Hyppää sisältöön

Eduskunta voi päättää Nato-jäsenyydestä yksinkertaisella enemmistöllä

Perustuslakivaliokunnan mukaan Suomi voi päättää Nato-jäsenyydestä jo ennen Unkarin ja Turkin ratifiointeja.

Johanna Ojala-Niemelä puhujapöntössä Lapin aluevaltuuston kokouksessa.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan Suomi ei siirrä merkittävästi toimivaltaa Natolle mahdollisen jäsenyyden takia. Kuva: Kimmo Pallari / Lapin hyvinvointialue
Hannu Tikkala

Yksi käänne Suomen Nato-saagassa saatiin torstaina, kun perustuslakivaliokunta sai valmiiksi lausuntonsa puolustusliittoon liittymisestä.

Perustuslakivaliokunta linjasi, että eduskunta voi päättää asiasta yksinkertaisella enemmistöllä.

– Tähän tarvitaan eduskunnan suostumus, ja se voidaan hoitaa yksinkertaisella enemmistöllä. Katsoimme, että kyse ei ole niin merkittävästä toimivallan siirtämisestä Natolle, että tarvitaan kahden kolmasosan enemmistöä, Ojala-Niemelä sanoi Ylelle.

Valiokunnan arviossa painottui erityisesti se, että Suomella säilyy myös jatkossa lainsäädäntö-, tuomio- ja budjettivalta itsellään. Asiaan vaikutti myös se, että Natossa edellytetään yksimielisiä päätöksiä.

Perustuslakivaliokunta lähettää lausuntonsa ulkoasiainvaliokunnalle, joka laatii asiasta lopullisen mietinnön. Eduskunnan suuri sali linjaa lopulta mietinnön pohjalta sen, hakeutuuko Suomi Naton jäseneksi vai ei.

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, pitäisikö nykyisen eduskunnan tehdä lopullinen päätös Natosta, vaikka kaikki jäsenmaat eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.

Muun muassa puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ovat esittäneet, että asia pitäisi jättää seuraavan eduskunnan päätettäväksi, jos Unkari ja Turkki eivät ole tehneet päätöstään ennen sitä.

Perustuslakivaliokunta ei linjannut, milloin päätös asiasta pitäisi tehdä.

– Katsoimme, ettei ole estettä kummallekaan menettelylle. Halutessaan eduskunta voi viedä tämän läpi ennen Unkarin ja Turkin ratifiointia. Mutta on myös mahdollista, että se tehdään vaalien jälkeen, Ojala-Niemelä sanoi.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit kommentoida sitä perjantaihin 13.1.2022 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle