Hyppää sisältöön

Mikkelin kaupunginhallituksesta erotetut Satu Taavitsainen ja Raimo Heinänen valittivat päätöksestä hallinto-oikeuteen

Taavitsaisen ja Heinäsen mielestä Mikkelin kaupunginvaltuusto ylitti toimivaltansa, päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä ja on lainvastainen.

Kaupunginvaltuutettu Satu Taavitsainen Mikkelin kaupunginvaltuuston kokouksessa 26.9.2022.
Mikkelin kaupunginvaltuusto erotti Satu Taavitsaisen kaupunginhallituksen puheenjohtajistosta marraskuun puolivälissä. Sitä ennen tilapäinen valiokunta arvioi hänen luottamustaan. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Maria Bonnor

Satu Taavitsainen (sd.) ja Raimo Heinänen (ps.) tekivät erottamisestaan joulukuussa valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Yle on saanut valituksen haltuunsa tietopyynnöllä.

Taavitsainen ja Heinänen vaativat hallinto-oikeutta kumoamaan Mikkelin kaupunginvaltuuston päätökset, joilla heidät erotettiin kaupunginhallituksen puheenjohtajistosta sekä konserni- ja elinkeinojaoston puheenjohtajistosta.

Heidän mukaansa Mikkelin kaupunginvaltuusto ylitti toimivaltansa, päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä ja päätös on lainvastainen.

Valittajien perustelut käydään läpi alla.

Virheellisessä järjestyksessä syntynyt päätös

Taavitsaisen ja Heinäsen mukaan päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä, sillä heidän mukaansa kaupunginvaltuuston asettaman tilapäisen valiokunnan jäsenet Paavo Barck (sd.) ja Jani Sensio (ps.) olivat esteellisiä. Valittajien mukaan Barck ei pidä Taavitsaisesta ja Sensio hyötyi erottamisesta taloudellisesti.

Taavitsaisen ja Heinäsen mukaan myös valtuuston äänestysmenettely hallituksen jäsenistä oli kuntalain vastainen, koska kahta ehdolla ollutta henkilöä – Heinästä ja Sensiota – ei asetettu vastakkain.

Käytännössä äänestys käytiin heidän välillään.

Mikkelin seudun perussuomalaisten puheenjohtaja Raimo Heinänen
Perussuomalaiset halusi erottaa Raimo Heinäsen kaupunginhallituksen puheenjohtajistosta samassa yhteydessä, kun Satu Taavitsaisen luottamusta arvioitiin. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Toimivallan ylitys

Taavitsaisen ja Heinäsen mukaan kaupunginhallituksella ei ole ollut toimivaltaa määritellä, että Satu Taavitsainen olisi ylittänyt sananvapauden rajat.

Kaupunginhallitus totesi hänen toimineen näin tilapäiselle valiokunnalle antamassaan lausunnossa.

Valituksentekijät kirjoittavat, että vain tuomioistuimet voivat määritellä, onko henkilön kunniaa loukattu. Taavitsainen kiistää esittäneensä valheellisia tietoja.

Poliisi tutkii parhaillaan, onko Taavitsainen syyllistynyt törkeään kunnianloukkauseen Jarno Strengelliä (sd.) kohtaan väittäessään tämän syyllistyneen seksuaalirikokseen. Poliisi teki esiselvityksen Strengellin väitetyistä rikoksista, ja totesi, että esitutkintaan ei ole perustetta (siirryt toiseen palveluun).

Taavitsaiseen kohdistuva tutkinta tuli julkiseen tietoon, kun SDP ei hyväksynyt häntä kansanedustajaehdokkaakseen.

Päätös on lainvastainen

Taavitsaisen ja Heinäsen mukaan valtuuston päätös on myös tasapuolisen kohtelun velvoitteen vastainen.

Valittajat toteavat perusteluissaan, että Heinäsen erottaminen ei tullut vireille kunnanhallituksen esityksestä eikä sitä koskevaa aloitetta tehnyt vähintään neljäsosa valtuutetuista. Heinäsen luottamusta ei myöskään arvioitu tilapäisen valiokunnan toimesta, toisin kuin Taavitsaisen.

Taavitsainen esitti Strengelliä koskevat syytöksensä Facebook-sivullaan. Taavitsaisen ja Heinäsen mielestä sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista ja julkistaa tietoja kenenkään estämättä.

Heidän mielestään kaupunginvaltuustolla ei ollut oikeutta puuttua Taavitsaisen Facebook-kirjoituksiin ja ryhtyä toimenpiteisiin häntä kohtaan. Näin ollen valtuusto ylitti toimivaltansa erottaessaan Taavitsaisen.

Korjattu 12.1.2023 kello 5.27 Jani Sension nimen kirjoitusasu ensimmäisen väliotsikon jälkeisessä tekstissä.

Lisätty 13.1.2023 klo 8.45 tieto siitä, että poliisi teki esiselvityksen Jarno Strengellin väitetyistä seksuaalirikoksista, eikä löytänyt perustetta esitutkinnalle.

Suosittelemme sinulle