Hyppää sisältöön

Energiavirasto tutkii jo 16 sähkönmyyjän hinnoittelua – tutkinnassa muun muassa Fortum ja Helen

Energiavirastolta on odotettu linjausta siitä, mikä on toimitusvelvollisen sähkön kohtuullinen hinta. Energiavirastolla on samalla käynnissä tutkinta nyt jo kuudestatoista sähkönmyyntiyhtiöstä.

Oomi Energian sähkölasku Vantaalla 31. elokuuta 2022.
Energiaviraston linjausta kohtuullisesta sähkön hinnasta ja sähkönmyyjien toiminnan laillisuudesta odotetaan yhä. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Minna Pantzar

Sähkömarkkinoita valvovalta Energiavirastolta on odotettu linjausta siitä, mitä laissa tarkoittaa kohtuuhintainen sähkö.

Kohtuuhinnan määrittely koskee vain toimitusvelvollisuusähköä. Jokaisella jakeluverkkoalueella on yksi toimitusvelvollinen sähkönmyyjä, jonka on lain mukaan tarjottava sähköä kuluttajille kohtuullisella hinnalla kyseiselle alueelle.

Linjauksen tekoa ”hoputtavat” tutkintapyynnöt, joita suivaantuneet asiakkaat ovat tehneet Energiavirastolle nyt jo kuudestatoista sähkön vähittäismyyjästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkintapyyntöjen määrä on noussut viime viikkoina marraskuusta muutamalla.

Listalla on tuttuja nimiä kuten Helen, Fortum, Oomi, Väre, Vattenfall...

Tutkinnat koskevat sähkön hinnan kohtuullisuutta ja sitä, voiko pörssisidonnainen tuote olla ainoa toimitusvelvollinen tuote.

Tutkintapyynnöillä ennakkotapauksiksi

Tutkintapyynnöillä on hoputtamisen lisäksi toinenkin merkitys - ne mahdollistavat velvoittavien päätösten tekemisen ennakkotapausten muodossa.

– Linjaus sähkön kohtuullisesta hinnasta tulee julki siinä yhteydessä, kun annamme päätösluonnoksemme valituksen kohteina olleille yhtiöille. Näin siksi, että yhtiöt voivat valittaa ratkaisustamme. Linjaus ja velvoittavuus tulee siis näiden yksittäisten tapausten kautta, sanoo johtaja Antti Paananen Energiavirastosta.

Viraston toimivalta on jälkikäteistä, joten he eivät ole Paanasen mukaan voineet etukäteen vahvistaa tai määrätä yhtiölle noudatettavaksi jotain tiettyä hintaa.

– Ensisijaista on arvioida onko hinnoittelu ollut niiden kriteereiden perusteella, jotka joudumme nyt tässä samassa yhteydessä määrittelemään, kohtuullista.

Vaikka päätös tehdään jokaisesta yhtiöstä erikseen, taustalla olevien kriteereiden ja perustelujen luvataan olevan yhdenmukaisia. Samalla muutkin yhtiöt voivat niitä hyödyntää.

– Ratkaisumme ei suoraan velvoita muita kuin näitä 16 yhtiötä. Eri asia sitten on haluaako joku toinen sähköyhtiö toimia tietoisesti meidän linjausten vastaisesti, ja saada toiminnastaan langettavan päätöksen ohella kolhun julkikuvaansa, Paananen sanoo.

Valmista pitäisi silti olla vielä näillä lumilla.

– Menee vielä useampia viikkoja ennenkuin päätösluonnokset tutkinnan kohteina oleville yhtiöille lähtevät. Oma linjauksemme on kyllä silloin jo valmis, Paananen sanoo.

Lue lisää:

Energiavirasto saanut useita selvityspyyntöjä sähkön hinnoista: kysymykset koskevat myös sitä, voiko kuluttajalle tarjota vain pörssisähköä

Suosittelemme sinulle