Hyppää sisältöön

Pulujen osuus kauppakeskuksen kattorakenteiden romahdukseen sai aikaan monia reaktioita – lintujen syyttely ”sylettää” biologia

Kysyimme lintu- ja kiinteistöalan asiantuntijoilta, voiko puluparvi todella saada aikaan onnettomuuden, joka Kajaanissa tapahtui.

Kajaanilaisen kauppakeskuksen sisäänkäynnin yläpuolelta romahti kattorakenteita.
Tämän lipan alapuolelta peltiosat irtosivat. Samalla alas tuli paljon pulunkakkaa. Seinissä näkyy valumajälkien lintujen ulosteista. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle
Sanna Kähkönen,
Juha Virranniemi

Kajaanilaisen kauppakeskuksen sisäänkäynnin yläpuolisen lipan peltiverhoilun romahtaminen herättää paljon kysymyksiä ja ihmetystä. Pelastuslaitoksen päivystävä palomestari kiinnitti huomiota pulujen jätöksiin, joita tuli rakenteiden mukana paljon alas.

Kiinteistön omistajan edustaja pitää pulujen oleilua rakenteissa mahdollisena syynä onnettomuuteen. Paltamolainen biologi Vesa Hyyryläinen kuulee uutisesta Yleltä. Häntä omien sanojensa mukaan ”sylettää” lintujen syyttäminen tilanteesta.

– Kyllä sen verran pitää osata lujuuslaskelmia tehdä, että rakenteet kestävät muutaman pulun, sanoo Hyyryläinen.

BirdLife Suomen suojeluasiantuntija Aapo Salmela on tutustunut uutiseen, katsellut kuvat ja videot.

– Paikka näyttää siltä, että kyllä siellä pulut ovat viihtyneet. En nyt ota suoraa kantaa siihen, että onko se romahtaminen pulujen tekosia. Teoriassa se voi olla mahdollista.

Salmelan mukaan pulut kannattaa ottaa huomioon rakentamisessa jo suunnitteluvaiheessa, ettei linnuille tarjota suojaisia pesimäpaikkoja, ja samalla huolehdittaisiin säännöllisestä huollosta ja puhdistuksesta.

Pulut istuvat romahtaneen kattorakenteen viereen jääneellä reunalla.
Pulut palasivat istumaan kapealle reunalle, kun onnettomuuskohta oli raivattu irtonaisista kiinnikkeistä ja pellinpaloista. Paikalla lennähteli noin kymmenen lintua. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Katon lipan alla oleva peltiverhoilu, joka Kajaanin Kauppakeskuksessa on romahtanut, vaikuttaa Salmelasta sellaiselta, joka vetää jopa kymmeniä puluja puoleensa.

– Se on ihmisen kiinteä seuralainen kaikissa kaupungeissa, eikä pärjää ilman ihmistä.

Salmela on kuullut, että lintujen jätökset voivat syövyttää rakenteita.

– Ilmeisesti siinä on jonkin verran perää, että ne vaikuttavat pitkällä aikavälillä. Sen voi välttää säännöllisellä siivoamisella.

Pulun siipi näkyy roskalavalla romahdusjätteen seassa.
Harmaa, ulosteista ja pulujen höyhenistä koostunut nöyhtä oli roskalavalle päätyessään jo sekoittunut lumeen. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

”Mitä tähän voi edes kommentoida”

Isännöintiliitossa asiaan suhtaudutaan epäuskoisesti. Toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva ei ole koskaan kuullut pulujen aiheuttaneen vastaavaa.

– Mitä tähän voi edes kommentoida.

Koro-Kanervasta on kuitenkin mahdollista, että eläinten tai lintujen eritteiden koostumus on sen verran vahvaa, että se syövyttää rakenteita.

– Niiden eritteiden määrien täytyy olla valtavia. Myös lintuja on täytynyt olla paljon, jotta tällaista on päässyt tapahtumaan.

Samalla hän ihmettelee, kuinka puluongelmaa ei ole havaittu. Koro-Kanerva katsoi tapahtumapaikan kuvia, jonka jälkeen hän totesi, että paikka on sellainen, jossa lintujen tekosia on ollut mahdotonta havaita.

– Normaaliin rakennusten huoltoon kyllä kuuluu esimerkiksi eläinten pesien poistaminen. Varmaan tämän tilanteen ongelma on se, että sinne ei ole kukaan nähnyt eikä päässyt.

Tältä tapahtumapaikalla näytti hetki romahtamisen jälkeen.

Rakennusvaiheessa välipohjien ongelmia pyritään välttämään verkoilla, jotta sinne ei mene eläimiä. Ohjeeksi Koro-Kanerva antaa rakennusten aukkopaikkojen tarkastamisen tasaisin väliajoin, etteivät pulut tai muut eläimet pääse kulkemaan rakenteisiin.

– Eläinten kanssa oleminen esimerkiksi kaupungeissa on rinnakkaiseloa. Pitää vain pyrkiä varmistamaan, että ihmisten käyttämät rakennukset ovat ihmisille ja eläimet tekevät muualle omat pesänsä.

Rakennusvalvonta: kiinteistöjä on tarkasteltava laajemminkin

Kajaanin kaupungin johtava rakennustarkastaja Kari Huusko ei vielä ole ehtinyt tutustua tapahtumapaikkaan. Toistaiseksi hän on ollut tapahtuneesta mediatietojen varassa.

– Tällainen täytyy tutkia hyvin tarkasti. Näitä onneksi hyvin harvoin tapahtuu, eikä tietenkään saisi tapahtua koskaan, Huusko sanoo.

Hän sanoo, että nyt täytyy tutkia inhimillisten tekijöiden vaikutus, pulujen vaikutus sekä mahdolliset rakenteiden ongelmat ja alimitoitetut kiinnitysmekanismit.

Kaksi huoltoyhtiön työntekijää siivoaa romahtaneen kattorakenteen roskia kadulta roskalavalle.
Huoltoyhtiö siivosi onnettomuuspaikalta matalan roskalavallisen pellin paloja ja pulujen jätöksiä. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Hänen mukaansa työtä on syytä laajentaa Kajaanissa myös muihin kiinteistöihin: kiinteistöjen omistajien on syytä tarkistaa, että onko samantyyppisiä rakenteita käytetty kuin Kauppapaikassa.

– Kaikki työ ihmisten turvallisuuden eteen pitää tehdä pohjamutia myöten, hän sanoo.

Huusko ei ole aiemmin kuullut, että pulut olisivat olleet osatekijöinä aiheuttamassa vastaavaa tilannetta. Pulujen majailua tietyissä paikoissa voidaan estää esimerkiksi rakenteisiin kiinnitettävillä lintupiikeillä. Näiden käyttö on kiinteistönomistajien harkittavissa.

Millaisissa paikoissa olet havainnut pulujen pesivän rakennuksissa? Voit keskustella aiheesta 12. tammikuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle