Hyppää sisältöön

16-vuotias kaahasi yli 170 kilometrin tuntivauhtia Kirkkonummella – pyrki myös poliisia karkuun

Nuori oli liikkeellä opetusluvalla. Poliisi tutkii asiaa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Poliisin mukaan kaahailulle ei selvinnyt mitään selvää selittävää tekijää.

Poliisin panssaroitu ajoneuvo Poliisitalo 2 edessä Helsingin Pasilassa. Kuvassa lähikuva poliiin kädestä ja hihamertkistä.
Poliisi on huolissaan nuorten lisääntyneestä kaahailusta. Kuva: Ilkka Klemola / Yle
Tiina Karppi

Poliisin haaviin jäi viime viikon perjantaina 16-vuotias nuori kuski, joka ajoi 171 kilometrin tuntinopeudella iltakahdeksan aikoihin.

Kuski ajoi Länsiväylällä Kirkkonummen ja Espoon rajamailla Helsingin suuntaan. Alueen nopeusrajoitus on 100 kilometriä tunnissa. Nuori oli liikkeellä opetusluvalla. Hänen kyydissään oli myös toinen henkilö.

Poliisin mukaan kaahailulle ei selvinnyt mitään selvää selittävää tekijää, kuten kiirettä.

– Nuorten kaahailuihin liittyy yleensä kokeilunhalu ja kavereille esittäminen. Tässä tapauksessa poikkeuksellista oli, että kuski on 16-vuotias eikä tietenkään siten ajo-oikeuden haltija, sanoo Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Hannu Kontola.

Kuljettaja pyrki karkuun pysäytyksen jälkeen, mutta poliisi tavoitti hänet nopeasti.

Poliisi tutkii asiaa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kulkuneun kuljettamisena oikeudetta. Kaahailun seurauksena ei kuitenkaan sattunut henkilövahinkoja eikä läheltä piti -tilanteita.

– Mutta kun näin reippaita vauhteja ajetaan muun liikenteen seassa, jälki on yleensä aika rumaa, jos jotain sattuu.

Nuorten kaahailu on kasvava ilmiö

Kyseessä ei ole poliisille vieras ilmiö. Suomessa tieliikenteessä loukkaantuneista nuoria on noin kolmannes, vaikka heidän osuutensa väestöstä on vain 11 prosenttia.

Liikennepsykologin mukaan nuorten aivojen kehittymättömyys vaikuttaa siihen, että he ovat valmiita ottamaan liikenteessä riskejä, jotka voivat johtaa vakaviinkin onnettomuuksiin. 15–24-vuotiaiden kuljettajien loukkaantumisen tai kuoleman riski liikenteessä on yli kolminkertainen muuhun väestöön verrattuna.

Onnettomuuksiin liittyy usein suuri ylinopeus ja melko usein rattijuopumus.

– Nuorten asennoituminen liikenneturvallisuuteen on mennyt jonkin verran alaspäin. Suurin osa ajaa nätisti, mutta valitettavasti kaahaamiset ovat lisääntyneet aika reippaasti, komisario Hannu Kontola toteaa.

Yhtä selittävää tekijää tälle ei ole.

– Korona-aikana kun ei ollut muuta tekemistä, lähdettiin ajelemaan. Se voi olla yksi syy.

Kontola arvelee, että tilannetta voisi helpottaa liikennevalvonnan tehokas lisääminen. Nuorten kuskien määrän mahdollinen kasvaminen on kuitenkin hänestä huolestuttavaa.

– Ajokorttilain muutosta mietitään, eli 17-vuotiaat saisivat vanhempien suostumuksella ajokortin. Se ei tule tilannetta ainakaan parantamaan, hän sanoo.

Suosittelemme sinulle