Hyppää sisältöön

Oman kasvisravintolan sulkeminen toi kyyneleet näyttelijä Satu Silvon silmiin: ”Meille kävi huono tsägä”

Kasvisravintola Silvopleen liiketoimintaa ei ole saatu palautettua kannattavaksi koronan jälkeen. Silvo arvostelee tapaa, jolla koronatukien jako hoidettiin.

Satu Silvo hymyilee kameroille muumi-teemaisen kuvausseinän edessä.
Satu Silvo kuvattuna helmikuussa 2020. Hän on ääninäytellyt muun muassa Muumilaakso-sarjassa. Kuva: Yle / Ulla Broholm
Tiina Karppi,
Vesa Marttinen

Näyttelijä Satu Silvon vuonna 1999 perustama kasvisravintola Silvoplee sulki ovensa eilen torstaina Helsingissä.

– Kyyneleet valuivat valtoimenaan jo aamusta. Eilen henkilökunnan kanssa yhdessä itkimme, surimme ja rakastimme toisiamme. Tämä on ollut ainutlaatuinen ja meille kaikille rakas paikka, jonka eteen on tehty paljon töitä, Silvo sanoo Ylelle.

Silvopleen kohtaloksi koituivat pitkään jatkuneiden koronasulkujen aiheuttamat talousvaikeudet, korona-ajan jälkeen selvästi vähentynyt lounasruokailun suosio sekä raaka-aineiden kallistuminen.

– Kaikki huono tsägä kävi meille. Se on tosi sääli.

Satu Silvo kertoo, että hänen sydäntään ovat lämmittäneet sadat viestit, joissa ihmiset ovat osoittaneet tukea vaikean ajan keskellä.

Ravintolan vakioasiakas Hanna-Mari Uotila kertoo käyneensä syömässä siellä yli kymmenen vuoden ajan.

– Tosi surullista. Se on ollut yksi minun lemppareista jo monen vuoden ajan. Sulkeminen oli shokki, vaikka tiedän, että on ollut vaikeita aikoja.

Uotila pyörittää itse työkseen Kalliossa Vegekauppa Helsinkiä.

– Etenkin Silvopleen salaattipöytää tulee ikävä. Minulla on Satu Silvon keittokirja, niin täytyy sitten jatkossa itse kokkailla, Uotila toteaa.

”Toivon toive jäi sydämeen”

Silvon mukaan yksi suurimmista kolauksista koski koronatukia. Silvoplee avasi uudessa osoitteessa vain pari päivää ennen vuoden 2020 maaliskuussa alkaneita valtakunnallisia koronarajoituksia.

Ravintola jäi vaille valtaosaa valtion myöntämistä koronatuista, jotka perustuivat edellisen vuoden vertailukuukausien liikevaihtoon. Silvoplee oli vertailukuukausien aikana remontissa, jolloin sillä ei ollut tukiin vaadittua liiketoimintaa.

– Se tarkoitti, että meiltä jäi 150 000–160 000 euroa tukia saamatta, joilla olisimme selvinneet vuokraveloista.

Silvo ihmettelee, miksei 20 vuotta menestynyttä ravintolaa katsottu kokonaisuutena.

– Meillä ei ollut mitään instanssia, jonka kanssa käydä keskustelua siitä, että älkää verratko näihin kuukausiin, joina meillä ei ole ollut toimintaa.

Ravintolassa oli neljä vakituista ja kymmenen osa-aikaista työntekijää.

– Henkilökunta on upeaa. Sanoin heille, että kun selviätte tästä tuskasta ja järkytyksestä, perustakaa keskenänne uusi ravintola. Heillä on osaamista ja arvostusta raaka-aineita, asiaa ja ihmisiä kohtaan. Sanoin, että kääntäkää te keskenänne vielä kaikki kivet. Toivon toive jäi sydämeen.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 14. tammikuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle