Hyppää sisältöön

On vasta tammikuu, ja Pohjanmaalla tulvii jo – jäälautat lähtivät liikkeelle Lapväärtinjoella ja Kyrönjoella

Kasvaneet virtaamat ovat haurastuttaneet jokijäitä pohjalaismaakunnissa ja jäät ovat vaarallisen ohuita. Isossakyrössä jäälautat lähtivät liikkeelle maanantaina.

Lapväärtinjoella vedenpinta nousi jääpadon takia ja vettä tulvi joen reunamille
Lapväärtinjoella vedenpinta nousi jääpadon takia ja vettä tulvi joen reunamille Kuva: Etelä-Pohjanmaan ely-keskus
Merja Siirilä

Jokien vedenpinnat ovat nousseet voimakkaasti Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueella sateisen ja lauhan sään seurauksena.

Maanantaina tulvaraja ylittyi Lapuanjoella Liinamaassa. Jo sunnuntaina vedenpinta oli nousussa ja iltapäivällä virtaama Lapuanjoen alaosalla oli 76 m3/s. Ajankohdan keskimääräinen virtaama on noin 15 m3/s.

Virtaamien nousu on aiheuttanut paikoin myös jäiden liikkumista ja jäiden pakkaantumista suvantoihin. Vesi on noussut alavimmille pelloille.

Nopeasti lisääntynyt virtaama sai jäät liikkeelle Lapväärtinjoen alaosassa, ja jäät kasautuivat Peruksen sillan alapuolelle jääpadoksi. Tämä jääpato nosti yläpuolisen joen pintaa Peruksen mittausasemalla noin 70 senttiä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Yöllisen nousun jälkeen vedenpinta on pysynyt vakaana sunnuntaiaamun ja iltapäivän ajan eikä vahinkoja ole tiettävästi aiheutunut. Vesi pääsi virtaamaan jääsuman yli ja ali.

Hauraille jäille ei ole asiaa

Kasvaneet virtaamat ovat haurastuttaneet jokijäitä pohjalaismaakunnissa ja jäät ovat vaarallisen ohuita.

Jäällä liikkumista on syytä välttää.

Kyrönjoen alaosalla virtaama oli sunnuntaina iltapäivällä noin 120 m3/s. Muutama päivä sitten virtaama oli vain 20 m3/s. Virtaaman ennustetaan nousevan tiistaina tai keskiviikkona noin tasolle 180–200 m3/s.

Keskimääräinen kevättulvavirtaama Kyrönjoen alaosalla on noin 300 m3/s. Suuri virtaama saattaa saada Kyrönjoellakin jäitä liikkeelle ja aiheuttaa jääpatoja. Jääpadot saattavat nostaa nopeasti yläpuolisen joen pintaa ja aiheuttaa tulvavahinkoja.

Jäälauttoja joessa harmaassa jokimaisemassa talvella.
Isossakyrössä jäät lähtivät liikkeelle maanantaina aamulla. Kuva: Reijo Kärkkäinen

Päivitetty tietoja maanantaina 16.1. klo 13.30

Suosittelemme sinulle