Hyppää sisältöön

Perutaanko maailmancupin kisoja lisää helmikuussa? Suomen yhdistetyn päävalmentaja on huolissaan, ja syynä on sää

Suomen päävalmentaja Antti Kuisma on huolestunut yhdistetyn maailmancupin helmikuun kisoista. Jo nyt kaksi kisaviikonloppua on peruttu tammikuulta lumitilanteen takia.

Ilkka Herola hiihtää Rukan maailmancupissa 2022.
Ilkka Herola on pääsemässä huippukuntoon, mutta ei pääse välttämättä tammikuussa enää kisaamaan maailmancupissa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Joel Holma

Yhdistetyn maailmancup on saanut parin päivän aikana kylmää vettä niskaan.

Keski-Euroopan kehnon lumitilanteen takia sekä tulevan viikonlopun osakilpailut Saksan Klingenthalissa että Ranskan Chaux-Neuve'ssa 20.–22.1. on peruttu. Sääkartan mukaan Klingenthalissa sataa vettä ja lämpötila on selvästi plussan puolella.

– Tämä on todella harmillinen juttu. Suomen urheilijat ovat kunnossa ja joukkue terveenä, ja sitten tilanne on tämä. Mutta kyllähän Keski-Euroopan heikko lumitilanne on ollut tiedossa. Tämä ei kuitenkaan vaikuta maailmancupin kokonaistilanteeseen ja tilanne kaikille sama, kertoo Suomen yhdistetyn päävalmentaja Antti Kuisma Yle Urheilulle.

Kuisma on keskustellut kisojen peruutuksista Suomen tähtiurheilijoiden Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen kanssa. Herola ylsi viime viikonloppuna Otepään maailmancupissa toiseksi ja on nousukuntoinen.

– Kyllä nämä uutiset aina pysäyttävät. Olemme tehneet valtavasti töitä näiden kilpailumatkojen eteen. Nyt meidän huoltoauto on laivassa menossa Saksaan. Siellä on suurin osa tavaroista.

Kuisman mukaan on mahdollista, että Klingentahlin kisat siirrettäisiin viikolla eteenpäin. FIS kertoo mahdollisesta siirrosta lauantaina.

– Sekin kuulostaa heikolta. Jos kisoja jää pois, niin kilpailemme ja valmistaudumme yhdessä. Ei tämä vaikuta MM-kisoihin valmistautumiseen. Pääsemme harjoittelemaan hyvin Suomessa.

Yhdistetyn päävalmentaja Antti Kuisma Ounasvaaralla.
Antti Kuisma on Suomen yhdistetyn päävalmentaja. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Kuisman mukaan järjestäjillä on erittäin kova into järjestää kisat. Siitä kertoo, että Saksan viikonlopulle näytettiin vielä viime viikolla vihreää valoa, vaikka olosuhteet olivat jo silloin tiedossa.

– Vähän ihmeissään olimme, kun näimme valokuvia ja sääennusteita Klingenthalista, että näinköhän tulee onnistumaan.

Lämmennyt ilmasto saattaa tuoda jatkossa lisää haasteita lumilajien kisaamiseen Keski-Euroopassa.

Huolestuttaako meneillään oleva trendi, että kisoja perutaan lumen puutteen takia?

Kuisma katsoo jo mietteliäästi helmikuun alkuun suunniteltuja maailmancupin viikonloppuja.

– Näyttää siltä, että tilanne alkaa aineellistumaan ja eskaloitua. Helmikuussa kisat jatkuvat Oberstdorfissa ja Schonachissa, jotka ovat alavilla mailla. Mikä on tilanne silloin? Onko talvi saapunut vai vielä sama tilanne?

Suosittelemme sinulle