Hyppää sisältöön

Presidentti Erdoğania esittävä nukke hirtettiin jaloistaan Tukholmassa – nuken ripustanut mies: Turkki reagoi kuten halusimme

Turkkilaiset syyttäjät tutkivat tekoa. Turkin ulkoministerin mielestä Ruotsin esittämä paheksunta ei riitä.

Erdoğan kuvattiin Euroopan poliittisen yhteisön tapaamisessa Prahassa 6. lokakuuta 2022. Kuva: Martin Divisek / EPA

Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania esittävän nuken ripustaminen roikkumaan jaloistaan Tukholman kaupungintalon edustalle on raivostuttanut Turkin.

Maan ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun mukaan se, että Ruotsin poliittinen johto on tuominnut tapauksen ei riitä. Hänen mielestään tapahtunut on osoitus siitä, että Turkin terroristeina pitämät ryhmät jatkavat yhä toimintaansa Ruotsissa.

Çavuşoğlu sanoi perjantaina toimittajille, että Turkki kyllä tunnistaa Ruotsin päättäväisyyden terrorismin vastaisessa taistelussa, mutta terroristiryhmät jatkavat silti toimintaansa.

Turkki on vaatinut ehtona Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden ratifioimiselle muun muassa sen, että maat torjuvat terrorismia.

Turkkilaiset syyttäjät aloittivat perjantaina tutkinnan Erdoğan-nuken ripustamisesta Tukholmassa. Asiasta kertoo Turkin valtion media.

Turkki perui nuken vuoksi ruotsalaisvierailun

Twitterissä levinneessä kuvamateriaalissa näkyy, kuinka Erdoğan-nukke roikkuu jaloistaan Tukholman kaupungintalon edustalla. Kuvamateriaalin jakoi ensin Syyrian kurdeja tukeva järjestö.

Turkki on reagoinut mielenilmaukseen muun muassa perumalla valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin vierailukutsun. Ajatuksena oli, että hän vieralisi Turkin parlamentissa ensi viikolla yhdessä Suomen eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen kanssa.

– Ymmärrän, että turkkilainen puoli reagoi, Norlén sanoo Ruotsin television SVT:n uutisille (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin radiolle SR:lle (siirryt toiseen palveluun) Norlén kuvailee videota jaloistaan hirtetystä nukesta vastenmieliseksi.

– Poliitikkojen uhkaamista väkivallalla ei voi hyväksyä, Norlén painottaa.

Norlén puhui tänään puhelimessa Turkin parlamentin puhemiehen Mustafa Şentopin kanssa. Tämä sanoi Norlénin mukaan olevansa valmis vastaanottamaan ruotsalaisvieraan jonakin myöhempänä ajankohtana.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoi perjantaina TV4-kanavalle (siirryt toiseen palveluun), että teko oli ”äärimmäisen vakava”. Hän sanoi pitävänsä sitä sabotaasina Ruotsin Nato-jäsenyyshakemusta kohtaan.

Ulkoministeri Tobias Billström pelkää tapahtuneen vaarantavan ja hidastavan luottamuksen rakentamista Ruotsin ja Turkin välille, uutisoi SVT (siirryt toiseen palveluun).

”Halusimme osoittaa, ettei Turkki ole demokratia”

Ruotsalainen Aftonbladet-lehti (siirryt toiseen palveluun) on tavannut Andreas-nimellä esiintyvän miehen, joka kertoo osallistuneensa Erdoğan-nuken ripustamiseen.

Miehen mukaan tempauksen tavoitteena oli saada Turkki reagoimaan nyt nähdyllä tavalla.

– Ripustimme Erdoğanin kaupungintalon ulkopuolelle aiheuttaaksemme reaktion ja näyttääksemme, ettei Turkki ole demokratia. Me onnistuimme.

– Ankaran hysteerisiä reaktioita emme näkisi koskaan todellisen demokratian poliitikoilta, Andreas jatkaa.

Andreas vakuuttaa haastattelussa, ettei nuken hirttämisessä jaloista lyhtypylvääseen ole kyse väkivaltaan yllyttämisestä.

– Se on vain muistutus siitä, miten diktaattoreille on tapana käydä, hän sanoo viitaten esimerkiksi Benito Mussolinin kohtaloon.

Uutista täydennetty 13.1. klo 14.05. Lisätty tieto Norlénin kutsun perumisesta.

Uutista täydennetty 13.1. klo 16.30 Turkin ja Ruotsin ulkoministerien kommenteilla.

Uutista täydennetty 13.1. klo 18.32 tiedolla puhemiesten keskustelusta.

Uutista täydennetty 13.1. klo 20.05 nuken ripustajan kommenteilla.

Lähde: Reuters

Suosittelemme sinulle