Hyppää sisältöön

Kuolleena vessasta löydetty mies teki itsenäistä työtä Helsingin kaupungille – työkaverit eivät osanneet ihmetellä poissaoloa

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan Ville Lehmuskosken mukaan työyhteisössä on keskusteltu etätyön riskeistä.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan talo.
Kuolintapaus on herättänyt keskustelua siitä, miten työntekijä voi olla monta päivää kateissa ilman, että häntä yritetään tavoittaa. Tapaus on poliisitutkinnan osalta edelleen auki. Kuva: Matti Myller / Yle
Otso Karhu

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskosken mukaan joulukuussa työpaikallaan kuollut mies teki hyvin liikkuvaa, itsenäistä työtä.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan työntekijä löytyi kuolleena Kalasataman Kaupunkiympäristötalon lounasravintolan käymälästä 14. joulukuuta. Lehmuskosken mukaan mies on voinut olla vessassa jopa seitsemän päivää ennen löytymistä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Lehmuskosken mukaan itsenäistä työtä tekevä mies oli hyvin harvoin Kalasataman toimistolla, joten työyhteisössä ei osattu ihmetellä miehen poissaoloa.

Lisäksi miehellä oli välissä yksi lomapäivä.

– Hän ei ole ollut esihenkilöidensä kanssa yhteydessä läheskään päivittäin. Kun vielä lomapäivä osui tähän väliin, tämä on kokonaisvaikutus, Lehmuskoski sanoo.

Asia puhuttaa työyhteisössä

Uutinen lounasravintolan vessan kopista kuolleena löytyneestä miehestä on järkyttänyt kaupunkiympäristön toimialan työntekijöitä.

Työyhteisössä tarjottiin joulukuussa kriisiapua sitä halunneille. Lehmuskosken mukaan tapaus on herättänyt paljon keskustelua yleisesti työelämän muutoksesta.

– Etätyöt lisääntyvät ja ihmisiä ei näe enää työpaikalla niin paljon. On herätty pohtimaan sitä, miten voidaan varmistua siitä, että työkaverit ovat kunnossa ja tarvitsevatko he tukea.

Helsingin kaupunkiympäristötoimialalla on noin 1 700 työntekijää ja satoja erilaisia toiminimikkeitä. Lehmuskosken mukaan osa tekee töitään hyvin itsenäisesti, joten miehen työtehtävät eivät olleet poikkeuksellisia.

– Jatkamme keskustelua koko työyhteisön voimin siitä, miten voidaan varmistua, että kaikki voivat hyvin, Lehmuskoski sanoo.

Poikkeuksellinen tapaus

Helsingin kaupungin henkilöstöpolitiikan johtajan Asta Enroosin mukaan kaupungilla on tiettyjä asiantuntijatehtäviä, joissa toimitaan hyvin itsenäisesti.

Usean päivän tauot ilman yhteydenottoa työntekijään ovat siis mahdollisia.

Enroosin mukaan asiantuntijatyötä tehdään nykyään monipaikkaisesti, eli asiakkaan luona, työpaikalla ja etänä työpaikassa sovitulla tavalla.

Asiantuntijatyötä tekeviä on kaupungilla noin 6 000–7 000 henkilöä.

– Normaalisti henkilöt eivät ole pitkiä aikoja ilman kontaktia työyhteisöön, jossa kuitenkin kohdataan erilaisten asioiden ja kokousten merkeissä viikoittain, Enroos sanoo.

Hänen tiedossaan ei ole tapauksia, joissa työntekijästä ei ole kuultu pitkään aikaan, eikä häneen ole saatu yhteyttä, vaikka hänet on kirjattu töihin läsnä olevaksi.

– Tämä kyseinen tapaus on todella poikkeuksellinen ja erittäin surullinen, Enroos sanoo.

Helsingin poliisi tutkii tapausta kuolemansyyntutkintana eikä epäile rikosta.

Suosittelemme sinulle