Hyppää sisältöön

Kompostoreille perustettu uusi rekisteri – asiantuntija neuvoo, kenen siihen kuuluu ilmoittautua

Omakotitalojen ja mökkien kompostorien tiedot kerätään tänä vuonna kuntien ylläpitämään rekisteriin. Sen avulla selviää, kuinka paljon maassamme kompostoidaan pienimuotoisesti biojätettä.

Nainen pipossa ja sinisessä toppatakissa kurkistaa kompostoriin talvisen omakotitalon pihalla.
Kurkistaako kompostoriisi kohta tarkastaja? Jätehuollon suunnittelijan Pauliina Hakalan mukaan kompostorirekisteriin kuuluville ilmoitetaan mahdollisesta tarkastuksesta etukäteen. Kuva: Soila Ojanen / Yle
Soila Ojanen

Uusi jätelaki velvoitti tämän vuoden alusta kunnat perustamaan rekisterin, johon kerätään tietoa kompostoreista eli pienimuotoisesta kompostoinnista kotitalouksissa.

Rekisterin yhtenä tarkoituksena on saada tietoa kierrätyksestä ja biojätteen määrästä maassamme.

– Nyt halutaan saada selville, kuinka paljon biojätettä kompostoidaan pienimuotoisesti. Rekisterin tiedot menevät kuntatasolle, siitä aluetasolle ja sitten EU-tasolle asti, kertoo Porin kaupungin vs. jätehuollon suunnittelija Pauliina Hakala.

Biojäte on tärkeää saada pois polttoon ohjautuvan sekajätteen joukosta. Näin sekajätteen lämpöarvo nousee ja samalla saadaan biojätteen sisältämät ravinteet talteen.

Kompostointirekisteri voi herättää monien mielessä kysymyksiä. Pauliina Hakala lupaa neuvoa, keitä rekisteröinti koskee.

Omakotitalossani on komposti puutarhajätettä varten.

Tässä tapauksessa ilmoitusta ei tarvita. Pelkän puutarhajätteen kompostointia ei ilmoiteta. Puutarhajätettä ei katsota asumisessa syntyväksi jätteeksi. Sen omatoiminen käsittely ei siis vähennä kotitaloudessa syntyvän sekajätteen määrää.

Puutarhajätettä saa kompostoida lämpöeristämättömässä kompostorissa tai siistinä pidetyssä aumassa tai kehikossa. Jos puutarhajätettä ei kompostoida tai muilla tavoin käsitellä omatoimisesti, on se toimitettava kunnallisen jätelaitoksen osoittamaan paikkaan. Sekalaisen yhdyskuntajätteen jäteastiaan ei saa laittaa suuria määriä puutarhajätettä tai risuja.

Omistan haja-asutusalueella olevan omakotitalon, jossa kompostoin myös ruokajätteen.

Myös haja-asutusalueen kompostorit kuuluu ilmoittaa uuteen rekisteriin. Rekisterin tarkoitus on kerätä tietoa kaikesta pienimuotoisesta kompostoinnista.

Vihreä muovikomposti seisoo syksyisessä puutarhassa omakotialueella.
Kompostointirekisterin tarkoituksena on selvittää pienimuotoisen biojätteen kompostoinnin määrä maassamme. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Asun vuokralla omakotitalossa, jossa on kompostori keittiössä syntyviä biojätteitä varten.

Kuka kompostorin ilmoittaa? Ilmoituslomakkeella kysytään kiinteistön omistajan tai haltijan tietojen lisäksi myös kompostoinnista vastaavan ihmisen tiedot. Ne voivat olla sama tai eri ihminen. On loogista, että kiinteistössä asuva vastaa siellä tapahtuvasta kompostoinnista.

Minulla on mökki, jossa kompostoin vain kesäisin biojätteen.

Mökkien kompostorit ilmoitetaan rekisteriin, vaikka ne olisivat käytössä vain kesäisin.

Silloin ilmoituslomakkeessa ruksataan kohta ”kompostoimme kesäkauden, 1–6 kk”. Muutenkin voi kompostoida vain kesäkaudella, ja silloin kompostorilta ei edellytetä lämpöeristystä. Jos vakituisessa asunnossa kompostoi vain kesäkauden alueella, jolla on biojätteen erilliskeräysvelvoite, kuuluu kiinteistö talvikaudella kunnan järjestämän biojätteen erilliskeräilyn piiriin.

Vihreä kompostori talvisella pihalla. Maassa on lunta.
Talvella kompostointi onnistuu lämpöeristetyllä kompostorilla. Kuva: Soila Ojanen / Yle

Mökilläni on komposti risuja ja haravoituja lehtiä varten.

Rekisteriin ei tehdä ilmoitusta kompostoitavasta puutarhajätteestä. EU on kiinnostunut syntyvästä elintarvikeperäisestä biojätteestä. Sen määrää selvitetään muun muassa kompostointirekisterin avulla. Puutarhajäte käsitellään myös eri tavalla kuin biojäte.

Biojätteemme kerätään erikseen jäteyhtiön vietäväksi.

Erilliskeräyksestä ei tehdä ilmoitusta. Rekisteriin kerätään tiedot vain kotitalouden omasta kompostoinnista, koska kyseessä on nimenomaan kompostointirekisteri.

Meillä on biojätekimpan erilliskeräys naapureiden kanssa.

Myöskään kimpan erilliskeräyksestä ei ilmoiteta rekisteriin. Biojätekimpan vastuuhenkilö tekee ilmoituksen yhteisen biojäteastian käytöstä jätehuoltoviranomaiselle yhteisastialomakkeella.

Mitä kompostointitarkastaja tekee?

Ilmoitukseen kaivataan tietoja käytössä olevan kompostorin merkistä ja mallista, koosta, käyttökuukausista ja sijainnista tontilla.

Ilmoitus pitää tehdä kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta. Ilmoitus päivitetään, jos kompostointi lopetetaan tai siitä vastaava ihminen vaihtuu.

Kompostointirekisteriin ilmoituksen tehnyt saattaa saada kesällä vieraakseen kompostitarkastajan. Hänen vierailunsa tarkoittaa neuvontahenkistä tilaisuutta, jonka ajankohta sovitaan etukäteen.

Nainen sinisessä toppatakissa seisoo vihreän kompostorin vieressä.
Pauliina Hakala muistuttaa, että ilmoitus pitää päivittää, jos kompostointi lopetetaan tai siitä vastaava ihminen vaihtuu. Kuva: Soila Ojanen / Yle

Monet kunnat tekevät rekisterin ylläpidossa yhteistyötä. Esimerkiksi Porin kaupungilla on yhteinen kompostointirekisteri Harjavallan, Kokemäen, Merikarvian, Nakkilan, Siikaisten ja Ulvilan kanssa. Sinne on tullut jo 800 ilmoitusta.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 13. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle