Hyppää sisältöön

Kampanja tavoittelee lakia eutanasiasta seuraavaan hallitusohjelmaan – Lääkäriliitto suhtautuu asiaan toistaiseksi kielteisesti

Nykyisissä eduskuntapuolueissa eutanasiaa vastustetaan lähinnä uskonnollisista syistä, sanoo kampanjan takana olevan yhdistyksen puheenjohtaja Juha Hänninen.

Lääkäri Juha Hänninen
Puolueista vihreät ja vasemmistoliitto suhtautuvat eutanasialakiin myönteisesti, Juha Hänninen kertoo. Arkistokuva. Kuva: Markku Pitkänen / Yle
STT,
Yle

Eutanasialakia ajava Oikeus arvokkaaseen kuolemaan -yhdistys käynnistää kampanjan, jonka tavoitteena on syventää ymmärrystä ja keskustelua kuolinavusta.

Mukana kampanjassa ovat muun muassa Tuomas Holopainen, Sofi Oksanen, Rosa Liksom, Sirkka Hämäläinen, Sixten Korkman ja muita tunnettuja suomalaisia.

Yhdistyksen puheenjohtajan mukaan puolueista löytyy asialle kannatusta.

Eutanasian eli armokuoleman laillistamista Suomessa ajava kampanja toivoo, että eutanasian mahdollistavaa lainsäädäntöä edistettäisiin seuraavassa hallitusohjelmassa.

Asiasta kertoi STT:lle perjantaina puheenjohtaja Juha Hänninen Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan -yhdistyksestä, joka on kampanjan takana.

Hännisen mukaan riippuu tulevasta hallituspohjasta, onko lakihankkeella mahdollisuuksia edetä seuraavalla vaalikaudella. Hänen mukaansa nykyisissä eduskuntapuolueissa eutanasiaa vastustetaan käytännössä ainoastaan uskonnollisin perustein.

Hänninen kertoi tavanneensa viime keväänä eduskuntapuolueiden kansanedustajia lakihankkeen tiimoilta.

– Vihreät ja vasemmistoliitto ovat selkeästi kertoneet myönteisen kannan eutanasialakiin ihan puoluetasolla, Hänninen sanoi.

– Perussuomalaisissa, kokoomuksessa, SDP:ssä ja RKP:ssä on sekä vastustajia että kannattajia.

Hännisen mukaan keskustasta ei löydy yhtä selkeästi eutanasian kannattajia kuin edellä mainituista puolueista. Ainoa eutanasiaa selkeästi vastustava puolue on Hännisen mukaan kuitenkin kristillisdemokraatit.

– Heillähän on ollut yksiselitteisen kielteinen kanta jo pitkään. Kyllä näistä puolueista eutanasian selkeää vastustusta löytyy oikeastaan vain uskonnollisin perustein, Hänninen sanoi.

Lääkäriliitto tarkistaa eutanasiakantaansa vuonna 2024

Lääkäriliiton kielteinen kanta eutanasiaan säilyy voimassa toistaiseksi, kertoo liiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen Ylelle.

– Valtuuskunta on käsitellyt asiaa kahteen kertaan viimeisen kahden vuoden aikana. Molemmilla kerroilla lopputulos on ollut se, että aiempaa kantaa, joka vastustaa eutanasiaa, ei muuteta, Aaltonen sanoo.

Valtuuskunta totesi viimeisimmässä käsittelyssä viime vuoden toukokuussa, että asiaa käsitellään uudelleen kevätkokouksessa 2024. Lääkäreiden enemmistö on Aaltosen mukaan ollut kyselyissä toistaiseksi liiton olemassaolevan kannan puolella.

Aaltonen ei lähde ennakoimaan, muuttuuko liiton kanta mahdollisesti ensi kokouksessa.

– Siihen mennessä tehdään uusi ja kysely ja erilaisia muita selvityksiä, hän sanoo.

Kansalaisaloite hylättiin 2018

Kansalaisten mielipide on Hännisen mukaan jo pitkälti eutanasian kannalla Suomessa.

Hän viittaa vuonna 2017 tehtyyn Helsingin Sanomien kyselyyn, jossa 14 prosenttia vastusti eutanasian laillistamista. Neljä vastaajaa viidestä kannatti eutanasiaa.

Perjantaina aloitettu kampanja ei ole ensimmäinen kerta, kun Suomessa yritetään saada eutanasia lailliseksi. Keväällä 2018 eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa esitettiin eutanasian laillistamista. Aloite hylättiin.

Kansalaisaloitteen myötä sosiaali- ja terveysministeriö asetti kuitenkin asiantuntijaryhmän pohtimaan eutanasian laillistamista.

Elokuussa 2021 antamassaan loppuraportissa työryhmä totesi, ettei se löytänyt yksimielistä näkemystä eutanasian laillistamiskysymykseen.

Muun muassa Suomen Lääkäriliitto vastusti eutanasiaa ja lääkäriavusteista itsemurhaa asiantuntijaryhmässä.

Ministeriön asiantuntijaryhmä ei päässyt yksimielisyyteen eutanasiasta, mutta toivoi kuitenkin keskustelun jatkumista aiheesta. (julkaistu 31.8.2021)

Lisätty Lääkäriliiton Janne Aaltosen kommentit ja päivitetty otsikkoa 13.1. kello 17.20.

Juttua korjattu 13.1. klo 19.15: Haastateltavana on Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen eikä liiton valtuuskunnan puheenjohtaja Matias Rantanen, kuten jutussa alun perin luki. Nimitieto oli väärä myös tv-uutisten klo 18 lähetyksessä.

Lue lisää:

Saattohoidon pioneeri on pettynyt eutanasialain jumiutumiseen: "Kaikki alkaa nyt alusta"

Eutanasian laillistaminen ei etene Suomessa, asiantuntijaryhmä jäi erimieliseksi – saattohoitoa sen sijaan parannettava lakimuutoksin

Suosittelemme sinulle