Tampereella vuoden vaihtuessa esitetty suurtuotanto Lumikuningatar-jääbaletti päätyi lopulta vain pienelle miinukselle. Vaikka ennakkoon lipunmyynnissä oli hieman takkuilua, viidestä esityksestä kolme olivat lähes loppuunmyytyjä.
Ainoastaan uudenvuodenaaton esitykset jäivät hieman vajaiksi.
– Talous meni suurin piirtein plus miinus nolla. Miinusta tuli vähemmän kuin mitä me etukäteen odotimme, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas kertoo.
Hän muistuttaa, että pelkästään tapahtuman siirtämisestä lähes vuodella eteenpäin tuli 780 000 euron lisäkustannukset.
Asiat eivät tapahdu nopeasti
Ahokas vastasi puhelimeen New Yorkista. Hän on parhaillaan käymässä neuvotteluja Lumikuningatar-jääbaletin viemisestä maailmalle. Samalla tutkailussa ovat esitykset Tampere-talon tuleviin ohjelmistoihin.
Yle kertoi marraskuussa tuotannon maailmanvalloitussuunnitelmista.
Uuden kulttuurihankkeen saaminen kansainväliseen levitykseen ei tapahdu sormia napsauttamalla. Ahokas kuvailee työntekoa sitkeysprojektiksi. Asiat eivät tapahdu kuukausien eikä aina vuosienkaan aikana.
Neuvotteluja tuotannon kansainvälisestä levityksestä on jo käyty, on parhaillaan menossa ja myös alkamassa.
Näkymät ovat lupaavat, sillä kansainvälisiltä areenoilta on kommentoitu, että nyt tehdään ensimmäistä kertaa tämän tason taidetta areenoille.
– Kyse on nyt siitä, että kuka promoottori uskaltaa lähteä meidän kanssa lanseeraamaan täysin uutta brändiä, Paulina Ahokas sanoo.
Hän pitää hienona asiana sitä, että Lumikuningatar-jääbaletin neuvotteluissa he ovat päässeet keskusteluihin juuri niiden promoottoreiden ja areenojen kanssa mitä ovat toivoneetkin.
Kulttuuriviennin tukeminen toisi myös tuloja ja näkyvyyttä
Paulina Ahokas pitää heikkoutena sitä, ettei Suomessa ole olemassa rahoitusta kulttuurivientiin.
Osassa maista kulttuurivientiä tuetaan myös valtion taholta. Ahokas mainitsee pari esimerkkiä.
– Kun Cirque du Soleil lähtee maailmalle, osallistuu Kanadan valtio miljoonilla dollareilla lanseeraukseen. Samoin Max Raabe ja Palast -orkesteri saa tukea Saksan valtiolta, aina kun he tekevät uuden tuotannon ja lähtevät kiertämään maailmaa.
Ahokas pitää kulttuuria merkittävänä mahdollisuutena, joka lisää Suomen näkyvyyttä, tunnettuvuutta ja se nostaa kiinnostusta Suomea kohtaan.
– Toisaalta se on myös elinkeino, työllisyyttä ja vientituloja.
Voit keskustella aiheesta 13. tammikuuta kello 23:een saakka.