Hyppää sisältöön

Joensuun arvorakennuksista on tullut yhteydenottoja ulkomaita myöten, yritykset kuitenkin nyt varovaisia investoimaan

Joensuu kauppaa kolmea kohdetta, jotka ovat kuuluneet kaupunkikuvaan vuosikymmeniä. Kaupunki pyytää rakennuksista yhteensä kahta miljoonaa euroa. Ostajien on keksittävä myös uusi käyttötarkoitus.

Ilmakuva entisestä tyttölyseosta.
Entinen tyttölyseo Pielisjoen rannassa on Suomen ensimmäisiin naisarkkitehteihin lukeutuvan Wivi Lönnin suunnittelema. Suojellussa rakennuksessa on toiminut myös Joensuun kirjasto ja konservatorio. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Joensuun kaupunki myy arvorakennuksia, joihin on löytynyt kiinnostusta ulkomaita myöten.

Kaupunki kaupittelee kolmea tunnettua rakennusta, joista suurin ja arvokkain on entinen tyttölyseo ja kirjasto Rantakadulla.

Myynnissä on myös Joensuun vanhin päiväkoti Gävlenlinna Papinkadulla sekä Kahilan tontin rakennusryhmä Malmikadun ja Kauppakadun kulmassa.

Toimeksiannon saanut kiinteistönvälittäjä Jarmo Kinnunen kertoo, että kaikista kohteista on tullut tiedusteluja ja mielenkiintoa on ollut myös ulkomailta. Tarjousneuvotteluja ei kuitenkaan ole vielä käyty.

Kyse on harvinaisista myyntikohteista.

– Aivan vastaavia ei ole itsellä ollut koskaan, ovathan nämä ainutlaatuisia Joensuun mittakaavassa, kokenut kiinteistönvälittäjä tuumaa.

Päiväkotina toiminut Gävlenlinna kuuluu suojeltavien rakennusten joukkoon.
Luterilaisen kirkon ja Pielisjoen vieressä sijaitseva Gävlenlinna valmistui 1949 ja oli vuosia Joensuun ainoa päiväkoti. Kuva: Joensuun kaupunki

Ehkä hotelli, ravintola, hoitokoti tai lääkäriasema

Kiinteistökauppoja ei synny, ennen kuin rakennuksille on löydetty uusi käyttötarkoitus.

– Kirjasto on niin hulppealla paikalla, että kyllähän siitä varmasti hienon hotellin saisi tai miksei toimistokäyttöön, mutta aikamoiset sisäremontit se vaatii, Kinnunen arvioi.

Puiston reunassa sijaitseva Gävlenlinna saattaisi välittäjän mukaan sopia esimerkiksi hoitokoti- tai ravintolakäyttöön.

Kahilan talon tontilla on kaksi rakennusta: yli satavuotias hirsitalo ja 1980-luvulla valmistunut betonitalo, jossa on toiminut muun muassa keskustan neuvola.

– Uudehkot tilat tehtiin alun perin lääkäriasemaksi. Siinä voisi olla lääkäritoimintaa, miksei päiväkotia, Kinnunen aprikoi.

Viereisessä Kahilan talossa on tällä hetkellä vuokralaisia. Puutalon käyttöä asumiseen nykykaava ei välittäjän mukaan salli.

Kaupungilla hintapyynnöt, mutta ostajat tarjoavat

Joensuu pyytää kirjastotalosta 1,1 miljoonaa euroa. Hintapyyntö Gävlenlinnasta on 450 000 euroa ja Kahilan tontin rakennuksista 420 000 euroa.

– Aika näyttää, mikä hintataso on. Kun ostaja löytyy, ostajahan tarjoaa ja siitä lähdetään neuvottelemaan omistajan kanssa, kiinteistönvälittäjä Kinnunen toteaa.

Kiristynyt taloustilanne hidastaa tällä hetkellä kiinteistökauppoja.

– Varmasti jollakin aikataululla löytyy ostajia, mutta kyllä yleinen maailmantilanne on rauhoittanut yritysten investointeja, Kinnunen kertoo.

Suosittelemme sinulle