Keski-Suomen hyvinvointialueelle ei ole tilattu koronarokotteita jaettavaksi yksityisille yrityksille. Sairaalapalvelujen vastuualuejohtaja Juha Palonevan mukaan tilaukselle ei nähty tarvetta, koska maakunnan yksityiset toimijat eivät ole osoittaneet kiinnostusta koronarokotusten jakamiseen.
Valtioneuvosto päätti ennen joulua (siirryt toiseen palveluun), että rokotuskattavuuden laajentamiseksi rokotteita aletaan tarjota terveydenhuoltoyrityksille.
Rokotteet jaellaan yrityksiin hyvinvointialueiden kautta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL pyysi 10. tammikuuta mennessä hyvinvointialueilta tiedon siitä, haluavatko ne ottaa rokotteita vastaan. Yhdeksän hyvinvointialuetta ilmoitti haluavansa rokotteita jaettavaksi yksityisille yrityksille, kolme kieltäytyi ja viisi ilmoitti vastaavansa myöhemmin.
Keski-Suomessa lisätilausta ei tehty, koska sairaala-apteekin rokotetilanne on jo nykyisellään hyvä.
– Meillä on kohtuullisen suuri määrä rokotteita. Toimitamme niitä kyllä, jos yksityisiltä toimijoilta kysyntää ilmenee. Toistaiseksi ei ole ilmennyt, Paloneva sanoo.
Viranomaisten kiistely heijastuu lääkäreiden vastaanotolle
Kaikkiaan kysymys koronarokotteiden tehosteannosten jakamisesta on ollut kuuma peruna alkutalven aikana.
Sosiaali- ja terveysministeriö on rokotteiden tarpeesta eri linjoilla THL:n kanssa.
Ministeriö on linjannut, että kuntien ja hyvinvointialueiden pitäisi tarjota koronarokotteiden tehosteannos kaikille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.
THL puolestaan suosittelee tehosterokotteita vain 65 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.
Viranomaisten erimielisyyksien takia potilastyötä tekevät lääkärit joutuvat Palonevan mukaan hankalan lääketieteellisen ja eettisen pohdinnan eteen.
– Kaiken hoidon pitää pohjautua lääketieteelliseen näyttöön ja lääkäri päättää hoidosta. Mutta sitten tulee STM:stä ohjausta, joka näyttää poliittiselta ja on ristiriidassa THL:n asiantuntijoiden kanssa. Lääkärin täytyy tuumailla, ketä tässä pitäisi uskoa. Se on aika ikävä tilanne, Paloneva miettii.
Lääkäri päättää, saako perusterve työikäinen tehosterokotteen
Myös keskusteluissa asiakkaiden kanssa voi syntyä vääntöä siitä, onko tehosterokote tarpeellinen vai ei.
Jos perusterve työikäinen asiakas haluaisi tehosterokotteen, mitä hänelle vastataan?
– Se on lääkärin harkinnan mukaan. Mutta harkinnan pitäisi tietenkin pohjautua lääketieteelliseen näyttöön. Poliittinen ohjaus ei muuta lääketieteellisiä faktoja, Paloneva muotoilee.
Keski-Suomen hyvinvointialueella yleinen linjaus koronan tehosterokotteiden jakamiseen on noudattaa THL:n suosituksia. Yli 65-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat saavat halutessaan tehosterokotteen omasta sote-keskuksestaan.
Vielä ei tiedetä, aikooko joku yksityinen toimija tarjota koronan tehosterokottamista Keski-Suomessa. Paloneva uskoo, että yksityisten toimijoiden kiinnostuksen puute johtuu siitä, että myös yksityisessä terveydenhuollossa lääkärit yleisesti noudattavat THL:n ohjetta rokottamisesta.
Tehosterokotuksiin liittyvän keskustelun eripuraisuus harmittaa Palonevaa:
– Se ei paranna luottamusta terveydenhuoltoon tai poliittisen järjestelmään, että käydään julkista keskustelua siitä, kuka on niin sanotusti se luotettavin ja uskottavin taho.