Hyppää sisältöön

Keminmaan kunnanhallitus kumosi päätöksensä Kallinkankaan hiihtokeskuksen yhteistyösopimuksesta – markkinaperusteinen vuokrataso selvitetään

Keminmaa on rakennuttanut Kallille puolen miljoonan euron kahvilarakennuksen, josta viime syksynä tehdyn sopimuksen mukaan yrittäjä olisi alkanut maksaa vuokraa vain 2 500 euroa vuodessa.

Keminmaan kunnan ja Kallinkankaan hiihtokeskuksen yrittäjän välinen yhteistyösopimus menee uusiksi. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Keminmaan kunnanhallitus kumosi tiistaina päätöksensä Kallin hiihtokeskuksen kanssa tehdystä yhteistyösopimuksesta. Kunnanhallituksen mukaan päätös oli syntynyt virheellisessä järjestyksessä eli se oli lainvastainen.

Kyseisestä päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus, jossa vaaditaan Kallin toiminnan kilpailuttamista tai vaihtoehtoisesti sopimuksen muuttamista markkinaehtoiseksi. Kunnanhallitus päätti myös, että Kallin markkinaperusteinen vuokrataso selvitetään hankkimalla kahdelta laillistetulta kiinteistövälittäjältä lausunto.

Kunta osti kunnanhallituksen päätöksellä lakiasiainapua oikaisuvaatimukseen vastaamiseen ja kunnanhallituksen tekemän päätöksen lainmukaisuuden tarkasteluun.

Osa päättäjistä on pitänyt pientä vuokraa piilotukena

Tapauksessa on kyse siitä, että kunta on rakennuttanut Kallille puolen miljoonan euron kahvilarakennuksen, josta viime syksynä tehdyn sopimuksen mukaan yrittäjä olisi alkanut maksaa vuokraa vain 2 500 euroa vuodessa.

Asiasta on kiistelty kunnanhallituksessa jo pitkään. Osa päättäjistä on ollut sitä mieltä, että kyse on yrittäjän piilotuesta eikä vuokra kattaisi edes kunnan kuluja.

– Ilman kilpailutusta pilkkahintaan reilusti alle markkinahintojen luovutettu maa-alue, hissi ja uusi kahvio ovat kiellettyä valtiontukea, kirjoitetaan Auli Tasalan (kempar) ja Janne Hietalan (kempar) eriävässä mielipiteessä.

Kunnan tiloista ei ole veloitettu mitään 20 vuoteen

Eriävän mielipiteen mukaan Kallin hiihtokeskuksen yrittäjä on saanut käyttää maa-aluetta, laskettelurinnettä, hiihtohissiä ja rakennuksia täysin veloituksetta yritystoimintaansa noin kahdenkymmenen vuoden ajan.

Tasalan ja Hietalan mukaan kunnan kustannukset ovat vaihdelleet muutamasta tuhannesta eurosta yli 14 000 euroon vuodessa.

– Kunnalle tulee Kallin hiihtokeskuksesta rahoituskuluja sekä muita maksuja, kuten vakuutukset, vartiointikulut, korjaukset ja huollot. Lisäksi kunnan tilinpäätöstä rasittaa uudesta kahvilarakennuksesta aiheutuvat 23000 euron poistot, he kirjoittavat.

Tasala ja Hietala arvostelevat eriävässä mielipiteessään myös sitä, että uusi sopimus tehtiin vasta kunnan ison investoinnin jälkeen, mikä heidän mukaansa heikensi kunnan neuvotteluasemaa.

– Suhtaudumme itsekin erittäin myönteisesti Kallinkankaan kehittämiseen ja hiihtokeskuksen toimintaan, mutta kunnan osalta asioiden tulisi tapahtua aina avoimesti, tasapuolisesti ja lakia noudattaen, he kirjoittavat.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle