Hyppää sisältöön

Vuoden Hämäläisen tunnustus Vanajavesikeskukselle työstä Hämeen vesiluonnon hyväksi – kulttuuristipendin nappasi Asenne Ry Forssasta

Yle Hämeen ja Hämeen liiton myöntämät tunnustukset jaettiin keskiviikkona Hämeenlinnassa Raatihuoneella.

Vanajavesikeskuksen pääsihteeri Sanni Manninen Johansen ja Asenne ry:n Paula Vigilant kommentoivat tunnustusten saamista.
Nina Keski-Korpela

Vuoden Hämäläinen 2022 on Vanajavesikeskus, joka on tehnyt työtä hämäläisen vesiluonnon hyväksi jo yli kymmenen vuotta.

Toiminta on tavoittanut tuhansia ihmisiä koululaisista senioreihin. Työn ansiosta Hämeen vesien hoitoon on vuosien aikana haettu ja saatu avustuksia yli viiteenkymmeneen hankkeeseen, joissa on muun muassa tehty vesiensuojelurakenteita ja toteutettu ympäristökasvatusta. On järjestetty valtavasti tilaisuuksia, joissa on esimerkiksi opetettu lapsia fileoimaan kalaa ja kokkaamaan järvikalasta maistuvaa ruokaa.

Vanajavesikeskuksen pääsihteeri Sanni Manninen Johansen kertoo, että toiminnan paras aikaansaannos on kasvava ja oppiva yhteistyöverkosto.

– Meillä on joka vuosi järvitärskyt, missä kokoontuu noin 80 ihmistä. Kehitys on ollut valtava, miten paljon ihmiset osaavat ja pystyvät tekemään itse.

Erilaiset yhdistykset, osakaskunnat, muut viranomaiset, kunnat, EU-toimijat ja myös tavalliset kansalaiset, mökkiläiset ja vesillä virkistyjät ovat innostuneet yhteistyöhön ja pitämään huolta lähivesistä.

– Vanajavesityöhön kannattaa sijoittaa. Se raha, mitä kunnat, kumppanit ja yksityiset laittavat tähän, se todella kannattaa ja maksaa itsensä takaisin.

Koko palkitsemisseremonian voi katsoa alla olevasta videosta.

Vuoden Hämäläinen 2022 valittiin jälleen. Toimittajana Tiina Kokko, kuvaajana Dani Branthin.

Työn jälki näkyy hitaasti

Alussa Vanajavesikeskuksen työ painottui rehevöitymisen torjuntaan ja ympäristökasvatukseen. Nyt työ on laajentunut muun muassa lintuvesien kunnostamiseen, kalojen vaellusesteiden poistamiseen ja kotimaisen kalan arvostuksen nostamiseen.

– Kun 13 vuotta sitten lähdettiin nollasta käynnistämään perustamishanketta, niin en olisi ikinä arvannut, että nyt oltaisiin tässä vaiheessa. Tämä on ollut hieno matka, kertoo Manninen Johansen.

Työn jälki näkyy vesien tilan varovaisena myönteisenä kehityksenä.

– Prosessit järvissä ovat hitaita ja resurssit vähäiset yli kolmensadan järven ja lammen määrään nähden, ja joet vielä päälle. Ilmastonmuutos aiheuttaa sen, että joudutaan juoksemaan, että pysytään paikallaan. Haasteet eivät lopu ja työtä riittää edelleen.

Tänä vuonna Vanajavesikeskuksessa tehdään vahdinvaihto, kun alusta asti mukana ollut Manninen Johansen jättää tehtävänsä ja pääsihteeriksi tulee Eeva Einola. Hänkin on tosin työskennellyt Vanajavesikeskuksessa jo seitsemän vuotta.

– Tänä vuonna päästään kunnolla lanseeraamaan järvisuunnistusta, joka on uusi vesillä liikkumisen muoto. Rantalaidunnukseen päästään pistämään lisää paukkuja. Olemme olleet rakentamassa yhtä laidunta naudoille Valkeakoskella ja toista lampaille Hauholla. Yksi uusi lammaslaidun toivottavasti päästään tekemään Hattulaan Vanhan kirkon kupeeseen, jos vain saadaan hankerahoitus, kertoo Sanni Manninen Johansen.

Kulttuuristipendi Asenne ry:lle Forssaan

Kulttuuristipendin saaja Asenne ry on perustettu vuonna 2019. Yhdistys tekee Forssan seudulla työtä nuorten ja nuorten aikuisten hyväksi ja kanssa. Voittoa tavoittelematonta toimintaa voi kuvata myös ennaltaehkäiseväksi ja tasa-arvoistavaksi. Työmyyrinä toimivat Paula ja Harri Vigilant omien päivätöidensä ohella.

Tavoitteena on se, että nuorilla olisi lähtökohtaisesti tasa-arvoiset mahdollisuudet tulla kuulluiksi ja kohdatuiksi – ja tehdä jotain myös itse, oman yhteisönsä hyväksi, kertoo Paula Vigilant.

– Paras aikaansaannoksemme on luottamuksen saavuttaminen nuorten suhteen. Nuoret luottavat meihin. Se on jotenkin taianomaista, että me ollaan nuorille hyviä tyyppejä, joiden sanaan uskotaan ja luotetaan.

Nuoria Asenne ry:n tiloissa Forssassa. Kuva: Asenne ry

Vanhan Bensis on paikka, jossa voi vaikka ottaa pikatorkut tai keittää kahvit. Se ei ole varsinainen nuorisotila vaan toimitila ja toimisto, paikka jossa kaikki auttavat toisiaan ja ketään ei kiusata. Yksi toiminnan periaatteista on sekin, että kenenkään selän takana ei puhuta pahaa.

Mopomiittejä ja yhteisöllisyyttä

Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa oppilaitosten, koulukuraattorien, lastensuojelutahojen ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Toiminta on monipuolista bändipajoista ja kesän mopomiiteistä myös muihin yhteisöllisiin tapahtumiin.

Nuoria käy Vanhalla Bensiksellä Forssassa myös lähikunnista ja toiminta tavoittaakin seudulla satoja nuoria.

– Luvalliset mopomiitit olivat etenkin korona-aikaan erittäin suuressa osassa nuorten sosiaalista kasvua, kun ei ollut lupaa olla koolla oikein missään. Meillä on vakuutetut paikat, järjestyksenvalvonta ja siivoustiimi, ja näin esimerkiksi hälytystehtävät vähenivät minimiin. Perheet kerääntyvät kuvaamaan, kun letka lähtee ja nuorten ei tarvitse pakoilla, Vigilant kuvailee.

Vigilantin mukaan aidosti kohdattu nuori on meidän tulevaisuutemme. Joka päivä meillä on mahdollisuus määritellä tämä tulevaisuus uudelleen, riippuen siitä miten kohtaamme nuoren.

– Nuorten vapaa-ajan kentässä me ollaan täytetty jokin aukko, joka oli aika iso. Kylillä ihmeteltiin, missä kaikki nuoret on ja meillä oli piha täynnä mopoja, niin jotain me ollaan onnistuttu löytämään.

Kulttuuristipendin kahden tuhannen euron lahjoituksella mahdollistetaan vaihtoehtoista kulttuuritoimintaa kuten musiikkia, katutaidetta tai mikseipä vaikka muraalin toteuttamista Forssaan. Tulevalta toiveissa on yhteisöllisen tilan laajempaa käyttöä.

– Haluttaisiin mennä kohti sitä, että jossain vaiheessa voitaisiin pitää toimipistettä auki myös virka-aikaan, jotta sinne voisivat eri tahot tuoda omia asiakkaitaan, tai vaikka koululuokat harjoitella ryhmäytymistä. Meillä on kuitenkin molemmilla päivätyöt, minkä ohessa tätä tehdään, Paula Vigilant toivoo.

Suosittelemme sinulle