Hyppää sisältöön

Translaki takkuaa: kokoomusedustajat epäilevät miesten välttelevän armeijaa sukupuolta korjaamalla

Hallituksen translain läpimeno riippuu pitkälti kokoomuksesta, sillä uudistuksella ei ole kaikkien hallitusryhmien täyttä tukea.

Mielenosoituskulkue.
Translain käsittely on loppusuoralla eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Kuva Queer-pride-mielenosoituksesta Rakkautta ja raivoa Helsingin keskustassa 9. heinäkuuta. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Tulikukka de Fresnes

Laki sukupuolen juridisesta vahvistamisesta eli niin sanottu translaki on joutunut eduskuntakäsittelyn loppumetreillä vaikeuksiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomusedustajat eivät keskiviikkona tukeneet valiokuntakäsittelyssä muun muassa translain henkilötunnuksen muuttamiseen liittyviä pykäliä.

Laista oli tarkoitus käydä valmistava keskustelu, mutta käsittely keskeytyi. Ylelle kerrotaan, että se törmäsi keskustajäsenten ja perussuomalaisten odotetun vastustuksen lisäksi yllättäen myös kokoomuksen vastustukseen.

Valiokunnassa epäilytti muun muassa väitteet, että biologiset miehet voivat välttää armeijan vaihtamalla henkilötunnuksensa naisen henkilötunnukseen sekä ”hyväksikäyttää mahdollisuutta” päästä naisten puolelle uimahallien pukuhuoneisiin. Jälkimmäinen nousi esille myös lakivaliokunnan lausunnon eriävässä mielipiteessä, jonka allekirjoittivat valiokunnan puheenjohtaja Leena Meri (ps.) sekä jäsen Sanna Antikainen (ps).

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) toteaa, että sukupuolensa korjanneiden asevelvollisuus ja kertausharjoituksiin osallistuminen ovat puhututtaneet valiokunnan jäseniä. Laihon mukaan muitakin täsmennettäviä kohtia on.

– Kyse ei ole isoista asioista, mutta lain tulee olla täsmällinen niin, ettei jää tulkinnanvaraa esimerkiksi siitä, kuka kuuluu reserviin, Laiho sanoo.

Laiho arvioi, että muutostarpeet eivät estä mietinnön valmistumista tämän hallituskauden aikana.

– Kannatamme lisääntymiskyvyttömyyden vaatimuksen poistamista ja oman ilmoituksen riittävyyttä. Haluamme viedä translain uudistuksen eteenpäin, Laiho sanoo.

Myöskään kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan puolueen tai ryhmän kanta translakiin ei ole muuttunut.

Valiokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mukaan valmistava keskustelu translaista on vasta aloitettu ja käsittelyä jatketaan torstaina.

– Uskon että pääsemme käsittelemään ensi viikolla mietintöluonnosta, jolloin mietintö olisi täysistunnossa tammikuun lopulla tai helmikuun alussa. Ehtii siis oikein hyvin, Lohi viestittää.

Jotta lait ehtivät täysistunnon äänestykseen ennen vaalitaukoa, mietintöjen takaraja on 20. helmikuuta paikkeilla. Sen jälkeen valmistuneet lakimietinnöt raukeavat.

Sukupuolen juridisella vahvistamisella tarkoitetaan sitä, millä perustein täysi-ikäinen henkilö voi muuttaa henkilötunnuksensa loppuosan. Nyt juridinen sukupuolen vahvistaminen edellyttää todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä. Lakimuutos poistaisi tämän velvoitteen.

Translain on ennakoitu menevän läpi hallitusryhmien enemmistön sekä oppositiopuolue kokoomuksen tuella niin valiokunnassa kuin suuren salin äänestyksessä.

Keskustassa translaki kuuluu omantunnonasioihin eli lakia vastustavilta kansanedustajilta ei edellytetä tukea sen läpimenolle.

Korjaus otsikkoon 15:53: Muutettu otsikko oikeaan muotoon, sukupuolta ei vaihdeta vaan korjataan.

16.56 Lisätty valiokunnan varapuheenjohtajan Mia Laihon kommentit.

Suosittelemme sinulle