Hyppää sisältöön

Lukiolaiset saivat Vantaalla oikeuden esittää 80-luvun legendaarisen hittileffan – Flashdance nähdään nyt ensimmäistä kertaa lavalla Suomessa

Flashdance-musikaali nähdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa lavalla Vantaan kulttuuritalo Martinuksessa. Vantaan Vaskivuoren lukiosta on kehittynyt yksi Suomen johtava musikaalien keskus.

Flashdance-musikaali sai tänään ensi-iltansa Vantaalla.

Tänään ensi-iltansa Suomessa saava Flashdance-musikaali tuo lavalle 60 lukiolaista.

Nuorten esittämän musikaalin tarina on tuttu 1980-luvun hittielokuvasta. Se on täynnä unelmia, rohkeutta, ystävyyttä ja rakkautta.

Marla Viljanen on yksi musikaalin tanssijoista. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Vantaalla kulttuuritalo Martinuksen lavalla nähdään hengästyttävä määrä tanssia ja laulua, yhteensä melkein kaksi tuntia. Yksi pääosan esittäjistä on lukiolainen Seela Kimpimäki. Hän kertoo, että takana on satoja harjoittelutunteja.

Seela Kimpimäki valmistautuu esitykseen. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kimpimäki on lukiossa tanssilinjalla. Hänen taitonsa tulevat esityksessä hienosti esille. Kimpimäki esittää musikaalissa nuorta naista, joka haaveilee tanssijan urasta.

– Yllättävän hyvin adrenaliini kantaa läpi esityksen. Ja yleisöstä imee itseensä energiaa ja sitten jaksaa venyttää kaikki liikkeet loppuun asti, Kimpimäki kertoo.

Flashdance-musikaalissa on useita isoja joukkokohtauksia tanssien ja laulaen. Yleisö saa laulaa ja tanssia mukana. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Musikaalin vaatetus ja meikit ovat kuin suoraan 1980-luvun elokuvasta. Lina Carlsson (vas.) ja Milja-Maaria Kapanen ottavat ilon irti lavalla. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Vaskivuori on musikaalien mekka

Vaskivuoren lukion musiikki-, yleis- ja tanssilinjojen opiskelijat ovat tehneet musikaaleja jo 1990-luvun puolivälistä asti, vuodesta 1993. Taustalla on aina aikuisia ammattilaisia, jotka auttavat nuoria loistamaan.

Flashdancen vaskivuorelaisten kanssa tehnyt ohjaaja Leena Gardiner sanoo, että tämä on hänen viides musikaalinsa Vaskivuoren lukiolaisten kanssa.

Flashdance-musikaalissa on myös paljon yksinlaulua. Heta Laakso (vas.) esittää Hanna Longia, eläköitynyttä ballerinaa, joka toimii päähenkilön (Seela Kimpimäki) mentorina. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Esityksessä on mukana balettia, tanssia ja laulua. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Gardinerin mukaan Vaskivuoresta on vuosien varrella kehittynyt Suomen musikaalien keskus. Se näkyy hänen mukaansa muun muassa siinä, että koulu sai oikeudet esittää Flashdance ensimmäisenä Suomessa.

Ihan pikkurahoista ei ole kyse. Musikaalin esitysoikeudesta piti maksaa 16 000 euroa. Se katetaan lipputuloilla ja koulun rahoilla.

– Tämä on työvoitto, että saamme tehdä tällaisen maailmanluokan esityksen Suomessa ensimmäisenä. Täällä on tehty koko ajan parempia ja parempia musikaaleja. Se näkyy nyt tässä, että Flashdance-musikaali myös suomennettiin varta vasten meitä varten, Gardiner kertoo.

Flashdance-musikaali suomennettiin varta vasten Vaskivuoren lukiolaisia varten. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 13. tammikuuta kello 23:een saakka.

Lisätty juttuun 13.1.2023 klo 11:43, että myös Vaskivuoren lukion yleislinjan oppilaat osallistuvat musikaaleihin. Lisätty myös vuosi 1993.

Suosittelemme sinulle