Hyppää sisältöön

”Me kalastamme siellä, joten kyllä se arveluttaa” – Jämsän asukkaat ottivat kantaa Kaipolan kiertotalousyrityksen suunnitelmiin

Kiertotaloushankkeen ympäristövaikutukset kiinnostivat Jämsässä järjestetyssä yleisötilaisuudessa lähes satapäistä yleisöä. Moni esitti huolensa päästöjen vaikutuksesta ihmisiin ja ympäristöön.

Ihmisiä yleisötilaisuudessa.
Yleisötilaisuus Kaipola Recyclingin YVA-ohjelmasta herätti kiinnostusta Jämsässä. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Riika Raitio,
Jussi Lindroos

Kiertotalousyritys Kaipola Recyclingillä on suuret suunnitelmat tuottaa kierrätyspolttoaineita Jämsän Kaipolassa. Jätemateriaaleista valmistettaisiin esimerkiksi muoviöljyä ja biokaasua. Yrityksen mukaan hanke toisi arviolta 50 lisätyöpaikkaa.

Yritys tavoittelee ympäristölupaa pysyvälle toiminnalle. Se esitteli ympäristövaikutusten arviointiohjelmaansa (siirryt toiseen palveluun) yleisötilaisuudessa Jämsässä torstai-iltana.

Jämsäläistä Simo Tyynelää askarruttaa ja pelottaa Kaipola Recyclingin toiminta.

– Itseäni huolestuttaa vesistöön valuvat myrkyt. Muovi rikkoutuu pieniksi paloiksi ja päätyy lopulta vesistöön. Me kalastamme siellä, joten kyllä se arveluttaa, Tyynelä pohdiskelee.

Kaipola Recyclingin kehitysjohtaja Lassi Hietanen sanoo, että vesistöön ei ole laskettu vielä mitään.

– Asennamme savukaasupesurin, jonka viranomaiset meiltä vaativat. Tippaakaan vettä ei lasketa Päijänteeseen, ennen kuin analyysit on tehty ja viranomaiselta on saatu lupa päästää vesistöön.

Hietasen mukaan Kaipolassa on suuri säiliökapasiteetti.

– Pystymme laittamaan kaiken veden säiliöihin siihen asti, kunnes viranomaisten päätös tulee.

Venkoilua jo koetoiminnan aikana

Kaipola Recycling Oy on tammikuusta 2022 lähtien polttanut jätettä koeluvan turvin. Kaipolan entisen paperitehtaan leijupetikattilassa on poltettu esimerkiksi jätepuuta ja -muovia.

Lassi Hietanen on Kaipola Recyclingin kehitysjohtaja.
Polttoainetekniikan diplomi-insinööri Lassi Hietanen on Kaipola Recyclingin kehitysjohtaja. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Savukaasupäästöjen raja-arvot ovat lupaa valvovan Keski-Suomen ely-keskuksen mukaan ylittyneet moninkertaisesti, minkä vuoksi valvoja on määrännyt keskeyttämään jätteenpolton. Yritys on kuitenkin toistuvasti jättänyt noudattamatta elyn määräyksiä.

Elyn mielestä yrityksen toiminta ei myöskään täytä ympäristönsuojelulaissa säädetyn koeluonteisuuden edellytyksiä.

Jämsäläinen Suvi Joutsen yleisötilaisuudessa.
Kaipolassa asuvaa Suvi Joutsenta arveluttavat kiertotalousyrityksen päästöt. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Yleisötilaisuus järjestettiin Jämsässä Vitikkala-salissa. Yksi osallistujista oli Kaipolan tehtaan lähellä asuva Suvi Joutsen, joka on huolestunut Kaipola Recyclingin ympäristövastuullisuudesta.

– Kaipolan asukkaana huolta herättää se, minkälaisia seurauksia ympäristöön ja alueen asukkaiden terveyteen tästä on, Joutsen sanoo.

Eija Salonen oli yksi yrityksen edustajalle kysymyksiä esittäneistä.

– Kysyin, että miksi toimintaa elyn kielloista huolimatta jatkettiin. Vastaajan mielestä toimintaa ei oikeastaan jatkettu. Muutenkin vastauksissa puhuttiin ihan muista asioista, mitä kysyttiin.

Tunnelma paikan päällä oli epäluuloinen, moni on menettänyt luottamuksen yritykseen.

Katso tästä Ylen uutisjuttu aiheesta:

Suosittelemme sinulle