Hyppää sisältöön

Paavo Väyrynen uskoo tuovansa keskustalle kolme kansanedustajaa Lapista – muut ehdokkaat arvioivat Väyrysen ehdokkuutta varovasti

Väyrysen Venäjä-lausuntoja paheksutaan, mutta puoluetoverit eivät silti tuomitse hänen ehdokkuuttaan. Osa keskustan Lapin kansanedustajaehdokkaista pidättäytyy kommentoimasta Väyrysen ehdokkuutta tai sanomisia.

Henkilökuva
Paavo Väyrysen ehdokkuus puhuttaa, mutta se hyväksytään. Kuva: Mikko Koski / Yle
Timo Metsäjoki

Kansalaiskeskustelussa on pohdittu sitä, lisääkö vai syökö Paavo Väyrysen ehdokkuus keskustan ääniä kevään eduskuntavaaleissa Lapissa.

Lapin vaalipiirin keskustan kansanedustajaehdokkaat eivät usko, että Paavo Väyrysen ehdokkuus tulee vaikuttamaan negatiivisesti puolueen menestykseen. Eduskuntavaalien vaalipäivä on 2. huhtikuuta.

– Keskustan kannatus on ollut alamaissa jo pitkään. Syyt siihen löytyvät kyllä muualta kuin Väyrysestä, Janne Kaisanlahti sanoo.

Susanna Junttila on samolla linjoilla. Hänen mukaan keskustan kannatuksen lasku on muun muassa harjoitetun talous- ja aluepolitiikan syytä.

Markus Lohen mukaan keskustaa tulisi arvioida virallisen linjan, ei yhden ehdokkaan linjan, perusteella. Marko Heikkuri uskoo, että Väyrysen lausunnot ja näkemykset vaikuttavat hänen omaan kannatukseensa.

– Toivon ihmisten ymmärtävän näiden olevan hänen henkilökohtaisia ajatuksia, joiden ei tulisi vaikuttaa puolueen kannatuksen, Heikkuri sanoo.

Olli Rainion ja Mika Riipin mielestä asialla spekuloiminen on turhaa.

Markus Lohi.
Markus Lohi on Väyrysen blogeissaan ja ilmaisemista näkemyksistä sekä suhtautumisesta Venäjän hyökkäykseen täysin eri mieltä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Väyrynen uskoo kolmeen kansanedustajapaikkaan

Keskustan kannatus on ollut alamaissa jo pitkään. Keskustan kannatus oli Ylen viimeisimmän kannatusmittauksen mukaan 10,9 prosenttia.

Lapissa kansanedustajien määrä putoaa yhdellä kuuteen. Viime vaalien perusteella keskustan pitäisi saada noin 8 000 ääntä lisää, jotta se saisi läpi kolme ehdokasta.

Väyrynen itse uskoo, että keskusta oli varmuudella menettämässä kolmannen paikkansa, mutta nyt tilanne muuttuu.

– Uskon, että ehdokkuuteni ansiosta meillä on edelleen mahdollisuudet saada Lapista kolme kansanedustajaa, Väyrynen toteaa.

”Suomessa on aito demokratia”

Muutoin Lapin keskustan kansanedustajaehdokkaat kommentoivat Väyrysen ehdokkuutta varsin säästeliäästi.

Keskustan kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Markus Lohi toteaa, että hän on ehdolla Väyrysen kanssa samassa vaalipiirissä, joten ei ota kantaa muiden ehdokkuuteen. Vaalilain mukaan puolueen piirijärjestö päättää ehdokkaista.

Samansuuntaisesti kommentoivat myös Rainio, Junttila ja Kaisanlahti.

– Toisin kuin Venäjällä, Suomessa on aito demokratia ja täällä voi asettua ehdolle kaikenlaisilla mielipiteillä, kommentoi puolestaan Mika Riipi.

Marko Heikkuri taas toteaa, että: ”Paavollahan on oma kannattajakuntansa ja hän on pitkän linjan poliitikko, eikä minulla henkilökohtaisesti ole mitään häntä vastaan.”

Väyrysen ehdokkuus on edennyt monivaiheisesti

Väryrysen tie ehdokkaaksi on pitänyt sisällään käänteitä. Ensin hän ilmoitti, ettei ole ehdolla, mutta muutti mielensä joulukuussa. Keskustan Peräpohjolan piirin piirihallitus asetti hänet ehdokkaaksi yksimielisesti aiemmin tässä kuussa.

Väyrysen perusteli kieltäytymistään aluksi sillä, että keskustan mahdollinen vaalitappio aiottaisiin panna hänen syykseen (siirryt toiseen palveluun). Koska keskustan kannatuksen lasku jatkui Väyrysen ilmoituksen jälkeenkin, päätti hän alkaakin ehdokkaaksi (siirryt toiseen palveluun) ja palauttaa luottamuksen keskustaan.

Mikko Kärnä.
Mikko Kärnä siirtyi ehdolle Helsingin vaalipiiriin. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Aikoinaan Väyrysen varamiehenä eduskuntaan noussut kansanedustaja Mikko Kärnä twiittasi elokuussa, ettei asetu ehdolle Lapista.

– En kerää yhdessä ääniä Putinin propagandaa toistelevien Venäjä-mielisten kanssa, hän totesi tuolloin.

Väyrysen aikeet pyrkiä takaisin eduskuntaan ovat herättäneet keskustassa kiistelyä, koska Väyrysen on tulkittu kertovan Ukrainassa käytävästä sodasta Venäjän linjaa myötäileviä kommentteja (siirryt toiseen palveluun).

Lohi kertoo, että keskusta tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa. Puolue tukee tasavallan presidentin johtamaa ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa, jota keskustalaiset ministerit toteuttavat hallituksessa.

Samoilla linjoilla Lohen kanssa on myös Olli Rainio.

– Minun on mahdoton ymmärtää minkäänlaista Venäjän mielistelyä keneltäkään isänmaan etua ajavalta henkilöltä vallitsevassa maailman tilanteessa. Tällainen on äärimmäisen vahingollista ja epäisänmaallista, Rainio sanoo.

Väyrynen kommentoi itse, että hänen kirjoituksiaan lukeneet ovat ymmärtäneet ne oikein ja pitäneet niitä hyvinä.

– Arvostelua ovat esittäneet sellaiset henkilöt, jotka eivät ole tienneet, mitä olen esittänyt, Väyrynen sanoo.

Marko Heikkuri sanoo, ettei ”missään nimessä ota kantaa” Väyrysen mielipiteisiin. Kaisanlahti sanoo, että jokainen ehdokas vastaa omista lausunnoistaan.

Yle kysyi sähköpostitse Lapin vaalipiiriin 12 muulta keskustan kansanedustajaehdokkaalta, kuinka nämä suhtautuvat Paavo Väyryseen. Ehdokkaista kuusi vastasi. Lapissa keskusta on nimennyt yhteensä 13 kansanedustajaehdokasta. Keskustalla toimii Lapissa kaksi piirijärjestöä, Lapin ja Peräpohjolan piirit.

Suosittelemme sinulle