Hyppää sisältöön

Ruuan hinta on noussut ennätysvauhtia, mutta nyt näkyy jo pieni käänne – katso Ylen ruokakoneesta, miten hinnat muuttuivat

Tilastokeskuksen hintatietojen mukaan elintarvikkeet olivat joulukuussa 16 prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten. Nousun ennustetaan jatkuvan vielä alkuvuoden.

Kuvitus, jossa käsi valitsee jauhot ruuan hintakoneesta. Jauhojen hinta nousi joulukuussa 45,1 prosenttia edellisestä vuodesta.
Kuva: Samuli Huttunen / Yle
Minna Pantzar,
Kasper Viita

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ruoan hinnannousu jatkui joulukuussakin kovana.

Joulukuussa elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat maksoivat 16,03 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Marraskuussa nousua vuodentakaisesta kertyi 16,06 prosenttia.

Eniten vuodessa ovat kallistuneet jauhot 45 prosenttia, munat 37 prosenttia ja voi 36 prosenttia. Vähiten ovat kallistuneet energiajuomat, hedelmä- ja vihannesmehut sekä mausteyrtit. Niissä nousua oli joulukuussa vuodentakaisesta alle viisi prosenttia.

Tilastokeskus julkisti tuoreet hintatiedot tänään perjantaina, ja tiedot on nyt lisätty myös alla olevaan Ylen ruokakoneeseen.

Ruokakoneessa voit tutkia tuoteryhmittäin, paljonko hinnat ovat nousseet joulukuusta 2021 joulukuuhun 2022.

Koko vuoden tasolla ruuan hinta nousi vuonna 2022 keskimäärin 10,5 prosenttia vuodesta 2021.

– Sekin on paljon, mutta kertoo siitä, että alkuvuonna hinnat nousivat vielä selvästi maltillisemmin, sanoo yliaktuaari Kristiina Nieminen Tilastokeskuksesta.

Tänä vuonna 2023 ruuan hinnan nousuvauhdin ennustetaan kuitenkin hidastuvan.

– Alkuvuonna nähdään vielä koviakin nousulukuja. Viime vuodelta jää myös niin paljon inflaatioperintöä, että vaikka mikään ei hinnoissa tai verotuksessa muuttuisi ruuan hinta nousisi silti noin 5,7 prosenttia vuositasolla, Nieminen laskee.

– Arvioisin ruuan kallistuvan tänä vuonna keskimäärin 3-4 prosenttia. Suurimmat nousut nähdään tässä alkuvuodessa, mutta sitten nousu taittuu ja hinnat jopa laskevat. Hintataso säilyy silti edelleen totuttua korkeammalla tasolla, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg PTT:stä.

Ruuan hintojen nousua viime vuonna selittävät etenkin kallistuvat lannoitteet ja energia, jotka vaikuttavat koko elintarvikeketjuun maataloudessa, ruokateollisuudessa ja kaupassa.

Nousun taustalla ovat osin koronan aiheuttamat tuotantokapeikot, osin Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa.

Ruuan hinta on paisuttanut myös yleistä inflaatiota sähkön ja korkojen nousun ohella.

Suomessa inflaatio oli kaikkiaan joulukuussa 9,1 prosenttia eli samalla tasolla kuin marraskuussa. Viime vuoden keskimääräinen inflaatio oli 7,1 prosenttia.

Aiheesta voi keskustella 14.1. kello 23 saakka.

Lue lisää:

Hedelmien ja vihannesten osuus ostoskoreissa pieneni, huomattiin kauppaketjussa – ravitsemustutkija pitää huolestuttavana käänteenä

Katso Ylen ruokakoneesta, paljonko jouluruoat ovat kallistuneet – ruoan hinnannousu kiihtyi marraskuussa jo 16,1 prosenttiin

Ruokakaupoissa syntyi viime vuonna yli 57 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä – eniten hävikkiä tulee leivästä

Suosittelemme sinulle