Hyppää sisältöön

Jäteyhtiöt tekivät Stormosseniin liittyen tutkintapyynnön – konsultti: halutaan selvittää syntyikö päätös jätetaksasta painostamalla

Poliisin järjestelmään tutkintapyyntö ei ole vielä kirjautunut. Stormossenin toimitusjohtaja ei kommentoi asiaa.

Ett berg av sopor på väg till Stormossen.
Tutkintapyynnön jättäneet haluavat nyt selvittää, onko päätöksen taustalla ollut vääriä vaikuttimia ja onko lautakunnalla ollut tosiasiallinen päätösvalta ja vaihtoehtoja päätöksilleen. Kuva: Yle/Mikaela Löv
Merja Siirilä

Joukko Vaasan seudulla toimivia jäteyrityksiä on jättänyt tutkintapyynnön poliisille Stormossenin toimitusjohtaja Aimo Latvalan ja Vaasan seudun jätelautakunnan esittelijän toiminnasta.

Jäteyhtiöiden konsulttina toimiva Jari Laurila kertoo, että tutkintapyynnöllä halutaan selvittää, ovatko Latvala ja esittelijä painostaneet jätelautakuntaa tekemään päätöksen jätetaksasta, jonka lautakunta kertaalleen palautti valmisteltavaksi uudelleen.

– Taustalla on noin kymmenkunta jäteyhtiötä, joista osa on tehnyt tutkintapyynnön. Yrittäjien käsityksen mukaan viimeisin jätelautakunnan päätös jätetaksasta on mahdollisesti tehty painostamalla ja ei ole lautakunnan tahdon mukainen, Laurila kertoo.

Epäilys painostuksesta heräsi yrittäjillä, kun jätetaksaasia, joka oli aiemmin jätetty pöydälle ja tarkastettavaksi, tuotiin uudelleen käsiteltäväksi kokoukseen sellaisenaan.

Laurilan mukaan tutkintapyynnön jättäneet haluavat nyt selvittää, onko päätöksen taustalla ollut vääriä vaikuttimia ja onko lautakunnalla ollut tosiasiallinen päätösvalta ja vaihtoehtoja päätöksilleen.

Pohjanmaan poliisin järjestelmään tutkintapyyntö ei ole vielä kirjautunut. Poliisin viestinnästä kerrotaan, että tämä voi tapahtuman viiveellä ja kestää muutaman päivän.

Poikkeuksellinen tapaus

Laurila työskentelee kuljetusinsinöörinä ja ympäristöhuollon konsulttina jämsäläisessä ympäristöhuollon asiantuntijapalveluita tarjoavassa yrityksessä. Hänen 20 vuoden työuransa aikana hän ei ole törmännyt vastaavaan.

– Tapaus on hyvin poikkeuksellinen. Toivomme, että Stormossenin omistajakunnat havahtuisivat, että mitä siellä yhtiössä tehdään. Haluamme korostaa, että nämä jätealan yrittäjät haluaisivat toimia hyvässä yhteistyössä, mutta mutta nyt on ajauduttu huonoihin väleihin, Laurila sanoo.

Laurilan mukaan ongelman selvittely ei jää pelkästään tutkintapyyntöön, vaan aiheuttaa lisää toimia.

– Kerromme niistä ensi viikolla, Laurila lupaa.

Tutkintapyynnöstä kertoi ensimmäinen Ilkka-Pohjalainen. (siirryt toiseen palveluun)

Jäteyhtiö Ab Stormossenin toimitusjohtaja Aimo Latvala kertoo Ylelle, ettei tiedä tutkintapyynnöstä mitään. Hän kuuli siitä ensimmäisen kerran vasta luettuaan lehdestä. Latvala ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa.

Suosittelemme sinulle