Hyppää sisältöön

Uudellamaalla on varauduttu virheisiin, mutta hyvinvointialueet eivät odota palkkakaaosta perjantaina

Helsingissä epäonnistunut siirtyminen uuteen palkanmaksujärjestelmään aiheutti tuhansia virheitä viime vuonna. Ensimmäistä palkkapäivää uusilla Hyvinvointialueilla onkin pidetty kriittisenä hetkenä.

Anonyymi sairaanhoitaja kävelee Mikkelin keskussairaalan käytävällä.
Palkka-ajoa on testattu monilla alueilla jo ennen perjantaita virheiden välttämiseksi. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Saija Nironen

Uudenmaan uudet hyvinvointialueet ovat luottavaisia, että ensimmäinen palkkapäivä sujuu ilman suurempia ongelmia huomenna perjantaina 13. tammikuuta.

Terveys- ja sosiaalipalvelut sekä niiden työntekijät siirtyivät vuoden alussa hyvinvointialueille ja ensimmäistä palkkapäivää on odotettu jännityksellä.

Valtiovarainministeriön muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen kertoi tiistaina, että hyvinvointialueilta ei ole toistaiseksi kuulunut isommista ongelmista, mutta yksittäisiä virheitä varmasti esiintyy.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella palkanmaksujärjestelmänä toimii Populus, joka oli käytössä myös aikaisemmin sote-kuntayhtymässä.

Henkilöstöjohtaja Monica Hostion mukaan palkanmaksua on testattu maksatukseen asti onnistuneesti, mutta varautumissuunnitelma on kuitenkin olemassa.

– Aina voi olla joitain virheitä, jotka johtuvat pääsääntöisesti inhimillisistä tekijöistä. Meillä on kuitenkin luottamus siihen, että palkanmaksu onnistuu ilman suurempia ongelmia, sanoo Hostio.

Myöskään Itä-Uudellamaalla ei ole otettu käyttöön uutta järjestelmää ja siellä palkka-ajo tehtiin onnistuneesti jo viikonvaihteessa. Tässä havaittiin alkuviikosta kuitenkin ohjelmointivirhe ja palkka-ajo tehtiin uudelleen.

Mahdollisiin virheisiin on varauduttu erilaisin keinoin

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella palkansaajien määrä on noin viitisen tuhatta henkilöä ja virheiden mahdollisuuteen on varauduttu. Testiajojen perusteella palkat pystytään kuitenkin myös siellä maksamaan ilman suurempia ongelmia.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta puolestaan kerrotaan, että mahdollisiin virheisiin ja puutteisiin on varauduttu useilla eri keinoilla.

Muun muassa on varauduttu siihen, että kokonaan puuttuvat palkat saadaan maksuun jo heti perjantaina. Lisäksi ylimääräisellä palkka-ajolla pystytään korjaamaan esimerkiksi puuttuvien lisien osalta palkkoja jo seuraavalla viikolla.

Helsingissä sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastuslaitoksen työntekijät siirtyvät uuteen organisaatioon kaupungin sisällä.

Kaupunkia on vaivannut keväästä saakka palkkakaaos, jonka siivoamista soteuudistus hetkellisesti hidasti. Joulukuussa kaupungilla oli edelleen noin 6 500 korjaamatonta palkkavirhettä.

Helsingille uuden palkanmaksujärjestelmän toimittaneen Sarastian palveluja käyttää lähes puolet uusista hyvinvointialueista.

12.1.2023 kello 12:55 korjattu: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin Helsingissä käytössä oleva palkanmaksujärjestelmä ei ole käytössä useilla hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueet käyttävät palkanmaksujärjestelmän toimittaneen Sarastian muita palveluita.

Suosittelemme sinulle