Tulli ja verottaja ovat tarkastaneet loppuvuonna tehostetusti verkkokaupoista ostettuja alkoholilähetyksiä.
Tehovalvonnan tavoitteena on varmistaa, että verkosta ostetun alkoholin valmisteverot maksetaan Suomeen. Nyt ne jäävät lähes kokonaan maksamatta.
Verohallinto laskee, että Suomi menettää verotuloja jopa 80–100 miljoonaa euroa vuodessa. Verohallinto arvioi, että valmisteverot maksettiin toissa vuonna vain noin yhdestä prosentista netistä tilatuista alkoholijuomista.
Tullin valvontajohtaja Sami Rakshit kertoo, että alkoholilähetysten määrä väheni, kun tehovalvonta alkoi.
– Meidän havaintojen perusteella volyymit ovat laskeneet todella paljon. Suurin yllätys tässä on ollut volyymin lasku näin voimakkaasti.
Tulli kertoo pysäyttäneensä tehovalvonnan kahden ensimmäisen kuukauden aikana 81 500 litraa nettikaupoista ostettua alkoholia. Lähetysten sisällöstä eli alkoholijuomien laadusta ja määrästä kerättiin yksitellen tiedot Verohallintoon veroselvitystä varten. Yhdessä kuljetuksessa voi olla satoja tilauksia.
Rakshitin mukaan lähetysten oikean myyjän ja ostajan tunnistaminen ei ole ollut aina helppoa. Yritetäänkö näitä tietoja peitellä, kun tiedetään tehovalvonnasta?
– Tällaista ilmiötä on ollut havaittavissa. Lähinnä myyjän tunnistamista pyritään vaikeuttamaan.
Valtaosa näistä Tullin pysäyttämistä alkoholikuljetuksista jatkoi Verohallinnon selvitysten jälkeen ostajille. Jos verovelvollinen on yksityishenkilö, hänelle voidaan lähettää jälkikäteen verotuspäätös maksamattomista valmisteveroista.
Verohallinto taas on takavarikoinut tehovalvonnan aikana yli 18 000 litraa alkoholijuomia, joiden valmisteveron maksaminen kuuluisi myyjälle, mutta niistä ei ole tehty vaadittua ilmoitusta, maksettu vakuutta tai asetettu veroedustajaa Suomeen.
Verkkokaupat pyrkivät siirtämään verovastuun ostajalle
Viranomaisten havaintojen mukaan osa ulkomailla toimivista nettikaupoista on muuttanut toimintatapaansa tehovalvonnan takia. Aiemmin tuotteiden kuljetuksen pystyi ostamaan sivuston kautta tai myyjä suositteli tilauksen yhteydessä tiettyä kuljetusliikettä.
Nyt nämä viittaukset kuljetusliikkeeseen on poistettu tilausprosessista. Tämä voi johtaa siihen, että vastuu valmisteveroista siirtyy ostajalle.
– Ostaja järjestää itsenäisesti tuotteiden kuljetuksen ja myyntipaikka pyrkii pysymään erossa siitä. Ja välttää tällä verovastuun itseltään, Tullin Sami Rakshit sanoo.
Suomen viranomaiset ovat tulkinneet, että jos myyjäyritys auttaa asiakkaan ja kuljetusliikkeen yhteen, myyjä on vastuussa veroista. Muuten ostajan pitäisi maksaa verot.
Kyse on etäoston ja etämyynnin eroista. Etäostossa tilaaja vastaa ostetun alkoholin verojen maksusta. Etämyynnissä verovelvollinen on verkkokauppa.
Korona-aika sai alkoholin verkkotilaukset voimakkaaseen nousuun. THL:n tilastojen mukaan suomalaiset ostivat ulkomaisista verkkokaupoista toissa vuonna 33 miljoonan litran edestä alkoholia. Määrä kasvoi kolmanneksella vuoteen 2020 verrattuna.
Koronarajoitusten takia matkustaminen pysähtyi, mikä tarkoitti samalla alkoholin matkustajatuonnin tyrehtymistä esimerkiksi Virosta.
Suomalaisten alkoholin kokonaiskulutuksesta verkko-ostokset ovat nyt noin kuuden prosentin luokkaa.
Tulli ja Verohallinto saivat kolme miljoonaa euron lisärahoituksen alkoholin verkko-ostosten tehovalvontaan ensi vuoden loppuun asti.
Sami Rakshitin mukaan koko vuotta ei ole järkevää tehdä valvontaa samalla intensiteetillä kuin marras-joulukuussa, mutta tällä hetkellä alkoholin verkkokaupan tehovalvonta vielä jatkuu.
Korjattu 9.15: Tulli on pysäyttänyt 81 500 litraa alkoholia, ei miljoona litraa tehovalvonnan aikana.
Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 13.1. kello 23:een saakka.