Hyppää sisältöön

Ukrainalaisia syöpäpotilaita kuljetetaan Suomeen hoitoon sodan jaloista

Kiireellistä syöpähoitoa on saanut HUSin Syöpäkeskuksessa tähän mennessä noin 15 Ukrainasta tuotua potilasta. HUSin mukaan suomalaisten syöpähoidot eivät tämän takia viivästy.

Potrettikuvassa HUSin Syöpäkeskuksen toimialajohtaja, Johanna Mattson
HUS syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson pitää ukrainalaisten syöpäpotilaiden auttamista Suomessa tärkeänä. Kuva: Janne Lindroos / Yle
Ari Tuhkanen

Sodan runtelemasta Ukrainasta on tuotu Suomeen syöpää sairastavia ihmisiä saamaan hoitoa.

HUS Syöpäkeskuksesta kerrotaan, että sairaalassa on ollut hoidettavana alkusyksystä lähtien yhteensä viitisentoista Ukrainasta kuljetettua potilasta. Heistä suuri osa on sairastanut yleisimpiä syöpätyyppejä.

– Sieltä on tuotu melanoomapotilaita, jotka ovat tarvinneet lääkehoitoja, yksittäisiä rinta-, suolisto- ja keuhkosyöpää sairastavia henkilöitä sekä leukemiapotilaita, kertoo HUS Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri, toimialajohtaja Johanna Mattson.

Kyseessä on kansainvälinen viranomaisyhteistyö, jota Suomessa koordinoi sosiaali- ja terveysministeriö. Mattson kertoo, että HUS saa hoidon tarpeessa olevista ukrainalaisista potilaista listoja.

– Pyrimme ottamaan listoilla olevista potilaista kaikki muut paitsi sellaiset, joiden lähtökunto tai sairauden vaihe vaikuttaa siltä, että syöpä olisi parasta hoitaa lähellä kotimaata, kertoo Mattson.

Noin 10 000 uutta potilasta vuodessa hoitava HUSin Syöpäkeskus kykenee ottamaan helposti pienen määrän ukrainalaisia potilaita. Suomalaisten hoidot eivät ukrainalaisten vuoksi Mattsonin mukaan viivästy.

– Olemme katsoneet, että tämä on niin tärkeää, että pyrimme mahdollisuuksien mukaan osallistumaan ukrainalaisten hoitoon, hän sanoo.

Valtaosa sodassa olevan Ukrainan syöpäsairaista hoidetaan sen naapurimaissa, kuten Unkarissa. Mattson arvelee, että yksi syy Suomessa hoidettujen ukrainalaisten pieneen määrään on se, että maamme koetaan olevan kaukana.

Tänne tulo edellyttää lentomatkaa ja vakavasti sairastuneet ehkä haluavat hoitoa mahdollisimman lähellä omaa maataan ja kotiaan, hän pohtii.

Ukrainalaisia syöpäpotilaita tullee Suomeen lisää lähikuukausina. Syöpäkeskuksessa kartoitetaan jokaisen tilanne erikseen.

Syövän hoito on kiireellistä, tyhjäkäyntiä ei ole. Arvioimme aina, onko meillä mahdollisuus hoitaa potilaita. Tähän asti on ollut, Mattson kertoo.

Hän arvioi, että sodan jatkuessa uusia potilaita tulee varmasti lisää, koska syöpä on sairautena varsin yleinen.

HUSin Syöpäkeskuksessa on ollut hoidettavana myös noin 15 ukrainalaista pakolaisnaista, joista suurimmalla osalla on ollut rintasyöpä. Ensimmäisten tapausten hoito alkoi viime keväänä.

Suosittelemme sinulle