Hyppää sisältöön

Pohjois-Suomessa on tulossa toteutukseen miljardien eurojen suurhankkeita

Ruotsin ja Norjan läheisyyden ansiosta Pohjois-Suomessa odotetaan lisää vetovoimaa uusille investoinneille tulevaisuudessa.

Iso kartonkirulla koneessa.
Stora Enson uuden kartonkikoneen käynnistäminen ja siihen liittyvien muutos- ja rakennustöiden arvo on Oulussa miljardiluokkaa. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman

Vaikka Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoella peruuntui, pohjoisessa odotellaan yhä merkittäviä suurinvestointeja.

Tiedossa olevia suuria hankkeita ovat muun muassa Kokkolaan tulossa oleva uusi litiumtehdas ja Kemiin entisiin Veitsiluodon tehtaan tiloihin tuleva tekstiilikuitutehdas. Oulussa työt ovat puolestaan alkaneet Stora Enson toisen kartonkikoneen rakentamiseksi.

Näiden lisäksi isoja pohjoisia hankkeita ovat useat uusiutuvan energian voimalahankkeet sekä NordFuelin Haapavedelle suunnittelema biojalostamo, jonka tuotteita ovat mm. liikenteen bioetanoli ja biokaasu.

Oulussa kaupunkikuvaan vaikuttavat isot rakennushankkeet, joihin kuuluu suurimpana asemanseudun rakentaminen lähivuosina.

Jo tiedossa olevien hankkeiden yhteisarvo kohoaa noin kolmeen miljardiin euroon, todettiin keskiviikkona Oulun kauppakamarin järjestämässä yritysten suurhanketilaisuudessa.

Stora Enson Oulun Nuottasaaren tehdasalueella työt ovat jo käynnistyneet purkutöillä. Varsinaisesti uuden rakentamiseen ollaan pääsemässä jo tämän tammikuun aikana, jolloin aloitetaan paalutustyöt sekä niiden jälkeen yhteensä 11 uudisrakennuksen rakentaminen, kertoo Stora Enson Oulun tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila.

– Samaan aikaan käydään koko ajan laitetoimittajien kanssa neuvotteluja ja rekrytoinnit ovat lähteneet liikkeelle eli ensimmäiset työpaikat ovat auki, sanoo Mäkimattila.

Pohjois-Suomen aseman ennakoidaan lähivuosina myös muuttuvan, kun Suomen ja Ruotsin jäsenyys läntisessä puolustusliitossa Natossa varmistuu. Oulun kaupunkiympäristöjohtaja Marko Kilpeläinen sanoo, että se heijastuu myös Oulun asemaan.

– Kunhan Natojäsenyys toteutuu, niin pohjoinen Suomi tulee olemaan siinä merkittävässä roolissa. Me olemme viidenneksi suurin kaupunki Suomessa, mutta meidän sijaintimme tulee olemaan vahvuus vielä enemmän tulevaisuudessa, sanoo Kilpeläinen.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

KORJAUS 12.1.2023 klo 15.15: Haapavedelle on tulossa biojalostamo, ei biovoimala, kuten tekstissä aiemmin mainittiin.

Suosittelemme sinulle