Hyppää sisältöön

Stora Enso alkaa neuvotella lomautuksista usealla tehtaallaan – neuvottelujen piirissä peräti 1 300 ihmistä

Stora Enso aloittaa henkilöstöään koskevat muutosneuvottelut. Oulun tehtaan lisäksi ne koskevat Heinolan, Anjalan, Varkauden ja Inkeroisten tehtaita.

Mies ajaa kuljetustrukkia tehtaan sisällä.
Stora Enson Oulun tehtaalla kerrottiin lokakuussa 2022 miljardi-investoinnista. Nyt edessä on muutosneuvottelut. Kuva: Risto Degerman / Yle
Tekijät

Metsäteollisuusyhtiö Stora Enso jätti neuvottelukutsun eilen. Kaksiviikkoiset neuvottelut alkavat ensi viikon keskiviikkona.

Neuvottelujen piirissä on yhteensä noin 1 300 ihmistä Stora Enson pakkausmateriaalidivisioonan viidellä tehdaspaikkakunnalla Oulussa, Varkaudessa, Heinolassa, Anjalankoskella ja Inkeroisissa.

– Taustana on viime hetkinä heikentynyt markkinatilanne. Varaudutaan näin sen mahdolliseen jatkumiseen ja markkinavaihteluihin, kertoo Oulun tehtaan johtaja Juha Mäkimattila.

Oulussa neuvottelun piirissä on 290 henkilöä.

– Irtisanomiset eivät kuulu tähän, pelkästään lomautuksista keskustellaan. Lomautuksien toteutuminen riippuu markkinatilanteesta.

Mahdollisten lomautuksien pituutta Mäkimattila ei pysty vielä arvioimaan. Kartongin kysyntä riippuu hänen mukaansa yleisestä taloudellisesta tilanteesta ja siihen liittyvistä epävarmuuksista.

Oulussa Stora Enso kertoi lokakuulle 2022 muuttavansa toisenkin paperikoneensa kartongille, koska kartongin kysyntä kasvaa maailmalla. Toisen kartonkilinjan suunnitelmiin ei tule Mäkimattilan mukaan muutoksia.

– Ne ovat kaksi täysin eri asiaa, ne eivät liity yhteen. Kartonkiprojekti jatkuu suunnitelmien mukaisesti.

Oulun tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen ei osannut odottaa neuvottelukutsua.

– Kyllä voi sanoa, että itselleni tuli yllätyksenä ainakin Oulun tehtaan osalta, kun hyviäkin uutisia on tullut, investointipäätökset on tehty ja työt sen ympärillä ovat jo alkaneet.

Samaan aikaan Ouluun rekrytoidaan kartonkitehtaan muutostöihin tekijöitä. Kaikkonen pohtii, että muutosneuvottelut voivat antaa kyseenalaisen signaalin.

– Tottahan on se, että tilauksissa on jonkinlaista nytkähdystä tapahtunut viime vuoden loppupuolella. Olisiko tällä tarkoilla varautua siihen, miltä vuoden 2023 alkupuoli tulee näyttämään. Sitä ei voi kukaan ennustaa tällä hetkellä, miten tilaukset kehittyvät, sanoo Kaikkonen.

Kouvolassa tehtailla ristiriitaiset tunnelmat

Stora Enson Anjalan tehtaalla muutosneuvottelut koskevat koko henkilöstöä, eli 300 työntekijää. Anjalan tehtaan pääluottamusmies Jari Punakivi kertoo, että muutosneuvottelujen syy on työntekijöiden tiedossa.

– Tämä tilanne johtuu tilauspulasta ja markkinatilanteen muutoksesta.

Punakivi sanoo, että tieto neuvottelujen aloittamisesta on otettu tehtaalla vastaan ristiriitaisin mielin. Pääluottamusmies ihmettelee neuvottelujen ajankohtaa ja sitä, että miksi tietyt tehtaat ovat neuvottelujen piirissä ja toiset eivät.

Kouvolassa Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaalla neuvottelut koskevat niin ikään koko henkilöstöä, 200 työntekijää.

– Ihmetellä täytyy, että miksi alkaa toiset ja toiset ei, Punakivi sanoo.

Heinolassa ja Varkaudessa ei yllätytty

Aallotuskartonkia valmistavalla Heinolan tehtaalla muutosneuvottelut lomautuksista koskevat 218 henkilöä.

Pääluottamusmies Petri Kiander sanoo, että kutsu ei tullut työntekijöille yllätyksenä.

Hänen mukaansa yhtiö on ulottanut muutosneuvottelut kaikille tehtaille varmuuden vuoksi. Heinolassa tehtaan tilauskanta on jonkin verran ohentunut viime kuukausina.

Pääluottamusmies Kiander toivoo, että työntekijöitä työllistettäisiin koneiden huoltotöillä, jos tehtaan seisokkeihin jatkossa joudutaan.

Myös pääluottamusmies Juha Leskinen Varkaudesta kertoo, että kutsu muutosneuvotteluihin on ollut odotettavissa eikä asia tullut yllätyksenä. Varkauden tehtaanjohtaja Jarkko Tehomaan mukaan neuvottelut koskevat Varkauden osalta noin 280 henkilöä.

Muutosneuvotteluista kertoi ensimmäisenä Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

Edellisen kerran yhtiön tehtailla käytiin muutosneuvotteluja 2020.

Artikkelia muokattu kello 11.51: tarkennettu Anjalan ja Inkeroisten tehtaiden työntekijämääriä.

Suosittelemme sinulle