Mikko Tegelman osti studion vuonna 1984 ja on ollut sen omistajana keskeytyksettä 38 vuotta. Tegelmanin mukaan studio lopetetaan, koska kerrostalon siipirakennus, jossa Studio Sound sijaitsee, puretaan.
Sonata Arctican ja Turmion Kätilöiden kiertuemiksaajanakin toimiva Mikko Tegelman kertoo, että studiotyöt eivät kuitenkaan lopu tähän.
– Tarkoitus on rakentaa kodin piharakennukseen tarkkaamo, jossa pystyn jatkamaan miksaustöitä. Vielä ei eläkkeelle jäädä.
Helsinki ahdisti
Haapaniemenkadun äänitysstudio perustettiin 1980. Tegelman muistelee, että alkuperäisen idean studion perustamiseen saivat Petterssonin veljekset 1970-luvun lopulla. He olivat kyllästyneet matkustamaan Helsingin studioihin äänittämään. Helsingissä oli kuulemma ahdistavaa olla.
– Pettersonit myivät omat pa:t ja ostivat ensimmäiset äänityskamat ja alkoivat etsiä sopiviaa tilaa studiolle. Mukaan tulivat ainakin Kärjen veljekset Esa ja Ari, meidän Jussi (Tegelman) Heikki Ursin ja Jarmo Hiekkala. Hommia tehtiin talkootyönä.
Tegelman kertoo oman studion perustamisen Kuopioon olleen todella loistava idea, se mahdollisti lukemattomien kellaribändien äänitykset ja masternauhojen teon kotikulmilla. Niitä bändit pystyivät sitten lähettämään levy-yhtiöihin mahdollisen levytyssopimuksen saamiseksi.
Mainosmusiikkia ja raskasta rockia
Paikallisradioaika 1980–1990-lukujen vaihteessa oli Studio Soundille tuottoisaa. Mikko Tegelman, Marko Hietala ja Janne Tolsa keskittyivät silloin mainosmusiikin tekemiseen.
– Teimme kolmen vuoden aikana ihan mielettömän määrän mainosmusiikkia radioille. Se työllisti tosi paljon.
Erityisesti Mikko Tegelman muistaa ajan 1990-luvun alussa, kun maakunnan äänitysstudioon astelivat Agents, Esa Pulliaisen johdolla, ja tietenkin raskaamman sarjan Tarot.
– Tarotin levyjen tekemiseen liittyy niin paljon. Se musiikki, ystävyys ja koko nuoruusaika. Ne ovat hienoja muistoja.
Masternauhoja neljältä vuosikymmeneltä
42 vuoden historian aikana studion varastoihin on kertynyt huomattava määrä alkuperäisiä masternauhoja. Kuultuaan studion lopettamisesta, muusikot ovat käyneet joukolla hakemassa omansa talteen ja samalla hyvästelemässä heille merkityksellisen studion.
– Se on ollut sellaista hyväntuulista saattohoitoa. Siinä vasta ymmärsi sen, kuinka suuri merkitys tällä studiolla on ollut.
Säästyneillä masternauhoilla on ollut Mikko Tegelmanille myös omaa käyttöä. Korona-aikana, kun kiertueet olivat tauolla, Tegelman miksasi uudelleen Liisa Tavin vuonna 1986 julkaistun albumin ”Niin se käy”. Alkuperäinen oli myös Mikon äänittämä ja miksaama, mutta lopputulos ei tyydyttänyt tekijäänsä.
– Tämä oli vuosien haave. Kaivoin tuolta varastosta alkuperäiset moniraitanauhat ja miksasin koko levyn uudelleen korona-aikana. Olen tosi tyytyväinen, että sain sen vihdoin tehtyä. Nyt sen pystyy itsekin kuuntelemaan.
Uudelleen miksattua levyä ei ole julkaistu, ainakaan vielä.
Seuraavaksi Mikko Tegelman matkaa Turmion Kätilöt -orkesterin kanssa Helsingin jäähallin kautta 7 viikon Euroopan kiertueelle. Viime vuonna yhtä pitkän kiertueen hän teki Sonata Arctican miksaajana.