Hyppää sisältöön

Poliisi vastaa kritiikkiin: tästä syystä ammuimme metsäpeuran Tampereella

Poliisista oli todennäköistä, että sama metsäpeura olisi myöhemmin ollut poliisitehtävän kohteena, mutta loukkaantuneena.

Metsähallitus on tehnyt EU:n tuella metsäpeurojen kotiutusta alkuperäisille elinaluelle. Video on arkistosta. Video: Tiina Mäkelä / Metsähallitus
Anu Leena Hankaniemi

Poliisin päätös lopettaa metsäpeura Tampereella on herättänyt arvostelua sosiaalisessa mediassa.

Tampereella liikkui loppiaisena poroa muistuttava eläin keskellä vilkasta Lielahden kauppa-aluetta.

Poliisin mukaan eläin oli vauhkoontunut ja se liikkui alueella, jossa liikenne oli vilkasta. Poliisipartio kertoi lopettaneensa eläimen turvallisuussyistä, koska sitä ei saatu yrityksestä huolimatta karkotettua.

Poliisi kertoi tiedotteessa, että eläin tunnistettiin jälkikäteen metsäpeuraksi. Poliisi sai paljon kyselyjä aiheesta ja tarkensi vielä asiaa.

Poliisi totesi tänään keskiviikkona lähettämässä tiedotteessa, että eläimen lopettaminen on aina viimeinen keino. Ennen sen tekemistä poliisi arvioi eläimen aiheuttamaa riskiä ihmisten turvallisuudelle, ja ensisijaisesti pyrkii karkottamaan eläimen turvallisesti pois paikalta.

Ratkaisu eläimen lopettamisesta perustui poliisin mukaan kokonaisarviointiin, joka tehtiin tilanteessa olleiden yksityiskohtaisten tietojen perusteella.

Poliisin mukaan oli valitettavaa, että eläin oli eksynyt liikenteen sekaan.

”Tällaista päätöstä ei tehdä kepein perustein, mutta oli todennäköistä, että jossain vaiheessa sama metsäpeura olisi ollut poliisitehtävän kohteena, mutta loukkaantuneena ja mahdollisesti aiheuttaen muita vahinkoja, esimerkiksi kolareita”, tiedotteessa perustellaan.

Poliisista muistutetaan, että poliisilain mukaan poliisimiehellä on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle tai terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle tai vakavasti vaarantaa liikennettä.

Metsäpeura oli Seitsemisestä

Metsähallituksen metsäpeura-asiantuntija Milla Niemi sanoo, että ammutulla metsäpeuralla oli toisessa korvassa harmaa korvamerkki ja toisessa pieni GPS-lähetin.

– Niitä on hankala erottaa kauempaa ilman kiikaria.

Tampereen Lielahdessa ammuttu metsäpeura oli keväällä 2021 Seitsemisen totutustarhassa syntynyt hirvas. Metsäpeurat voivat kulkea jopa kymmeniä kilometrejä päivässä, ja talvilaitumet voivat sijaita satojen kilometrien päässä kesäalueista.

Niemi ei ota kantaa poliisin ratkaisuun.

– Poliisi on käyttänyt tilanteessa harkintaansa. Minulla ei ole tietoa tapahtumien kulusta, joten on mahdotonta ottaa kantaa siihen, onko ratkaisu ollut virhe vai ei.

Metsäpeura Lauhanvuoren totutustarhassa kesäkuussa 2022. Lähikuva metsäpeurasta, jolla on korvamerkit.
Metsäpeuraa ja poroa voi olla vaikea erottaa toisistaan. Kuva Lauhanvuoren tarhasta kesältä 2022. Kuva: Milla Niemi / Metsähallitus

Tietokirjailija Antti Haataja on tehnyt tietopyynnön poliisille ampumisesta. Hän ei ole saanut vastausta siihen.

– Poliisilla pitäisi olla nykyistä paremmat valmiudet ottaa luonto huomioon

Lopettamispäätöksen pitäisi Haatajan mukaan olla viimeinen vaihtehto, kun laji on ensin tunnistettu luotettavasti ja kaikki muut keinot on ensin käytetty.

Haataja toivoo Poliisihallituksen linjaavan asiaa ja poliisin saavan lisää koulutusta.

Haatajaa perustelee tätä sillä, että Sodankylässä ammuttiin harvinainen kultasakaali (siirryt toiseen palveluun) ilman rikostutkintaa. Pohjois-Karjalan rautakarhusta puolestaan poliisi teki lopettamispäätöksen.

Silmälläpidettävä laji

Metsäpeura on peuran alalaji, jota tavataan vain Suomessa ja Venäjällä. Se luokitellaan Suomessa nykyisin silmälläpidettäväksi.

Metsäpeura-asiantuntija Milla Niemi sanoo, että metsäpeuran ja poron erottaminen on usein vaikeaa erityisesti nopeissa tilanteissa sekä silloin, jos käytettävissä ei ole vertailukohtaa.

Metsäpeuroja elää vain Suomessa ja luoteisella Venäjällä. Maailmankannan koko on arviolta noin 5 000 eläintä. Suomessa metsäpeuroja löytyi viime talvisissa laskennoissa noin 2 000 Suomenselältä ja 830–850 Kainuusta. Seitsemisessä ja Lauhanvuoressa on muutama kymmenen metsäpeuraa kummassakin.

Pirkanmaan Seitsemisen ja Etelä-Pohjanmaan Lauhanvuoren kansallispuistoissa viisi vuotta sitten alkanut metsäpeurojen palautusistutus saatiin viime kesänä päätökseen.

Tampereen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Lappalainen sanoo, että eläimestä tuli paljon ilmoituksia. Metsäpeura on hankala tunnistaa.

– Ammattilainenkaan ei osaa välttämättä sanoa läheltä, onko kyseessä poro vai metsäpeura.

Lappalainen ei ota kantaa poliisin lopettamispäätökseen.

– Poliisi kommentoi itse omat asiansa.

Voit kommentoida aihetta 12. tammikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle