Hyppää sisältöön

Vuoden nuori taiteilija Eetu Huhtala aikoi tanssijaksi, mutta googlaa nyt akvaariopumppuja ja liukuportaiden kaiteita mekaanisiin veistoksiinsa

Huhtalan töissä näyttää tapahtuvan paljon, mutta lopulta toiminta ei johda mihinkään. Inspiraatio saattaa iskeä arkisen esineen edessä.

Eetu Huhtala istuu harmaissa työhaalareissa verstaalla ja katsoo sivulle.
“Tunnustus on merkittävä. Minulle on iso asia päästä osaksi tätä pitkää jatkumoa Suomen kuvataiteen kentällä”, kaikkien aikojen 39. Vuoden nuori taiteilija Eetu Huhtala sanoo. Kuva: Eetu Huhtala
Anna Sirén

Kuvataiteilija Eetu Huhtala oli asettamassa veistoksiaan esille Örebron kesäbiennaalissa Ruotsissa, kun puhelin soi. Asia oli nopeasti kerrottu: Huhtala valittaisiin Vuoden 2023 nuoreksi taiteilijaksi.

Tammikuisena maanantaina uutinen paljastettiin muillekin Tampereen taidemuseolla. Samassa tilassa tullaan myöhemmin näkemään Huhtalan yksityisnäyttely, jonka järjestäminen on osa palkintoa.

Silloin salit täyttyvät mekaanisista veistoksista, joissa ensisilmäyksellä näyttää tapahtuvan isoja asioita, mutta joiden toiminta ei todellisuudessa johda mihinkään.

Esimakua saatiin palkitsemistilaisuudessa. Esillä oli muun muassa vuonna 2021 valmistunut Unfulfilled. Teos kuvaa ammetta, jonka hanasta valuu vettä suoraan avonaiseen viemäriin, eikä amme koskaan täyty.

Eetu Huhtalan taideteos esittää ammetta, joka ei täyty.
”Yksi aihe, johon huomaan palaavani yhä uudestaan, on resurssien, kulutuksen ja vaivannäön arvo. Esimerkiksi ammeen ainoa tehtävä on täyttyä, jotta se voitaisiin taas tyhjentää”, Huhtala avaa Unfulfilled-teoksen taustoja. Kuva: Aukusti Heinonen

Huhtalan töissä on helppo nähdä yhteiskunnallista sanomaa: resursseja ja energiaa käytetään paljon sellaiseenkin, mikä ei johda mihinkään. Taiteilijalle itselleen ensisijainen lähtökohta ovat kuitenkin arkipäivän havainnot ja kokemukset.

Yksittäinen esine saattaa alkaa kiinnostaa syvemmin. Silloin taidetta syntyy vaikka ammeesta, joka ei pysty täyttämään ainoaa tehtäväänsä.

– Siinä on tulppa ja hana, joiden avulla syklin pystyisi keskeyttämään helposti, mutta sitten ne kuitenkin ovat ulottumattomissa. Sivustaseuraaja joutuu pelkästään katsomaan.

Tanssija päätyi liikuttamaan kehonsa sijasta teoksia

Alun perin Eetu Huhtalasta piti tulla tanssija ja koreografi. Pikkulapsena aloitettu jazz- ja nykytanssiharrastus jatkui tavoitteellisesti pitkälle teini-ikään, mutta tanssija päätyi kuitenkin ammattikouluun opiskelemaan valokuvausta.

– Siirryin melko nopeasti työskentelemään animaation kanssa. Hakiessani kuvataideakatemiaan pyrin yhtä aikaa myös tanssipuolen yliopistoihin sekä Suomessa että ulkomailla, mutta siinä vaiheessa olin jo kiinnostuneempi liikuttamaan objekteja kuin omaa kehoani.

Jatkumo piirtyy poikkitaiteellisen polun varrelta selvästi. Liikkuvasta kehosta on tultu liikkuviin esineisiin liikkuvan kuvan kautta. Myös pysähtynyt valokuva näkyy kuitenkin edelleen Huhtalan nykyisessä taiteessa.

– Teokseni ovat valokuvamaisia, vaikka liikkuvatkin. Valokuva vangitsee yhden hetken, ja minun teokseni vangitsevat vastaavasti yhden tapahtuman tai toiminnon.

Eetu Huhtalan taideteos on mekaaninen veistos, jossa eri suuntiin pyörivien liukuportaiden kaiteiden väliin jumiin jäänyt keltainen ilmapallo pyörii.
Vuonna 2021 valmistunut teos Indecisive koostuu eri suuntiin pyörivistä liukuportaiden kaiteista, joiden väliin jumiin jäänyt ilmapallo pyörii paikallaan. Kuva: Eetu Huhtala

Mikä sen pumpun nimi oli?

29-vuotias Huhtala asuu Helsingissä ja työskentelee sekä kotitoimistossa että pienteollisuusalueen hallissa Keravalla. Suurikokoisten teosten työstäminen vaatii usein koneita sen jälkeen kun pikkutarkka suunnittelutyö on tehty.

Vuoden nuoren taiteilijan materiaalikirjo on monipuolinen. Teräsalumiinitoimittajien lisäksi Huhtala asioi säännöllisesti elektroniikkatoimittajien kanssa tai kirjoittaa ostoslistaan esimerkiksi laakereita ja voimansiirtoelementtejä.

– Iso osa työskentelyäni on miettiä, mikä jonkun asian nimi on, että sitä voi alkaa etsiä. Esimerkiksi ammeteokseen tarvittiin akvaariokäyttöön tarkoitettu yleispumppu, jollaisen sai Saksasta kun keksi ensin, mitä oli hankkimassa.

Katso videolta vuoden taiteilijan Eetu Huhtalan teoksia. Video: Marjut Suomi / Yle

Varaosapakki pursuaa

Eetu Huhtala on itseoppinut ohjelmoija ja hankkinut netistä myös teostensa vaatiman elektroniikkaosaamisen. Materiaalien metsästyskin on helpottunut vuosien varrella tiedon karttuessa.

Ratkottavaa riittää silti.

– Liukuportaiden kaiteiden kanssa jouduin selvittämään, millaisia ne osat ylipäätään ovat, joilla liukuportaita pyöritetään. Valmiista osista en lopulta pystynyt käyttämään muuta kuin kaiteen kumia, koska kaikki muu on taidekäyttöön aivan liian isoa, painavaa tai näkyvää.

Kuvanveistäjä Eetu Huhtalan teos on alumiininen puistonpenkki, jonka keskelle muodostuu ihmisen levyinen huurrekerros.
I’ve been outside for way too long (2018) on alumiininen puistonpenkki, josta sähköiset jäähdytyselementit tekevät epämiellyttävän kylmän. Penkin keskelle muodostuu ihmisen levyinen huurrekerros. Teos on ollut esillä mm. Örebron kesäbiennaalissa, missä se sijoitettiin ostoskeskukseen ihmisten istuttavaksi. Kuva: Eetu Huhtala

Teostensa pystytysreissuille Örebrohon, Tampereelle tai muualle Eetu Huhtala matkustaa kulloisenkin kasattavan mukaan kuratoidun työkalupakin kanssa. Sen karsiminen mahdollisimman simppeliksi on kaunis tavoite, joka joutuu kuitenkin useimmiten kumartamaan taiteen vaatimusten edessä.

– Olen pyrkinyt siihen, että yhteen teokseen tulisi pääosin yhden kokoisia pultteja, mutta ei siitä pääse mihinkään, että pitää kuljettaa varaosia mukana. On sekoitettava erikokoisia pultteja ja ruuveja, käytettävä erikokoisia kuusiokolopäitä ja sähköpuolen pienempiä ruuvimeisseleitä. Käytäntö antaa aina tilaa sille, miltä joku näyttää.

Jos työkaluvarasto on mittava ja osaamista löytyy myös elektroniikkapuolella, tarkoittaako se myös arkielämän näppäryyttä kodinkoneiden mennessä rikki?

– Jos jotain hajoaa, katson kyllä, saanko sen korjattua. Mutta ei se minua samalla tavalla kiinnosta. On eri asia pitää asiat kunnossa kuin tuottaa uutta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida tiistaihin kello 23:een.

Suosittelemme sinulle