Hyppää sisältöön

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii Enersensen yrityskaupat – saattaa haitata kilpailua tietoliikennealalla

KKV:n mukaan yrityskauppa saattaa aiheuttaa haitallisia kilpailuvaikutuksia tietoliikenneinfrastruktuurin palveluiden markkinoilla, erityisesti kiinteän verkon ja mobiiliverkon rakentamisessa sekä kunnossapidossa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston aula.
Jatkokäsittelyssä tutkitaan, estääkö yrityskauppa olennaisesti tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla. Kuva: Nella Nuora / Yle
Jenni Joensuu

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV aloittaa jatkokäsittelyn Enersense International Oyj:n ja Voimatel Oy:n välisessä yrityskaupassa.

Enersense on suomalainen pörssiyritys, joka tarjoaa tietoliikenneverkkojen suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpitopalveluita teleoperaattoreille ja muille tietoverkkoyhtiöille. Enersensen palveluihin kuuluvat myös muun muassa sähkönsiirtoverkkojen, sähköasemien ja tuulivoimapuistojen rakentaminen ja kunnossapito. Voimatel on suomalainen yritys, joka tarjoaa tieto- ja sähköverkon sekä sähköasemien rakentamisen ja kunnossapidon palveluita.

KKV:n alustavan tarkastelun perusteella yrityskauppa saattaa aiheuttaa haitallisia kilpailuvaikutuksia tietoliikenneinfrastruktuurin palveluiden markkinoilla, erityisesti kiinteän verkon ja mobiiliverkon rakentamisessa sekä kunnossapidossa.

KKV:n tiedotteen mukaan markkinat ovat jo nykyään keskittyneet. Viraston arvion mukaan yrityskaupan jälkeen useille markkinoille jäisi Enersensen ja Voimatelin lisäksi vain kaksi laajan palveluvalikoiman valtakunnallista toimijaa.

Enersensen mukaan Viron kilpailuvirasto on aiemmin hyväksynyt yrityskaupan yhtiöiden Viron toimintojen osalta.

Jatkokäsittelyssä tutkitaan, estääkö yrityskauppa olennaisesti tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla. KKV voi hyväksyä yrityskaupan sellaisenaan, määrätä ehtoja sen hyväksymiselle tai esittää, että markkinaoikeus kieltää kaupan. Jatkokäsittely voi kestää enintään 69 työpäivää. Markkinaoikeus voi pidentää jatkokäsittelyaikaa korkeintaan 46 työpäivällä.

Suosittelemme sinulle