Hyppää sisältöön

Mäntyharjun torin vuokraussysteemi meni uusiksi – suurimmat toripaikat menivät yhdelle yritykselle, mutta korkeaan hintaan

Aiemmat yhden vuoden sopimukset ovat historiaa. Nyt saatavilla vuosi vuorkilla katetaan torin kustannukset ja rahaa jää vielä remonttiinkin.

Torilla herneitä myynnissä, niiden edessä keltainen saa maistaa -kyltti.
Toripaikkojen vuokraamissysteemi on puhuttanut mäntyharjulla. Kuvituskuva. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle
Milka Krogerus

Mäntyharjun torin vuokraussysteemi uusittiin joulukuussa.

Tekninen lautakunta päätti loppuvuodesta kilpailuttaa neljän suurimman toripaikan sopimukset uudella tavalla. Kun aiemmin sopimukset oli tehty vuodeksi kerrallaan, nyt sopimukset ovat kolmevuotisia, ja lisäksi on mahdollisuus kahteen lisävuoteen.

Tekninen johtaja Ville Partion mukaan taustalla on halu kehittää torin toimintaa. Partion mukaan toripaikkojen sopimukset on lyhyestä sopimuskaudesta huolimatta menneet aina samoille toimijoille, ja nyt kilpailu haluttiin avata suuremmalle joukolle.

– Siihen ei ole mitään perustetta, että meillä on ollut vain vuoden sopimukset. Kun sopimus on ollut vain vuoden, on toimijoiden ollut hankala investoida paikalle mitään, Partio sanoo.

Kilpailutuksen voitti paikkakuntalainen yritys, joka sai hoidettavakseen kaikki neljä suurinta toripaikkaa. Yrityksen tarjous oli selvästi korkeampi kuin muut. Esimerkiksi suurimmasta toripaikasta yritys maksaa vuosivuokraa 13 200, kun alimmillaan olisi voitu hyväksyä yli 10 000 pienempi korvaus (siirryt toiseen palveluun)(Mäntyharju.fi). Kolmesta pienemmästä paikasta yritys maksaa yhteensä 9 100 vuodessa.

Partion mukaan tarjouksen määrä yllätti teknisen toimen positiivisesti. Ensin jopa epäiltiin, että oli tapahtunut joku virhe järjestelmissä, mutta lopulta havahduttiin tilanteeseen, että toripaikoista maksetaan paljon ajateltua enemmän.

– Lähtökohtaisesti ajateltiin, ettei näistä paikoista saa niin paljon, että katettaisiin torin kulut. Nyt kävi niin, että pääsemme kattamaan torin kulut ja lisäksi pystymme esimerkiksi remontoimaan torialueen wc-tiloja.

Partio ymmärtää, että tapaus on herättänyt tunteita, mutta hänen mukaansa muutos on positiivinen.

– Tekninen lautakunta halusi kehittää toria ja säätää torisäännön enemmän mahdollistavaksi kuin sulkevaksi. Nyt esimerkiksi aukioloaikoja on pidennetty ja yksittäisten päiväpaikkojen hintoja laskettu.

Partion mukaan lautakunnassa pohdittiin jo ennakkoon tilannetta, että yksi toimija ostaa paikat, mutta sitä ei nähty suureksi riskiksi torin toiminnalle. Torisäännön mukaan tarjouksen tehnyt yritys sitoutuu tuomaan torille tiettyä toimintaa. Esimerkiksi suurimmalle toripaikalle on säännön mukaan tultava torikahvila.

Suosittelemme sinulle