Hyppää sisältöön

Ylen sisällöistä tekstimuotoisia pari prosenttia – Yleisradio seuraa uuden lain toteutumista

Ylessä tehtiin viime vuonna seurantaa siitä, miten uuden Yle-lain kirjaus tekstimuotoisista sisällöistä toteutui. Seuranta on tätä nykyä automaattista.

Yleisradio
Uuden Yle-lain toteutumista seurataan Ylessä tätä nykyä automaattisesti. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Jonni Aromaa

Tekstimuotoisten sisältöjen osuus oli noin kaksi prosenttia kaikista Ylen tuottamista sisällöistä elo-joulukuussa 2022. Laki tuli voimaan elokuussa 2022. Tekstimuotoiset sisällöt ovat uudistetun Yle-lain mukaan tärkeä osa Ylen julkaisutoimintaa.

Uusi Yle-laki edellyttää, että niiden on pääsääntöisesti liityttävä liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältäviin julkaisuihin.

Seurantajaksolla (01.08–31.12.2022) suurimmassa osassa Ylen artikkeleista on joko suora linkki videoon tai audioon (40–50%) tai aiheperusteinen liityntä (20–30%). Aiheperusteisella liitynnällä tarkoitetaan sitä, kun teksti liittyy ohjelmaan tai aiheeseen, jota on käsitelty tai käsitellään myöhemmin myös videona tai audiona.

Ohjeistus tekstimuotoisten sisältöjen tuottamisen tehtiin Ylessä vastaavien toimittajien johdolla.

– Muutos on sujunut toimitustyössä hyvin, sillä olemme kehittäneet jo ennen lakiuudistusta verkkotekemistämme suuntaan, jossa kuvalla ja äänellä on entistä suurempi rooli. Esimerkiksi uudistunut yle.fi ja Yle-sovellus hyödyntävät aiempaa enemmän videota ja audiota, toteaa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Svenska Ylen vastaavan toimittajan Johanna Törn-Mangsin mukaan media muuttunut.

– Vaikka teksti, kuva, ääni ja video sekoittuvat ja täydentävät toisiaan verkossa, on tärkeää, että lakiin sisältyy kirjaus siitä, että Ylen tulee tehdä myös tekstimuotoista sisältöä. Tekstit ovat välttämätön edellytys sille, että Ylen palvelut ovat eri yleisöryhmien saatavilla ja saavutettavissa, Törn-Mangs sanoo.

Yleisradio voi Yle-lain mukaan tuottaa rajoituksetta kulttuuriin, oppimiseen ja nopeasti kehittyviin uutistapahtumiin liittyviä tekstimuotoisia sisältöjä. Tämä lain niin sanottu poikkeuslista takaa sen, että Yle voi palvella tasa-arvoisesti eri yleisöryhmiä ja kaikkia suomalaisia.

Vajaa kolmannes artikkeleista on Yle-lain poikkeuslistan mukaista sisältöä. Lisäksi Ylen artikkeleista pieni osuus on ei-journalistista sisältöä, kuten tiedotteita.

Yle on uudistanut artikkelisisältöjensä teknistä alustaa niin, että vuoden 2023 alusta alkaen tekstimuotoisen sisällön seuranta ja raportointi on automaattista koko yhtiössä. Yle-lain toteuttamisen valvonta kuuluu Ylen hallintoneuvostolle, joka raportoi tehtävän toteutumisesta eduskunnalle.

Eduskunta hyväksyi Yle-lain muutokset – tulevaisuudessa nettijutuissa tulee aiempaa useammin olla yhteys videoon ja audioon

Suosittelemme sinulle