Hyppää sisältöön

Vuosi sitten rokotekriittinen Novak Djokovic karkotettiin Australiasta – nyt supertähteä kritisoivia katsojia uhataan rangaistuksella

Serbian tennistähti Novak Djokovic palaa Australian avoimiin. Koronarokotuksista kieltäytynyt Djokovic joutui vuosi sitten jättämään turnauksen väliin, koska hänet karkotettiin maasta.

Novak Djokovic kuvassa
Novak Djokovic avasi vuotensa turnausvoitollaan Adelaidessa. Kuva: Getty Images
Matti Lehtisaari

Kun tenniskenttien legenda Novak Djokovic astelee kentälle Australian avointen avausottelussaan, ilmassa väreilee monenlaista jännitystä. Serbialaisella on takanaan myrskyisä vuosi, jonka tapahtumat alkoivat juuri Australiasta.

Vuosi sitten todistettiin eriskummallista näytelmää, kun maahan jo saapuneen Djokovicin oikeudesta pelata Australian avoimissa väännettiin viime hetkille saakka. Lopulta serbialainen karkotettiin Australiasta vain päivää ennen turnauksen alkamista.

Karkotuksen taustalla oli, että Djokovic ei ollut ottanut koronarokotusta.

Hän sai kolmen vuoden kiellon saapua Australiaan, mutta nyt panna on peruttu. Australia ei enää vaadi maahan tulijoilta koronarokotuksia. Djokovic sai Australian viisumin marraskuussa ja pääsee näin mukaan ensi viikolla alkavaan turnaukseen.

35-vuotias Djokovic myöntää, että katkeriakin sävyjä saanut viime vuosi on vaatinut veronsa.

– Jouduin suureen myrskyyn kaikissa koronaan ja rokotteisiin liittyneissä asioissa. Minusta tuli konna ja olin urheilijana kauheassa asemassa. Pysyin viikkojen ajan kotona enkä oikeastaan kierrellyt missään. Toivoin vain tilanteen rauhoittuvan. Niin sitten kävikin, mutta tapahtumat jättivät silti jälkensä, Djokovic sanoo australialaisen Channel 9 -kanavan haastattelussa.

– Jäljet seurasivat minua kuukausia. En tiennyt, miten kaikki vaikuttaisi pelaamiseeni eikä ollut henkisesti helppoa aloittaa uudelleen.

Novak Djokovic kertoo, miltä viime vuoden kohu tuntui

Pelaaja olisi halunnut jo katsoa eteenpäin, mutta aina kun hän saapui median eteen, toimittajat piinasivat häntä samoilla kysymyksillä.

– Jokaisessa lehdistötilaisuudessa sain vastata ainakin yhteen tai kahteen kysymykseen Australiasta ja siitä, mitä kaikkea tapahtui. Vaikka halusin päästä jo eteenpäin, ihmiset muistuttivat minua siitä, Djokovic toteaa.

”Asiat riistäytyivät käsistä ja minut leimattiin”

Djokovic on aina kerännyt huomiota ja tehnyt asiat omalla tavallaan. Vuosi sitten hän joutui kohuun, jollaista hän ei ollut kokenut koskaan aikaisemmin.

Djokovic kohtasi silkkaa vihaa, kun hän suunnitteli pelaavansa Australiassa, vaikka ei ollut tiettävästi hankkinut koronarokotusta. Monet Australian tiukkoihin koronarajoituksiin väsyneet ihmiset eivät voineet hyväksyä sitä, että joku pyrkii maahan ”ohituskaistaa” pitkin.

– Ymmärsin, miksi ihmiset olivat turhautuneita, mutta mediassa tiedot vääristyivät. Minua satuttaa eniten, että suurella osalla ihmisistä on edelleen väärä käsitys tapahtumista, Djokovic harmittelee.

– Asiat riistäytyivät käsistä ja minut leimattiin. Asiat paisuivat mediassa niin isoiksi, etten pystynyt enää kamppailemaan vastaan enkä oikeastaan edes halunnutkaan.

Novak Djokovic kuvassa
Novak Djokovicin mukaan uutisointi hänestä riistäytyi käsistä. Kuva: Getty Images

Djokovicin koronakannat johtivat siihen, että viime vuonna häneltä jäivät väliin myös Yhdysvaltain avoimet.

– Luonnollisesti halusin jatkaa tenniksen pelaamista, mutta jossakin vaiheessa halusin vain päästä pois kaiken hulluuden keskeltä ja palata kotiin, Djokovic kertaa.

– Asioitani ruodittiin mediassa kuukausien ajan eikä mitenkään positiivisesti. Tämä kaikki on tahrannut paitsi itseäni myös ympärilläni olevia ihmisiä.

Miten yleisö ottaa Djokovicin vastaan?

Nyt tuuli on kääntynyt toiseen suuntaan. Australian avointen järjestäjät ovat ilmoittaneet, että Djokovicin osanottoa kritisoivia katsojia uhataan rangaistuksilla.

Turnauksen johtaja Craig Tiley ilmoitti Herald Sun -päivälehden haastattelussa, että Djokovicin vastaisista mielenilmauksista seuraa poistaminen katsomosta.

– Näitä ihmisiä me emme halua katsomoon. He voivat pysyä poissa tai me potkaisemme heidät pihalle, Tiley kertoi.

Tiley toivoi katsojilta toisten kunnioittamista.

– Olen aina ihaillut Melbournen yleisössä sitä, että osaavat arvostaa urheilua ja urheilijoiden taituruutta hienommin kuin missään muualla Australiassa. Odotan, että yleisö pitää sen kunniassa myös nyt.

Voiton päässä Rafael Nadalin ennätyksestä

Huikealla urallaan 21 grand slam -turnausta voittanut Djokovic kuuluu tenniksen kaikkien aikojen legendoihin. Täysosuma Australiassa nostaisi Djokovicin Espanjan Rafael Nadalin rinnalle, kaikkien aikojen tilastokärkeen.

Australian avoimet Djokovic on valloittanut ennätykselliset yhdeksän kertaa. Kokenut pelimies on yhä tikissä, siitä osoituksena äskettäin tullut Adelaiden ATP-turnauksen ykkössija. Finaalissa kaatui USA:n Sebastian Korda.

Djokovicin paluu Australian avoimiin herättää valtavaa kiinnostusta. Jo lämmittelyottelu australialaista Nick Kyrgiosia vastaan myytiin loppuun.

Novak Djokovicin kannattajia kuvassa
Novak Djokovic sai lämpimän vastaanoton Adelaiden turnauksessa. Kuva: Getty Images

Viime vuonna Djokovicin karkotus Australiasta jakoi mielipiteitä. Nyt hän toivoo, että menneet olisi jo jätetty taakse.

Ainakin viime viikolla Adelaiden turnauksessa näytti siltä, että Australian tennisyleisö arvostaa jälleen Djokovicia. Djokovic kiitteli yleisöä saamastaan lämpimästä vastaanotosta.

– Oli kuin olisin pelannut kotiyleisön edessä. Se oli jotain, mitä en ole kovin montaa kertaa urallani kokenut, Djokovic sanoi ilahtuneena Adelaiden turnauksen jälkeen.

Mutta mitä hän odottaa katsojilta Australian avoimissa?

– En voi tietää, miten Melbournen yleisö ottaa minut vastaan, mutta toivon että positiivisella tavalla.

Australian avoimet alkavat maanantaina. Djokovicin ensimmäinen ottelu on tiistaina.

Suosittelemme