Hyppää sisältöön

Taloyhtiö otti 12 huoneistoa hallintaansa, kun sijoittaja ei maksanut vastikkeitaan – nyt asuntojen arvot laskevat eikä lainaa heru

Lahtelainen taloyhtiö pelasti itsensä vuokraamalla sijoittajan asunnot eteenpäin. Nyt taloyhtiölle ei myönnetä lainaa putkiremonttiin, joka viivästyi sotkun takia.

Asunto Oy Lahden Tornantalot nousi julkisuuteen tällä viikolla, kun Helsingin Sanomat kertoi sen ongelmista.
Lauri Rautavuori

Yksityishenkilö osti lahtelaisesta taloyhtiöstä yksiön sijoitusasunnoksi vuonna 2014. Aluksi kaikki sujui hyvin, ja 35 000 euroa maksaneen asunnon vuosituotto oli kymmenen prosentin luokkaa.

Nyt hän on yrittänyt myydä samaa yksiötä tappiolla jo yli vuoden. Vuokratulot ovat laskeneet 50 euroon kuussa. Asunnon omistaja ei halua kertoa nimeään julkisuuteen.

– Toivon, että tämä on vain vaihe, mutta henkisesti olen varautunut siihen, että taloyhtiö menee nurin, hän sanoo.

Kerrostalon kierreporraskäytävä ja porrastasanne, jossa yksi ovi, jossa on kranssi.
Asunto Oy Lahden Tornantalot koostuu kahdesta kerrostalosta, jotka on rakennettu 1976. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Kyseinen taloyhtiö on Lahden Liipolassa sijaitseva Asunto Oy Lahden Tornantalot, jonka kaikki asunnot ovat sijoittajien omistamia. Suurin osa osakkaista omistaa yhden asunnon. Taloyhtiö nousi julkisuuteen torstaina, kun Helsingin Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) sen ongelmista.

Taloyhtiölle on aiheuttanut vaikeuksia asunnoista neljänneksen omistava sijoittaja, joka lopetti vastikkeiden maksamisen. Taloyhtiö otti sijoittajan 12 asuntoa hallintaansa vuonna 2020 ja sai vuokratuloilla vastikerästit paikattua ja taloyhtiön talouden tasapainoon.

Tornantalot on kuitenkin edelleen vaikeuksissa.

Isännöitsijä: ”Näkynyt hinnoissa selvästi”

Teemu Paakkasesta tuli Tornantalojen isännöitsijä juuri, kun taloyhtiö oli ottanut sijoittajan huoneistot hallintaansa. Saatavia oli noin 50 000 euroa ja taloyhtiön kassa tyhjä.

– Sähköt ja lämmitys meinasivat katketa. Asuntojen hallintaanotoilla ja maksujärjestelyillä saimme tilanteen tasapainoon muutamassa kuukaudessa, Talopro oy:n Paakkanen kertoo.

Isännöitsijän mukaan tapaukset, joissa taloyhtiö joutuu uhkaamaan osakasta asunnon hallintaan ottamisella, ovat parin viime vuoden aikana lisääntyneet.

– Näitä tulee useita vuodessa usean taloyhtiön kohdalla. Uhkauksia annetaan maksuvaikeuksien takia. Useimmiten osakas maksaa maksut viime tipassa, mutta jo se työllistää hirveästi hallintopuolta.

Isännöintitoimisto Talopro Oy:n isännöitsijä Teemu Paakkanen katsoo viistosti kameraan.
Yleisin syy osakkaiden maksuvaikeuksiin on asumiskulujen kasvu, sanoo isännöitsijä Teemu Paakkanen. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Lahtelaisen taloyhtiön arvo on laskenut selvästi Etuoven myynti-ilmoitusten perusteella. Viime vuonna myytävien asuntojen neliöhinta vaihteli noin 350–500 euron välillä. Vuonna 2017 kahden myynnissä olleen asunnon pyyntihinnat olivat yli tuhat euroa neliöltä.

Sijoittaja kiistää Helsingin Sanomille, että hänen omistuksensa vaikuttaisivat asuntojen arvoihin tai taloyhtiön lainansaantiin negatiivisesti. Isännöitsijän mukaan välillisiä vaikutuksia kuitenkin on syntynyt, koska pakollisia remontteja ei päästy kassavajeen takia aloittamaan ajallaan.

– Kulut koituvat kaikille osakkaille, kun täytyy tehdä tulipalokorjauksia ja siirtää osaa korjauksista eteenpäin. Se on näkynyt myyntihinnoissa selvästi 2–3 vuoden aikana. Ilman pakollisia remontteja arvo laskee entisestään

Putkiremonttirahoja kerätään nyt osakkailta, koska pankit eivät hevillä myönnä lainaa Tornantalojen kaltaiselle asunto-osakeyhtiölle.

Pankit karsastavat

Taloyhtiön rahoituksen saaminen hankaloituu, jos sijoittajat omistavat ison osan yhtiöstä.

– Luottoa ei anneta, jos on paljon sijoittajia. Pankit näkevät riskin isompana, kun ei hoideta omaa kotia vaan sijoituskohdetta, kertoo Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Hanna Koskela.

Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Hanna Koskela istuu tietokoneensa äärellä toimistolla.
Hanna Koskelan mukaan taloyhtiöillä kannattaa olla neljän kuukauden puskuri laskuja varten, jos jotain yllättävää sattuu. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Koskela tietää muutamia taloyhtiöitä, joissa sijoittajien varat ovat loppuneet.

– Silloin tulee iso kolo taloyhtiön talouteen, jos esimerkiksi 30 prosenttia on sijoittajien omistuksessa.

Koskelan mukaan Asunto Oy Lahden Tornantalojen omistusrakenne on poikkeuksellinen. Usein sijoittaja on osakas muiden joukossa, joka omistaa yksi tai kaksi asuntoa.

Tornantalojen hallituksen puheenjohtaja Jukka Sihvo uskoo lainan saamisen olevan vaikeaa myös siksi, että niin iso osa omistuksesta on keskittynyt yhdelle sijoittajalle.

– Todennäköisesti useampi vuosi menee, ennen kuin putkiremontin rahat ovat kasassa, Sihvo toteaa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 14.1.2023 klo 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Jos taloyhtiö menee konkurssiin, omistusasunnosta voi lentää ulos ja asuntovelka jää – harvinainen tragedia iskee yleensä hiipien

Kolmekymppisellä parilla on kaikki kiinni sijoitusasunnoissa – he uskovat saavansa vielä miljoonia, vaikka asuntomarkkinat hyytyvät

Sijoitusasuntojen suuri määrä taloyhtiössä tietää kalliimpia remonttilainoja (27.9.2021)

Suosittelemme sinulle