Hyppää sisältöön

Kymmeniä mielenosoittajia ja poliiseja loukkaantunut Saksan hiilikaivosprotesteissa – poliisi kantoi Greta Thunbergin pois

Saksa suunnittelee raivaavansa Lützerathin kylän pois hiilikaivoksen tieltä. Mielenosoittajat ovat vastustaneet aikeita useiden päivien ajan.

Poliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen Lützerathissa jo useiden päivien ajan.
Jussi Nurminen,
Elsa Osipova
Avaa Yle-sovelluksessa

Noin 70 poliisia on loukkaantunut saksalaista Lützerathin kylää puolustavissa mielenosoituksissa, kertoi poliisi sunnuntaina. Kylä on tarkoitus raivata pois hiilikaivoksen laajentamisen tieltä.

Mielenosoitusten järjestäjien mukaan myös kymmeniä mielenosoittajia on loukkaantunut.

Poliisi on viime päivien aikana poistanut kylään leiriytyneitä mielenosoittajia. Lauantaina tuhannet kokoontuivat osoittamaan mieltään kylän puolesta ja osa mielenosoittajista otti yhteen poliisin kanssa.

Osa poliisien loukkaantumisista aiheutui hankalista olosuhteista kylään leiriytyneiden poistamisessa. Osa loukkaantui lauantain mielenosoituksen yhteydessä.

Lauantain mielenosoitukseen osallistui järjestäjien mukaan noin 35 000 ihmistä. Poliisin mukaan mielenosoittajia oli 15 000.

Greta Thunberg kannettiin pois

Poliisit ovat kantoivat sunnuntaina ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin pois ruskohiilikaivoksen laajentamista vastustavasta mielenosoituksesta Lützerathissa.

Tapauksesta uutisoi saksalainen Bild-lehti, jonka mukaan Thunberg kieltäytyi poistumasta paikalta poliisin käskystä. Tämän jälkeen kaksi poliisia kantoi hänet pois. Thunberg poistui Bildin mukaan lopulta naapurikylään kävellen.

Thunberg osallistui jo lauantaina alueella järjestettyyn protestiin ja palasi paikalle tänään.

Poliisi sanoi sunnuntaina tyhjentäneensä tuhottavan kylän lähes kaikista mielenosoittajista. Poliisin mukaan vain kaksi tunneliin piiloutunutta protestoijaa olisi enää kylässä.

Lützerath on autio kylä

Lützerathin asukkaat ovat muuttaneet pois kylästä jo kauan sitten, koska läheisen hiilikaivoksen laajentamista kylän paikalle on suunniteltu jo pitkään.

Saksassa on tuhottu vastaavia kyliä hiilikaivosten tieltä aiemminkin.

Enemmän kuin kylän kohtalo, tunteita kuitenkin kuumentaa liittokansleri Olaf Scholzin hallituksen takinkääntötemppu.

Saksan vihreän puolueen jäsenet ovat ilmoittautuneet vastustavansa kaivoksen laajentamista.

Siitä huolimatta varakansleri sekä talous- ja ilmastonsuojeluministeri ja vihreiden puheenjohtaja Robert Habeck on tukenut päätöstä laajentaa hiilikaivostoimintaa.

Lisäksi Saksan hallituksen ja ilmastoaktivistien välit jännittyivät äärimmilleen sen jälkeen, kun hallitus ilmoitti kesäkuussa, että se aikoo lisätä hiilen tuotantoa.

Tuolloin Saksan hallitus perusteli päätöstään Venäjän kaasutoimitusten vähenemisellä.

Samaan aikaan Saksan hallitus on luvannut luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä vuosikymmenen loppuun mennessä. Ruskohiilivoimalat on määrä sulkea vuoteen 2030 mennessä.

Nykyiset protestit muistuttavat vuonna 2013 alkaneita protesteja Hambachin metsässä.

Vuosia puissa asuneet aktivistit viivästivät RWE:n kaivosprojektia. Vuonna 2020 Saksan hallitus päätti, ettei louhosta vanhassa metsässä laajennettaisi.

Lähteet: AFP, AP, STT

Suosittelemme sinulle