Hyppää sisältöön

Suomi ei voisi antaa Ukrainalle panssarivaunuja ”muutamaa enempää”, sanoo puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen

Prikaatikenraali evp. Juha Pyykönen sanoo, että Suomella olisi Ukrainalle järkevämpääkin annettavaa kuin vaunuja. Suomi voisi esimerkiksi tarjota ukrainalaisille vaunujen harjoitusympäristöjä.

Matti Konttinen

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Antti Häkkäsen (kok.) mukaan Suomen rooli tulisi olemaan hyvin pieni, jos se päätyy lahjoittamaan Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainalle.

Häkkänen arvioi Ylen aamun ja Ykkösaamun haastatteluissa perjantaina, että Suomella olisi enemmän annettavaa esimerkiksi panssarivaunujen käyttökoulutuksessa. Häkkäsen mukaan Suomi voisi tarjota myös harjoitusympäristön vaunuille.

Häkkänen perustelee näkemystään Suomen oman puolustuskyvyn turvaamisella.

– Suomen turvallisuuspoliittinen asema on omanlaisensa Naton ulkopuolella Venäjän rajamaana. Länsi-Euroopan maat ovat tässä [panssarivaunuasiassa] ensisijaisesti vastuussa, Häkkänen sanoi.

Mahdollisesti lahjoitettavien vaunujen lukumäärään Häkkänen ei ota tarkemmin kantaa, mutta hän arvioi, että Suomi ei pystyisi antamaan vaunuja ”muutamaa enempää”. Häkkäsen mukaan vaunujen määrästä päätetään Puolustusvoimien arvion pohjalta. Suomella on yli 200 saksalaisvalmisteista Leopard 2 -taistelupanssarivaunua.

Suomesta harjoitusalue panssarivaunukomppanioille?

Myös prikaatikenraali evp., Security Analysisin turvallisuustutkija Juha Pyykönen on sitä mieltä, että Suomen tulisi tarjota Ukrainalle pikemminkin taistelupanssarivaunuihin liittyvää osaamista kuin itse vaunuja.

– Meillä on muutakin annettavaa kuin vaunuja. Siinä saattaisi olla se lisäarvo, jota muut lahjoittajamaat arvostaisivat enemmän kuin parin vaunun antamista. Koko paketti pitäisi saada toimivaksi.

Hän muistutti, että Suomessa on laadukkaita harjoitusympäristöjä taistelupanssarivaunuille.

– Suomi voisi tarjota harjoitusalueet isoille panssarivaunukomppanioille tai jopa pataljoonan kokoisille harjoitusjoukoille, Pyykönen väläytti.

Pyykösen mukaan länsimaiden pitäisi erityisesti välttää tilanne, että vaunuja olisi enemmän kuin huoltoa ja niihin liittyvää osaamista.

Katso koko Ylen aamun keskustelu:

Suosittelemme sinulle