Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus: soranottoa Kerolankankaalla ei saanut keskeyttää – yrittäjä ilahtunut, mutta odottaa valituksia

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut päätökset, jotka keskeyttivät toukokuussa soranoton Kontiolahden Kerolankankaalla. Perustelut tukivat päätöksestä valittaneiden yritysten näkemyksiä.

Suuri soramonttu, taustalla keltainen maansiirtoauto ja mäntyjä.
Kerolankankaan soranottopaikka on tärkeä monille yrityksille Joensuun seudulla. Kuva on otettu 2000-luvun alkupuolella. Kuva: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Marja-Liisa Kämppi,
Petri Karvinen

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut päätökset, jotka keskeyttivät soranoton Kontiolahden Kerolankankaalla.

ELY-keskus keskeytti toukokuussa välittömästi viiden toiminnanharjoittajan maa-ainesten ottamisen Kerolankankaan alueella. Ottopaikat sijaitsevat Kulhon ja Tukhulminlampien pohjavesialueilla.

Oikeuden mukaan ELY-keskus ei olisi saanut keskeyttää maa-ainesten ottoa, joka perustui lainvoimaisiin lupiin ja oli lupaehtojen mukaista.

ELY-keskus oli perustellut keskeytystä soranoton ennalta arvaamattomilla vaikutuksilla. Käytännössä oli havaittu, että pohjavesien nikkelipitoisuus alueella oli noussut.

Keskeytyksestä valitti hallinto-oikeuteen viisi yritystä: Lakan Betoni Oy, Maansiirto- ja soraliike M. Levy, Pielisen Betoni Oy, Savon Kuljetus Oy ja Ahti Kolehmainen Oy.

Hallinto-oikeuden ratkaisu ei tarkoita, että yritykset pääsisivät välittömästi jatkamaan maa-ainesten ottoa Kerolankankaalla.

– Päätöksestä on 30 päivän valitusaika ennen kuin se on lainvoimainen, kertoo päätöksen valmistellut hallinto-oikeustuomari Terhi Vanala.

Yrittäjä odottaa valituksia

Kerolankankaan suurimpiin käyttäjiin kuulunut Maansiirto- ja soraliike M. Levy Oy on uudesta käänteestä riemuissaan. Yrittäjä Marko Levy sanoo alueen soranottajien olleen viime kuukaudet ”kuin löyhässä hirressä”.

– Käsitykseni mukaan kaikki yrittäjät ovat löytäneet korvaavat soranottopaikat, mutta helppoa se ei ole ollut. Lisäksi nykyisillä polttoaineiden hinnoilla kannattavuus ei ole välttämättä yhtä hyvää, Levy kertoo.

Levyn oma yritys ennakoi aiemmin itselleen suuria vaikeuksia, jos se ei saa palata Kerolankankaalle. Nyt yrittäjä sanoo tilanteen olevan vakaa, mutta paluuta silti toivottavan.

– Kerolankangas on sijainniltaan ja aineksen laadultaan maakunnan tärkein soranottoalue. Mielellämme palaisimme sinne heti, kun mahdollista, Levy toteaa.

– Uskon, että hallinto-oikeuden päätöksestä valitetaan ja prosessi venyy. Ihme on, jos näin ei käy, hän jatkaa.

Juttua muokattu klo 17.22: Päivitetty tietoja kauttaaltaan.

Suosittelemme sinulle