Hyppää sisältöön

Sää sotkee taas kerran jäämaratonradan kunnostusta Kallavedellä – neljän kilometrin rata on luisteltavissa ehkä ensi viikolla

Luistelijat joutuvat vielä odottamaan pääsyä Kallaveden jäälle Kuopion satamassa. Viime talvien tapaan vaihteleva sää on koetellut ratatöitä. Luistelurata ei ole vielä viikonloppuna käytössä.

Mestar Kuopion työnjohtaja Kai Aho tutkii jäämaratonradan pintaa Kuopion satamassa.
Mestar Kuopion työnjohtaja Kai Aho tutkii Kallaveden jäämaratonradan pintaa. Rata ei ole vielä luistelukunnossa. Kuva: Jukka Eskanen / Yle
Jukka Eskanen

Luisteluradan avaaminen Kallaveden jäälle Kuopion satamassa viivästyy. Tavoitteena oli saada neljän kilometrin luonnonjäärata käyttöön nyt viikonloppuna, mutta viime päivien lauha sää on sotkenut suunnitelmat.

Ratapohjaa on tehty matkustajasatamasta Rönön sillalle ja selälle.

Vettä pumpattiin jäälle jo joulukuussa lähes heti Kallaveden jäädyttyä. Jouluviikolla ratatöitä säväytti kahden työntekijän putoaminen jäihin satamassa.

Miehillä oli kelluntapuvut ja naskalit ja he pääsivät äkkiä ylös jäistä. Myös järven pohjaan mennyt vesipumppu on jo nostettu pois noin viiden metrin syvyydestä.

Ratatöitä on tehty myös Rönön sillan ja Kuopionlahden välillä. Siellä on ratapohjaa 3,5 kilometriä.

Luisteluradan tekoa helpotti vuodenvaihteessa ollut suojakeli. Se sulatti lumet pois jäältä ja sitten rataa on vahvistanut pakkanen ja veden pumppaaminen.

Tällä hetkellä neljän kilometrin rataosuudella jään vahvuus on nyt noin 30 senttimetriä.

Neljän kilometrin rataosuus on käytössä mahdollisesti ensi viikolla

Mestar Kuopion työnjohtaja Kai Aho toivoo, että ensimmäinen rataosuus saadaan käyttöön sataman puolella noin viikon kuluttua. Asioiden edistyessä suotuisasti Kuopionlahden puoleinen rata olisi kunnossa mahdollisesti parin viikon päästä tammikuun lopussa.

Ahon mukaan jäämaratonradalle ei saa mennä vielä lähipäivinä luistelemaan tai kävelemään.

– Jää on pehmeää ja sohjoista. Jos siellä nyt luistellaan tai kävellään, kunnostaminen hyvään luistelukuntoon on todella iso urakka. Toivottavasti väki malttaa pysyä poissa radalta ja odottaa vielä hetken, sanoo Aho.

Viime talvena Kallaveden jäämaratonradan ensimmäinen osuus oli luistelukunnossa 15. tammikuuta. Viime vuosina ensimmäinen rataosuus on saatu käyttöön tyypillisesti noin viikkoa myöhemmin.

Tämän talven Kuopion jäämaratoniin on aikaa vielä kuusi viikkoa. Jäämaraton luistellaan 25. helmikuuta. Toiveissa on saada siihen mennessä Kallavedelle 10 kilometriä luistelurataa.

Kaukaloita ja luistelualueita saatetaan joutua sulkemaan viikonloppuna

Parina viime talvena suunnitelmissa on ollut tehdä Kuopionlahdelta pistona luistelurata myös matkailukeskus Saanalle, mutta nyt se on kuopattu.

Kuopion satamassa olevan Vasikkasaaren kupeeseen on tuotu jo laavu luistelijoiden ja ulkoilijoiden käyttöön.

Työnjohtaja Kai Aho muistuttaa pilkkijöitä pitämään jäämaratonrataan vähintään 50 metrin välin. Pilkkireikiä ei pidä tehdä tuota lähemmäksi rataa.

Jäämaratonradan lisäksi lauha sää ja sateet vaikuttavat laajemminkin kuopiolaisten viikonlopun luistelusuunnitelmiin. Kuopion kaupungin kunnossapito saattaa joutua sulkemaan kaukaloita ja muita luistelualueita turvallisuussyistä, jos jäät menevät huonoon kuntoon.

Kaupunki muistuttaa, että jos kaukaloista on nostettu maalit pois, niihin ei ole syytä mennä.

Suosittelemme sinulle