Hyppää sisältöön

Viikonlopun sateet nostavat joet tulvalukemiin, vedenpinnat paikoin korkeimmillaan vuosikymmeniin

Suomen ympäristökeskuksen mukaan tulvavedet nousevat Etelä- ja Länsi-Suomessa paikka paikoin pelloille, mutta eivät näillä näkymin kastele rakennuksia.

Tulvat ovat nousseet pellolle.
Jokivedet voivat paikoitellen etelä- ja länsirannikolla nousta pelloille. Kuvassa pelloille tulvinut Lapuanjoki Liinamaan sillan kupeessa Kauhavalla 23. huhtikuuta 2022. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle
Jesse Mäntysalo

Lauha ja sateinen sää on on saanut vedet tulvimaan paikka paikoin pelloille.

Erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomessa jokien pinnat ovat nyt harvinaisen korkealla lumien sulamisen ja runsaiden sateiden vuoksi.

Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Harri Myllyniemen mukaan esimerkiksi Siuntionjoella vedenpinta oli lauantaina päivällä jo samalla tasolla kuin se keskimäärin on vuoden aikana korkeimmillaan.

– Se kuvaa, miten korkealle vesi on noussut, Myllyniemi sanoo.

Lisäksi muun muassa Huittisten Loimijoella vedenpinta on noussut torstaista lähtien puolitoista metriä. Loimijoella ja Perniönjoella vesi on tulvinut jo alavimmille pelloille.

Sunnuntain ennakoidaan olevan lauantaita sateisempi, mikä tulee nostamaan vesiä entisestään erityisesti etelärannikolla ja Lounais-Suomessa. Myllyniemi ei kuitenkaan usko, että tulvista koituu kansalaisille tällä erää isompaa harmia.

– Rakennusten kastumisia ei tällä hetkellä ole odotettavissa. Peltojen kastumisen lisäksi pahimmilla paikoilla saattaa ehkä mennä paikallisteitä poikki.

Myllyniemi arvioi tilanteen olevan kuitenkin ajankohtaan nähden harvinainen. Viimeksi vedenpinnat ovat olleet paikoitellen yhtä korkealla 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alkuvuosina.

Sen sijaan Keski-, Pohjois- ja Itä-Suomessa jokien tulvimisesta ei ole tällä hetkellä pelkoa.

Myös järvien pinnat ovat Etelä-, Keski- ja Kaakkois-Suomessa yhä paikoin tavallista alempana, mutta kääntyneet nousuun sateisen sään vuoksi. Ne eivät kuitenkaan nouse tulvalukemiin.

Myllyniemen mukaan ensi viikon sääennusteet ovat vielä epätarkkoja, joten tarkkaa arviota tilanteen kehittymisestä tulevina päivinä on vaikea antaa.

– Mielenkiintoista nähdä, jatkuuko näin lämmin sää vielä ensi viikon puolella. Tällä hetkellä ensi viikostakin odotetaan kaiken kaikkiaan sateista.

Ilmatieteen laitoksen mukaan länsi- ja etelärannikoiden tulvavaroitukset ovat voimassa ainakin tiistaihin saakka. Alkuviikko on vielä yleisesti lauha ja epävakainen, vaikka pientä kylmenemistä on havaittavissa.

Suosittelemme sinulle