Hyppää sisältöön

RKP:n Anna-Maja Henriksson pitää hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa hyvin epätodennäköisenä: ”Asiakysymyksissä olemme erilaisia”

Henriksson ei sulje täysin pois hallitusyhteistyön mahdollisuutta. Hän näkee puolueiden välillä kuitenkin eroja esimerkiksi EU:hun ja työperäiseen maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä.

Anna-Maja Henriksson.
Henriksson toivoo keskustelua asiakysymyksistä mahdollisten hallituskokoonpanojen sijaan. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Olli-Pekka Toivanen,
STT

RKP:n puheenjohtajan, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mielestä on hyvin epätodennäköistä, että puolue olisi samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa ensi vaalien jälkeen.

Hän ei erikseen kysyttäessä kuitenkaan torju täysin mahdollisuutta hallitusyhteistyöhön.

– Kunnioitan kuitenkin sitä periaatetta, että ensin käydään vaalit, ja hallitusohjelma viime kädessä ratkaisee. Asiakysymyksissä olemme kuitenkin erilaisia, Henriksson kommentoi Ylen puhelinhaastattelussa.

Puolueiden välillä on hänen mukaansa eroja muun muassa EU-politiikkaa, työperäistä maahanmuuttoa ja ilmasto- sekä energiapolitiikkaa koskevissa kysymyksissä.

– RKP näkee tärkeänä, että olemme EU:ssa ja haemme siellä rakentavasti yhteisiä ratkaisuja, jotka ovat myös Suomen etujen mukaisia. Mitä työllisyyteen tulee, niin tulemme tarvitsemaan työperäistä maahanmuuttoa.

Marin, Ohisalo ja Andersson sulkivat pois hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa

Keskustelu hallituskokoonpanosta leimahti pääministeri Sanna Marinin (sd.) kutsuttua perussuomalaisia avoimesti rasistiseksi puolueeksi vaaliväittelyssä perjantaina.

Aiemmin tiistain vaalitentissä sekä Marin, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo että vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson poissulkivat mahdollisuuden hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Ohisalo myös twiittasi asiasta tiistaina.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz toteaa Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että oikeistohallituksen muodostaminen kokoomuksen, RKP:n ja perussuomalaisten kesken ei välttämättä onnistu.

– On äärimmäisen epätodennäköistä, että löytyisi sellainen sopu, että mahtuisimme samaan hallitukseen PS:n kanssa, Adlercreutz sanoo.

Adlercreutzin mukaan SDP ja kokoomus olisivat tietyissä kysymyksissä lähempänä toisiaan kuin kokoomus ja perussuomalaiset.

– Jos kokoomus ja demarit lähtevät tunnustelemaan, niin itse ajattelen, että sellaiseen koalitioon RKP varsin hyvin mahtuisi sisään, hän sanoo IS:lle.

Henriksson ei lähde spekuloimaan, millaisiin hallituskokoonpanoihin RKP voisi osallistua.

– Toivoisin, että nyt ruvettaisiin keskustelemaan asiakysymyksistä, eikä siitä, kuka istuu kenenkin kanssa hallituksessa. Edessä on haastavat ajat, ja nyt täytyy löytää kestäviä ratkaisuja.

Valtio-opin professori: Uutta suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa

Suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa on uutta, että lähdetään selvästi ennen vaaleja sanomaan kenen kanssa hallitukseen ei mennä. Näin sanoo valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista STT:lle.

Grönlund arvelee, että muiden puolueiden reaktiot johtuvat pitkälti vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon ulostulosta – muut puolueet eivät halua antaa vihreille yksinoikeutta olla perussuomalaisten vastavoima. Hän uskoo SDP:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin arvioineen, että kokoomus tai SDP on vaalien jälkeen suurin puolue.

– Jos kävisi niin, että perussuomalaiset olisivat suurin puolue, se olisi hankalaa varsinkin Marinin kannalta.

Grönlund sanoo, että SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton ulostulot eivät todennäköisesti vaikuta hallitusneuvotteluihin, jos kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo muodostaa hallitusta.

– En usko, että hallituksessa istuu kokoomus, perussuomalaiset ja SDP. Sellainen kolmen suuren hallitus ei ole todennäköinen, Grönlund sanoo.

Tutkija Markku Jokisipilä kommentoi puolueiden poteroitumista A-studiossa torstaina (julkaistu 12.1.2023)

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 15.1. klo 23:een asti.

Lue lisää:

Tutkija: Nykyinen puolueiden poteroituminen poikkeuksellista – tulevien vaalien jälkeen myös vähemmistöhallitus aito vaihtoehto

Analyysi: Hallitusneuvotteluista ennakoidaan erittäin vaikeita – kannatusmittausten perusteella vaihtoehtoina sinipuna tai porvariyhteistyö

Suosittelemme sinulle