Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisuusvaltuutettu vaatii selvitystä Jääkiekkoliitolta junioriottelun rasismiepäilystä

Selvityspyyntö koskee viime syksyn junioriottelua, jossa vastustajan epäillään solvanneen rasistisesti lahtelaisjoukkueen pelaajaa. Valtuutettu kaipaa liitolta vastausta sen toiminnasta myös tapahtumissa, joita Pelicans-juniori koki vuonna 2021.

Jääkiekko kuvituskuva
Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityspyynnössä Jääkiekkoliitolle vastauksia halutaan seitsemään kysymykseen. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Petri Niemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pyytää Jääkiekkoliitolta selvitystä, onko lahtelaisen kiekkojuniorin tapauksen käsittelyssä rikottu yhdenvertaisuuslakia ja onko siinä kyse välillisestä syrjinnästä.

Viime syksynä Pelicansin joukkueen 13-vuotias poika kertoi ottelun loppuhetkillä valmentajalleen, että hän joutui rasistisen solvauksen kohteeksi. Lahtelaisjoukkueen valmentaja komensi joukkueensa pukukoppiin ja vaati ottelun erotuomareita selvittämään tilanteen. Peliä ei pelattu loppuun.

Jääkiekkoliitto antoi valmentajalle kolmen ottelun toimitsijakiellon ja Pelicansille tuhannen euron sakon.

Liitolla on aikaa tammikuun 20. päivään asti vastata valtuutetun selvityspyyntöön.

– Valtuutetulle toimitettujen tietojen perusteella Jääkiekkoliiton toimista syntyy olettama pelaajaan kohdistuneesta välillisestä syrjinnästä ja valmentaja Juha Sokkaan kohdistetuista kielletyistä vastatoimista, selvityspyynnössä todetaan.

Selvityspyyntö vaatii vastauksia myös kahdesta toissavuoden tapauksesta

Lahtelainen juniorijääkiekkoilija on kohdannut rasistista käytöstä myös kahdessa pelissä, joista toinen oli huhtikuussa ja toinen marraskuussa 2021.

Toinen asia käsiteltiin vastustajan kanssa paikan päällä turnauksessa. Marraskuun yksittäisestä pelistä JuniorPelicans ja pelaajan huoltaja raportoivat Jääkiekkoliiton Hämeen alueelle ja kurinpitäjälle. Ilmoitus ei ole johtanut toimenpiteisiin tai puuttumisiin.

Selvityspyynnössä yhdenvertaisuusvaltuutettu kaipaa vastausta myös siihen, miten Jääkiekkoliitto on pyrkinyt selvittämään vuoden 2021 tapauksia.

– Kuvattujen toistuvien rasismiin puuttumisen laiminlyöntien vuoksi tapauksessa syntyy olettama välillisestä syrjinnästä. Käytäntö, jossa ilmoituksia rasistisista solvauksista ei selvitetä kaikkia tietolähteitä hyödyntäen eikä rasistisiin tekoihin siksi puututa johtaa siihen, etteivät rasismin kohteena olevat henkilöt voi yhdenvertaisesti harrastaa jääkiekkoa ja joutuvat siten epäedulliseen asemaan yhdenvertaisuuslain 13 §:ssä kielletyllä tavalla, yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityspyynnössä lausutaan.

Lahtelaisseura Junior-Pelicans ry on valittanut urheilun oikeusturvalautakuntaan valmentajansa saamasta toimitsijakiellosta sekä seuralle määrätystä tuhannen euron sakosta.

Juniorivalmentaja puuttui rasismiin – seuraukset pöyristyttävät
Rasismiin puuttunut valmentaja Juha Sokka oli vieraana Ylen Urheiluhulluissa.

Valtuutetun selvityspyynnöstä ensimmäisenä uutisoi Etelä-Suomen Sanomat (tilaajille).

Suosittelemme