi.

Tartuntoja ehkäisevä HBV-rokotesarja on maksuton riskiryhmille, kuten pistoshuumeita käyttäville ja heidän läheisilleen sekä miehille, joilla on seksiä miesten kanssa.

Tartunta voidaan todeta verikokeella terveyskeskuksessa 1-3 kuukauden kuluttua tartunnasta. Lähetteen tutkimukseen saa myös pistoshuumeita käyttävien terveysneuvontapisteistä.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme sinulle