Hyppää sisältöön

Oikeuden puolesta

Sebastian Strandvall pelkää Iranissa pidätetyn pelikaverinsa hengen puolesta. VPS:n kapteeni kertoo jalkapallon yhteen tuoneiden epätodennäköisten ystävien tarinan.

VAASA. Se oli tavallinen joulukuinen ilta, paitsi jalkapallon MM-kisoja ei tavallisesti pelata joulukuussa. Nyt pelattiin. Englannin ja Ranskan välistä puolivälieräottelua oli kaverinsa luona seuraamassa myös Vaasan Palloseuran kapteeni Sebastian Strandvall.

Strandvall, 36, meni kotiin ja valmistautui suoraan yöpuulle, koska ottelu päättyi myöhään. Hampaita pestessään hän päätti vielä selata puhelimellaan Twitteriä.

Sitten kaikki pysähtyi.

Sebastian Strandvall valmistautuu uuteen kauteen, mutta mieltä on painanut vanhan pelikaverin tilanne toisella puolella maailmaa.

Tammikuinen Vaasa on kaukana sieltä, missä Strandvall on aiemmin urallaan pelannut.

Lämpötila Vaasassa on plussan puolella, mutta tammikuinen keskiviikko on silti hyinen. Siitä pitävät huolen taivaalta putoavat vesipisarat ja kylmä merituuli.

VPS on palannut joululoman jälkeen harjoituksiin, mutta tänään joukkueella on vapaapäivä. Strandvall on kuitenkin saapunut stadionille palaveriin ja jälleen yhteen haastatteluun. Niitä on viime aikoina riittänyt maailman suurimpia uutiskanavia myöten.

Strandvall on pelannut valtaosan urastaan kotikaupungissaan. Hänen edellinen seuransa oli seikkailu, jollaista harva suomalainen pääsee kokemaan. Itse asiassa Strandvall on ainoa suomalainen, joka on pelannut Iranin liigassa.

Strandvall edusti talvella 2015–2016 Rah Ahan Yazdania, joka pelaa Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Siellä hän ystävystyi itseään kymmenen vuotta nuoremman pelaajan kanssa. Amir Nasr Azadani oli 19-vuotias keltanokka, joka pelasi ensimmäistä kauttaan ammattilaissarjassa Iranin liigassa.

– Huomasin äkkiä, että Amir oli monien muiden iranilaisten tavoin kiinnostunut Euroopasta ja muusta maailmasta, eri kielistä. Amir yritti paljon puhua englantia, vaikka hänen englannin kielensä ei ollut kovin hyvä, Strandvall kertoo hyisellä Vaasan stadionilla.

Sebastian Strandvall on pelannut urallaan ulkomailla Iranin lisäksi Itävallassa. Kuva: Janne Siirilä

Strandvallin aikana kaudella 2015–2016 Iranin liigan häntäpään seuroihin kuulunut Rah Ahan Yazdan oli taloudellisissa ongelmissa, ja osa pelaajista oli häädetty kodeistaan maksamattomien vuokrien takia.

Amir Nasr Azadani muutti väliaikaisesti katon pään päälle tarjonneen Strandvallin luo, mikä syvensi kaksikon ystävyyttä. Utelias luonne avautui Strandvallille entistä paremmin.

– Paljon puhuimme futiksesta ja siitä, mitä on nähnyt ja kokenut. Kovin moni iranilainen nuori ei ole päässyt matkustamaan Iranin ulkopuolelle, ja jos on, niin ei välttämättä Aasian ulkopuolelle, Strandvall sanoo.

Juuri nyt etäisyys Iranista Eurooppaan on suurempi, miltä se kartalla näyttää. Syyskuussa maassa puhkesivat laajat levottomuudet, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli pidätettynä väärin puetun hijabin vuoksi.

Ihmiset ovat rohkeasti rynnänneet kaduille puolustamaan naisten oikeuksia. Protestit laajenivat nopeasti vakavammiksi yrityksiksi syöstä Iranin nykyjohto vallasta. Sadat mielenosoittajat ovat kuolleet ja tuhansia on pidätetty.

Yksi pidätetyistä on Amir Nasr Azadani.

Amir Nasr Azadani on vangittuna Iranissa.

Tämä kuva Amir Nasr Azadanista on levinnyt ympäri maailmaa.

Iranin protestit laajenivat, kun siveyspoliisi pidätti syyskuussa 22-vuotiaan Mahsa Aminin, joka kuoli vankeudessa.

Iranilaiset naiset ovat protesteissa muun muassa polttaneet hijabeja.

On kulunut jo yli kuukausi hetkestä, jolloin Strandvall sai tietää ystävänsä tulleen pidätetyksi. Siis siitä hetkestä, kun hän oli kotonaan pesemässä hampaita.

Mediatietojen mukaan Nasr Azadania uhkasi ankarin mahdollinen rangaistus, kuolemantuomio, ”vihasta Jumalaa kohtaan”. Siis naisten oikeuksien puolustamisesta.

Strandvall halusi tehdä jotain. Hän julkaisi twiitin, joka lähti kansainvälisen pelaajayhdistyksen Fifpron kautta lentoon. Nasr Azadanin puolesta sosiaalisessa mediassa ovat puhuneet useat kansainväliset huippunimet jalkapalloilijoista muusikoihin, Luis Suarezista Shakiraan. Pelkästään Shakiran twiitti (siirryt toiseen palveluun) on tavoittanut lähes 24 miljoonaa ihmistä.

Strandvall on esiintynyt haastatteluissa suurilla kansainvälisillä kanavilla, kuten BBC:llä (siirryt toiseen palveluun) ja CNN:llä (siirryt toiseen palveluun), tiuhaan. Hän haluaa puhua aiheesta, mutta helppoa se ei ole tässäkään haastattelussa.

– Mennyt kuukausi on ollut hyvin erilainen. Olen ollut kauhean huolissani koko ajan siitä saakka, kun kuulin Amirin tilanteesta. Päätin, että suostun ja lähden haastatteluihin niin paljon kuin ehdin. Se tuntuu pieneltä asialta, mutta haluan yrittää tehdä jotain, Strandvall sanoo.

Sebastian Strandvall vieraili joulukuussa CNN:n uutislähetyksessä. Kuva: Kuvakaappaus CNN:n Twitter-tililtä

VPS:n stadionin ravintolatiloja koristavat yhä joulukoristeet, vaikka joulusta on jo viikkoja. Juuri silloin Strandvall oli ystävästään erityisen huolestunut. Silmään oli osunut uutinen, että Nasr Azadanin läheiset pelkäävät kuolemantuomoiden täyteenpanoa pyhinä, kun muu maailma keskittyy joulun viettoon.

– Jotenkin omasta tilanteesta oli jouluna ekstrakiitollinen. Mietin, kuinka onnekas olen itse ollut omassa elämässäni, kun tietää ihmiskohtaloista ei pelkästään Iranissa vaan ympäri maailmaa, Strandvall toteaa.

Sebastian Strandvall kertoo huolestaan joulunpyhien aikana.

Strandvall on korostanut viesteissään, että hänen äänensä ei yksin riitä. Hänen twiittinsä saavuttama mediahuomio osoittaa, kuinka suuri voima pienenkin jalkapallomaan ja -seuran pelaajalla voi olla.

Strandvallilla on Twitterissä noin 2 500 seuraajaa, mutta alkuperäisen twiitin on nähnyt yli 250 000 ihmistä.

– Täytyy muistaa, että ei tämä anna itselleni mitään. Ei minulla ole halua tai tarvetta olla mikään kasvo tälle, vaan tärkeintä on, että viesti leviää. Osasin odottaa jonkinnäköistä reaktiota, mutta en näin isoa, Strandvall sanoo.

– Haluan korostaa, että vaikka olen ollut itse paljon esillä, kyse on Amirista ja muista ihmisistä, jotka Iranissa kärsivät.

Amir Nasr Azadanin kasvot ovat esiintyneet mielenosoituskylteissä ympäri maailmaa. Kuvan nainen protestoi Mexico Cityssä. Kuva: NurPhoto via Getty Images

Urheilijoilta kysytään usein mielipiteitä yhteiskunnallisista asioista ja monet kokevat, että urheilijoiden tulisi käyttää yhteiskunnallista asemaansa, kuten Strandvall on nyt tehnyt. Hänen mukaansa vaikuttamisen pitää kuitenkin perustua vapaaehtoisuuteen.

– Omia kanavia on mielestäni hyvä käyttää ja yrittää vaikuttaa, mutta keneltäkään ei voi vaatia, että kaikkeen pitäisi olla mielipide.

Usein sanotaan, että jalkapallo on maailman globaalein kieli. Ilman jalkapalloa Strandvall ja Nasr Azadani eivät olisi koskaan tavanneet. Jalkapallo todella on heille yhteinen kieli.

– Olen varma, että Amir olisi tehnyt saman minulle ja yrittänyt auttaa, jos tilanne olisi päinvastoin.

Sebastian Strandvall ja Amir Nasr Azadani yhteisellä illallisella Iranissa. Kuva: Sebastian Strandvallin kotialbumi

Nasr Azadani ei hänkään koskaan ollut äänekkäin pelaaja pukukopissa tai yleensä porukassa. Siksi juuri hänen päätymisensä pidätetyksi yllättää.

– Koen ihmeelliseksi, että hänet on poimittu ihmisjoukosta pidätetyksi. Toisaalta Amir on hyvin ystävällinen ja lojaali. Voin hyvin nähdä tilanteen, jossa hän on mennyt ystäviensä kanssa kadulle ja ottanut kantaa naisten oikeuksien puolesta, Strandvall sanoo.

Strandvall on Suomeen palattuaan seurannut tiiviisti Iranin tapahtumia. Syksyn käänteet ovat olleet synkkiä. Vielä kahdeksan vuotta sitten Teheran tuntui suhteellisen tavalliselta suurkaupungilta.

– Ei Iran täydellinen maa ollut silloinkaan, kun siellä itse pelasin, mutta tuntui, että ihmisillä oli paljon uskoa tulevaisuuteen. Pakotteita oltiin helpottamassa ja muut maat olivat alkaneet käymään enemmän kauppaa Iranin kanssa, Strandvall muistelee.

– Tällä hetkellä ihmiset selkeästi haluavat siellä muutosta. Se oli tavallaan normaali paikka olla, kun olin itse siellä. Kulttuurieroja oli tietysti, mutta normaali ja turvallinen paikka.

Strandvall kertoo vielä haastattelun jälkeenkin mielellään ajastaan Iranissa. Kaikesta aistii, että muistot ovat lämpimiä. Se tehnee tämänhetkisestä tilanteesta vieläkin vaikeamman käsitellä.

Sebastian Strandvall seuraa Amir Nasr Azadanin tilannetta päivittäin sosiaalisen median kautta. Tietoa on vaikea saada.

Nasr Azadanin tilanteesta tiedetään yhä vain vähän. Samana päivänä, maanantaina 9. tammikuuta, kun Strandvall allekirjoitti jatkosopimuksen VPS:n kanssa, tuli kuitenkin uutinen Nasr Azadanin tuomiosta.

Viidestä samassa oikeudenkäynnissä olleesta kolme tuomittiin kuolemaan. Nasr Azadani sai 26 vuoden vankeusrangaistuksen. Se oli kaikessa karmeudessaan myös hyvä uutinen. Strandvallin tietojen mukaan kyse on kolmesta eri tuomiosta, joista Nasr Azadani joutuu istumaan pisimmän, 16 vuoden tuomion.

Aiemmin tällä viikolla Strandvall sai kuulla Nasr Azadanin äänen. CNN julkaisi ääninauhan (siirryt toiseen palveluun), jossa tämä pyytää apua.

– Haluaisin sanoa Amirille, että olemme täällä hänen tukenaan. Hän on mielessämme, emmekä tule unohtamaan häntä. Vaikka hän istuu vankilassa, emme unohda häntä.