Hyppää sisältöön

Tänään käynnistyvät Utin pimeälentoharjoitukset – yöllisiä ääniä ja valoilmiöitä ei tarvitse säpsähtää

Helikopteripataljoonan komentajan mukaan kansalaisten kiinnostus harjoitustoimintaa kohtaan kasvanut. Palaute on pääasiassa positiivista ja ymmärtäväistä.

Musta MD-helikopteri ilmassa
Utin jääkärirykmentin pimeälentoharjoitukset alkavat maanantaina illalla. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Kata Salaspuro,
Heikki Koskinen

Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan kevätkauden pimeälentoharjoitukset alkavat tänään maanantaina. Harjoitustoiminnan aikana helikopterit lentävät ajoittain matalalla ja tekevät maastolaskuja.

Meluhaitat ovat mahdollisia, kuten myös valoilmiöt, jotka aiheutuvat valonheittimien ja soihtujen käytöstä. Meluhaitat syntyvät pääasiassa koptereiden roottoreista.

Helikopteripataljoonan komentajan everstiluutnantti Jaakko Kauppisen mukaan kansalaisten kiinnostus harjoitustoimintaa kohtaan on kasvanut. Jännittynyt turvallisuuspoliittinen tilanne Euroopassa voi selittää asiaa.

– Kansalaiset ovat selkeästi valveentuneempia, mutta palaute on ollut erittäin positiivista. Jos lennämme alueilla, joissa ei olla vähän aikaan harjoiteltu, niin ihmiset ottavat herkästi yhteyttä.

Meluherkkiä kohteita kuten eläintiloja vältetään

Pimeälentoharjoituksia on viikoilla 3, 5, 7, 13 ja 16. Näinä viikkoina lentotoiminta alkaa pääsääntöisesti maanantai-iltaisin ja päättyy torstain ja perjantain välisenä yönä. Koulutuslennot aloitetaan pimeän tultua, ja ne päättyvät viimeistään yöllä kello neljään mennessä.

– Pyrimme välttämään meluherkkien kohteiden lähellä lentämistä, kuten eläintiloja ja tiivisti asutettuja alueita.

Lennot keskittyvät noin 150 kilometrin säteelle Kouvolan Utin lentokentästä. Osa lennoista suuntautuu eteläiselle meri- ja rannikkoalueelle.

Mitä harjoituksissa tehdään?

Utin jääkärirykmentti antaa perus- ja jatkokoulutusta helikopterimiehistölle. Everstiluutnantti Jaakko Kauppisen mukaan peruskoulutus keskittyy siihen, miten koneita operoidaan. Jatkokoulutuksessa edetään monimutkaisempiin teemoihin. Kauppisen mukaan tulevissa pimeälentoharjoituksissa harjoitellaan myös meripelastustoimintaa.

– Teemme yhteystyötä eri aluksien kanssa ja harjoittelemme esimerkiksi potilaan nosto- ja evakuointitilanteita. Meillä pitää olla kyky tähän toimintaan kaikissa olosuhteissa ja kaikkina kellonaikoina, kertoo Kauppinen.

Nyt alkavat pimeälentoharjoitukset eivät Kauppisen mukaan juurikaan poikkea edellisvuosista.

– Kyseessä on vuosisuunnitelman mukaiset harjoitukset. Olemme harjoitelleet pimeälentoja samankaltaisella volyymilla jo vuosikymmeniä, eikä kopterien määrä tänä vuonna ole poikkeava. Puhutaan noin 4–6 kopterin yhteisharjoituksista samalla kertaa.

Suosittelemme sinulle