Hyppää sisältöön

Koronaviruksen uutta krakenmuunnosta löytyi ensimmäistä kertaa Suomesta

Terveysviranomaiset ovat odottaneet uutta muunnosta, jonka ei uskota aiheuttavan yleisiä omikronmuunnoksia vakavampia tauteja.

Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannassa on tehty ensimmäinen havainto koronaviruksen omikronmuunnoksen XBB.1.5 -alalinjan viruksista Suomessa.

Kyse on krakeniksi kutsutusta variantista, joka havaittiin ensimmäisen kerran lokakuussa Yhdysvalloissa. Sen jälkeen kyseinen viruksen alalinja on lähtenyt leviämään nopeasti.

Kyseisen virusmuunnoksen rantautuminen Suomeen oli odotettavissa, sanoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.

– Tällä hetkellä sen ei kuitenkaan tiedetä aiheuttavan muita omikronvirusmuunnoksia vakavampaa tautia, ja rokotesuoja vakavaa tautia vastaan on säilynyt erinomaisena varianteista riippumatta.

Omikron -muunnoksesta syhtynyt uusi versio on levinnyt vauhdilla. Sitä on havaittu jo useissa länsimaissa sen jälkeen, kun se havaittiin Yhdysvalloissa.

Savolainen-Kopran mukaan eurooppalaiset virusmuunnokset eroavat jokin verran siitä, mitä on ollut liikkellä Yhdysvalloissa. Tämä vaikuttaa hänen mukaansa kraken-variantin yleistymismahdollisuuksiin Euroopassa.

Kraken on perimältään hyvin lähellä myös Suomessa olevia muunnoksia. Terveysviranomaiset eivät pysty vielä arvioimaan sitä, kuinka laajalle uusi muunnos leviää.

THL arvioi, että virus tarttuu omikronin tavoin herkästi.

Savolainen-Kopran mukaan rokotusohjelmaan ei tarvitse tehdä krakenin takia muutoksia. Nykyiset rokotteet ja suomalaisille kehittynyt immuunisuoja eivät estä lieviä tartuntoja.

– Rokotteiden infektiosuoja hiipuu, mutta suoja vakavia tauteja vastaan pysyy pitkään hyvänä.

Terveysviranomaiset seuraavat koronan muunnosten esiintymistä säännöllisillä seulonnoilla.

Suosittelemme